İngiliz Gazetesi: Darbenin Parası Körfez'den Geldi, Aracı Muhammed Dahlan - Son Dakika
Dünya

İngiliz Gazetesi: Darbenin Parası Körfez'den Geldi, Aracı Muhammed Dahlan

Darbe girişiminden haftalar önce BAE hükümeti, FETÖ'ye para aktardı. Hamas'a karşı ABD destekli darbe tasarlayan ve Arafat'a suikast planlayan Dahlan ise transfer için aracı oldu.

30.07.2016 11:47  Güncelleme: 13:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere'nin saygın gazetelerinden The Guardian'ın eski editörü David Hearst, genel yayın yönetmenliğini üstlendiği Middle East Eye haber sitesinde önemli iddialar ortaya attı. Buna göre Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti, FETÖ darbecilerine Muhammed Dahlan aracılığıyla para gönderdi. Türk istihbarat servislerine yakın kaynaklara dayandırılan haberdeki iddialar özetle şöyle:

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ PARA AKTARDI

* 15 Temmuz darbe girişiminden haftalar önce Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hükümeti, FETÖ'ya para aktardı. Para transferi için bir aracı belirlediler.

* Bu aracı, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zeyid el Nahyan ile yakın ilişkileri olan Muhammed Dahlan oldu.

ARACI DA SÜRGÜNDEKİ DARBECİ DAHLAN

* Gazze'de Hamas iktidara gelmeden önce El Fetih partisinin bu bölgedeki lideri olan Dahlan, yolsuzluktan yargılanmaya başlayınca Filistin'i terk edip Körfez'e sığınmıştı.

* Hamas'a karşı ABD destekli bir darbe tasarlamak ve Yaser Arafat'a suikast planlamak gibi suçlamalar da yöneltilen Dahlan, sürgün yeri olarak Abu Dabi'yi seçti.


Birleşik Arap Emirlikleri Hükümeti'ne danışmanlık yapan eski El Fetih örgütü yöneticilerinden Muhammed Dahlan (Solda)

FİLİSTİNLİ İŞ ADAMI DEVREDE

* Habere göre Dahlan'ın Fetullah Gülen ile iletişim kurmasına, ABD'de yaşayan Filistinli bir iş adamı yardımcı oldu. Bu iş adamının kimliğinin Türk gizli servisi tarafından bilindiği belirtildi.

15 TEMMUZ'DA ASILSIZ HABERLER YAPTILAR

* BAE'de bulunan Sky News Arapça ve Al Arabiya gibi medya kuruluşları, 15 Temmuz gecesi Türkiye'deki darbe girişiminin başarılı olduğu ve hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışına kaçtığı gibi asılsız iddialar ortaya attılar.

* BAE hükümeti ancak