Darbecilerin Harp Akademileri Komutanlığındaki Faaliyetlerine İlişkin İddianame - Son Dakika
Güncel

Darbecilerin Harp Akademileri Komutanlığındaki Faaliyetlerine İlişkin İddianame

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanlığındaki faaliyet ve eylemlerine ilişkin aralarında 4 generalin de bulunduğu 116 şüpheli rütbeli asker hakkında hazırlanan iddianamede, darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanı...

23.03.2017 17:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanlığındaki faaliyet ve eylemlerine ilişkin aralarında 4 generalin de bulunduğu 116 şüpheli rütbeli asker hakkında hazırlanan iddianamede, darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu'nun kaçırılması eylemine yer verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay tarafından hazırlanan iddianamede, Korgeneral Bekiroğlu'nun darbeci askerlerce kaçırılarak derdest edilmesi ve Hadımköy'deki askeri cezaevine götürülmesi anlatıldı.

İddianamede, müşteki olarak yer alan Bekiroğlu'nun, emir subayı ile korumalarının 15 Temmuz akşamı kapısını çalarak, "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin yönetime el koyduğunu söyledikleri belirtildi.

Koruması ve emir subayının kendisini derdest etmeye çalıştıklarını aktaran Bekiroğlu'nun şu beyanlarına iddianamede yer verildi:

"Saat 21.00 sıralarında kapım çalındı. Kapıyı açtığımda karşımda emir subayım Binbaşı Fatih Irmak ve koruma astsubaylarım Eyüp Karaman ve Okan Şentürk vardı. Emir subayının kamuflajlı uzun kollu eğitim elbisesi, belinde de tabancası vardı. Koruma astsubaylarım sivil takım elbiseliydi. Emir subayıma ne olduğunu sorduğumda, kendisi bana sert bir ses tonuyla 'Genelkurmay Başkanımız Orgeneral Hulusi Akar'ın emriyle Yurtta Sulh Konseyi ülke yönetimine el koymuştur.' şeklinde söz söyledi. Ben de duruma ilişkin bir mesaj olup olmadığını, emri nereden aldığını sordum. Kendisi de bana Genelkurmay Harekat Merkezinden 'Uzay Albay' isimli bir şahıstan emri aldığını söyledi. Adı geçen şahsı daha sonra araştırdığımda, kendisinin 5. Zırhlı Tugay Komutan Yardımcısı olarak görev yaptığını, darbe teşebbüsü sürecinde ise İstanbul'da faaliyetleri yönlendiren şahıslardan biri olduğunu öğrendim."

"Emir subayı, emir veriyordu"

İddianamede, Bekiroğlu'nun korumaları ve emir subayının sürekli kendisiyle yüksek sesle konuştuklarını, emir subayının kendisine emirler verdiğini, ailesinin de bu duruma şahit olduğunu söylediği bilgisi verildi.

Bekiroğlu'nun "Eşimin ve kızımın da hazır bulunduğu bir ortamda, emir subayı emredici bir üslupla kıyafetlerimi giymem gerektiğini, beni Hadımköy'e götüreceklerini söyledi. Ben de bunun üzerine, Genelkurmay Başkanımızın emri olduğunu zannederek sivil kıyafetimi giyip kendisi ile beraber gitmeye karar verdim. Evde kıyafetimi giydiğim esnada emir subayı beni yakından takip etti. Akademi envanterinde bulunan sivil plakalı bir araca bindirilerek yola çıkarıldım. Bu yerden Hadımköy kışlasına intikale kadar herhangi bir kötü muamele görmedim. Her zamanki askeri disiplin ve tavır içerisindelerdi. Hadımköy Kışlası önüne vardığımızda, herhangi bir kimse tarafından durdurulmadık, kışla içinde bir süre araç seyir ettikten sonra durduk. Aşağı indiğimizde askeri cezaevi önüne geldiğimizi anladım." beyanı da iddianamede yer aldı.

Korgeneral Bekiroğlu'nun Hadımköy'deki askeri cezaevi nizamiyesinde Harp Akademilerinden bazı öğrenci subayların geldiğine dikkati çektiği vurgulanan iddianamede, Bekiroğlu'nun şunları söylediği kaydedildi:

"Bir süre sonra, Kara Harp Akademisi öğretim elemanlarından Binbaşı Erhan Savur, öğrencilerinden Yüzbaşı Kenan Keskin, Münir Sözen geldiler. Kendileri ile muhatap olmadım, çünkü tavır ve davranışları, askeri davranış ve disipline uygun değildi. Süreç devam ederken, bir ara emir subayı bana akademi kurmay başkanı olan Tümgeneral Hasan Nevzat Taşdeler'in kendisini aradığını, benim sıkıyönetim direktifinin eki olan sözde atama emri ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrine atandığımı, 1. Ordu Komutanlığı ve İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığına ise Korgeneral Erdal Öztürk'ün atandığını söyledi."

"Rehin tutulduğu süre boyunca uyumadım"

Emir subayına eşiyle telefon görüşmesi yapmak istediğini söylediğini, akıbetini sorduğunda ise cevap alamadığını ifade ettiği bildirilen Bekiroğlu'nun şu beyanları iddianamede yer buldu:

"Emir subayının devamlı interneti takip ettiğini hatırlıyorum ancak Whatsapp programını kullanıp kullanmadığını anlayamadım. Kendisine ara sıra ne olduğunu sorduğumda, bana herhangi bir şey olmadığını, her şeyin seyrinde devam ettiğini söyledi. Rehin tutulduğum süre boyunca uyumadım. Dikkat çekici olarak saat 01.00 sıralarında dışarıdan silah sesleri duydum. Ancak silah atışlarının uyarı mı yoksa savunma amaçlı mı olup olmadığını anlayamadım. Yalnız içeride bir telaş oldu. Cezaevi dışına Ani Müdahale Mangası (AMM) geldi. Saat 07.00 sıralarında kendisini cezaevi müdürlüğünün astsubayı olarak tanıtan şahsa neler olduğunu sorduğumda, bana başarısız bir darbe girişimi olduğunu söyledi. Bunun üzerine ben de gelişmelerden cesaret alarak orada bulunup beni rehin alan tüm şahıslara 'Yürüyün! Birliğe Dönüyoruz!' dedim. Şahıslar da darbe girişiminin başarısız olduğunu anladığından tepki gösteremediler ve emrime itaat ettiler."

İddianamede, sözde sıkıyönetim sonrası kritik görevlere atanacak isimlerle askeri ilişki dışında bir irtibatının bulunmadığını anlatan Bekiroğlu'nun, "Benim rehin alınmam olayında sıkıyönetim direktifi ekinde yer alan atama listesindeki kadro hakkında olumlu veya olumsuz bir fikrim bulunmamaktadır. Çünkü elimde bunu değerlendirecek bir veri yoktur. Ancak sonradan araştırdığım kadarı ile beni rehin alan emir subayımın (Binbaşı Fatih Irmak) birliğimiz personeli Albay Ahmet Zeki Gerehan ve Binbaşı Zafer Özleblebici ile darbenin gerçekleştiği tarihte gündüz süresince yüz yüze temas kurduğunu, yine Yüzbaşı Murat Yanık ile telefon, Yüzbaşı Mustafa Kubilay ile Whatsapp üzerinden temas kurduğunu araştırmalarım sonucu öğrendim." dediği kaydedildi.

Tanık ifadeleri

Harp Akademileri ile Hadımköy'deki 6. Alay Kışlası'nda görevli personelin Tahir Bekiroğlu'nun "enterne edilmesine" şahit olması dolayısıyla verdiği tanık ifadeleri de iddianamede yer aldı.

Tanık Albay Mehmet Örken'in savcılıkça alınan ifadesine değinilen iddianamede, Örken'in darbe girişimi haberini Albay Mehmet Karagöz'ün kendisini aramasıyla öğrendiğini belirttiği bilgisi yer aldı.

Örken'in iki boğaz köprüsünün de tek yönlü olarak kapatılmasının anlamsız olduğu değerlendirmesinin bulunduğu iddianamede, tanığın "Kurmay Albay Alptekin Tartıcı, cep telefonumdan beni arayarak kışlaya gelmemi söyledi. Odasına gittim. 'Durum nedir ?' diye sordum. Masanın üzerinde bir mesaj vardı, mesajın üzerinde konu olarak 'Sıkı Yönetim Direktifi' yazıyordu. Mesajın son sayfasına baktığımda imza bloğunda Tuğgeneral Mehmet Partigöç'ün ismi ve mesajın sonunda 'Yurtta Sulh Konseyi' imzalı ibaresi vardı. 'Sıkı Yönetim ilanı Partigöç'e mi kalmış bu mesaj uygulanamaz' dedim. Konu ile ilgili emriniz nedir diye Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Nevzat Taşdeler'e sorduğumda 'Kışlamızın emniyetini alacağız kışlaya giriş çıkışlara müsaade etmeyeceğiz' dedi. 'Korgeneral Tahir Bekiroğlu nerede haberiniz var mı konu ile ilgili ne emir verdi?' diye sordum. Hasdal Kışlası'nda olduğunu duyduğunu, kendisine ulaşamadığını söyledi." dediği anlatıldı.

İddianamede, çok sayıda rütbeli askeri personelin tanık ve şüpheli olarak beyanlarına da yer verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Darbecilerin Harp Akademileri Komutanlığındaki Faaliyetlerine İlişkin İddianame - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Aile Dostunun Ölüm Haberini Alarak Tokat Programlarını İptal Etti
    12:03 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Aile Dostunun Ölüm Haberini Alarak Tokat Programlarını İptal Etti

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Tokat'ta bir dizi temaslarda bulunmak üzere iken, AK Parti Ankara Gölbaşı İlçe Başkanı olan aile dostunun ölüm haberini alarak programlarını yarıda keserek Ankara'ya hareket etti. Bakan Tekin, öğrencilere çanta hediye etti ve öğretmenler ile bir araya geldiği ziyaretlerini iptal ederek özel aracıyla Ankara'ya döndü. Aile dostu olan AK Parti Genel Merkez Ar-Ge Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın beyin kanaması sonucu hayatını kaybettiği öğrenildi.

  • İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucu 71 Filistinli daha hayatını kaybetti
    12:01 İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucu 71 Filistinli daha hayatını kaybetti

    İsrail'in son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 71 Filistinlinin daha hayatını kaybetmesi ile 7 Ekim'den bu yana toplam can kaybı 32 bin 623'e yükseldi. İsrail'in saldırılarına öldürülen gazeteci sayısı ise 137 oldu.

  • Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İsveç'te düzenlenecek barış zirvesine katılım şartlarını açıkladı
    12:01 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İsveç'te düzenlenecek barış zirvesine katılım şartlarını açıkladı

    Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İsveç'te düzenlenmesi planlanan barış zirvesinin Rusya'nın katılımı olmadan ve bazı temelleri değiştirilmeden başarılı olamayacağını belirtti. Lavrov, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'in 'barış formülü' temelinde müzakere yapmaya hazır olduklarını ancak bazı kabul edilemez kavramlara dayanan Ukrayna'nın barış planının anlamsız olduğunu ifade etti.

  • Edirne'de gümrük kaçağı elektronik eşyalar ele geçirildi
    12:01 Edirne'de gümrük kaçağı elektronik eşyalar ele geçirildi

    Edirne'de yapılan bir aramada, gümrük kaçağı 17 oyun konsolu ve 2 robot süpürge ele geçirildi. Sürücü hakkında adli tahkikat başlatıldı. Ayrıca, çalınan motosiklet polis uygulamasında yakalandı. Keşan'da ise ziynet eşyası çalınan kişi polise başvurdu ve uyuşturucu hap ele geçirildi.

  • DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak
    12:01 DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli ilçesinde 247 bin 500 dekar tarım arazisinin borulu şebeke sulamaya kavuşacağını bildirdi. Proje sayesinde yaklaşık 25 bin kişiye istihdam olanağı ile yıllık 635 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

  • Beyşehir Gölü hayalet ağlardan temizleniyor
    11:59 Beyşehir Gölü hayalet ağlardan temizleniyor

    Türkiye'nin önemli tatlı su balığı üretim merkezlerinden Beyşehir Gölü, yürütülen çalışmalarla hayalet ağlardan da temizleniyor. Gölde yapılan denetimlerle terk edilmiş veya bırakılmış olan hayalet ağlar temizlenerek göl zemininin kirletilmesi ve kaçak avcılığın önüne geçilmeye çalışılıyor. Ayrıca, göldeki su ürünleri çeşitliliğini artırmak amacıyla balıklandırma çalışmaları da sürdürülüyor.

  • Elazığ'da Kız Meslek Lisesi Öğrencileri Beslenme Desteği Projesiyle Anaokulu Öğrencilerine Hizmet Veriyor
    11:59 Elazığ'da Kız Meslek Lisesi Öğrencileri Beslenme Desteği Projesiyle Anaokulu Öğrencilerine Hizmet Veriyor

    Elazığ'da bulunan kız meslek lisesi öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Beslenme Desteği Projesi kapsamında 1400 anaokulu öğrencisine günlük kahvaltı ve yemek hizmeti sunuyor. Öğrenciler, alan şefi ve usta öğreticilerin eşliğinde, hijyenik ortamda hazırlanan yemekleri okullara ulaştırarak mesleki becerilerini geliştiriyor. Proje sayesinde öğrenciler, hem eğitim harçlıklarını çıkarıyor hem de mesleki açıdan daha donanımlı hale geliyor. Ayrıca, projenin hijyen açısından gerekli tüm kontrolleri yapılarak sağlıklı besinlerin sunulduğu belirtiliyor.

  • Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık
    11:58 Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık

    Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen 'Yerel Kalkınmada Belediyelerin ve Esnafın Rolü' programına katılan Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, gerçekçi olduklarını ve milleti aldatmadıklarını söyledi. Toplantıda yapılan çalışmalar ve yapılacak projeler hakkında bilgi veren Bilgin, Ankara temasları hakkındaki eleştirilere de cevap verdi.

  • İzmir'de 7. Yaşayan Park Kovankayası hizmete açıldı
    11:57 İzmir'de 7. Yaşayan Park Kovankayası hizmete açıldı

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Doğançay'da hayata geçirilen Kovankayası Yaşayan Parkı'nı ziyaret etti. Başkan Tunç Soyer, İzmir'de 7'inci Yaşayan Parkın kullanıma açıldığını belirterek, 'Her biri bulunduğu bölgede yaşayan insanların doğada keyifle bir araya gelebileceği mekanlar oluyor. İzmirlilere hayırlı olmasını diliyorum. Geldiklerinde cennetle karşılaşacaklar' dedi.


Advertisement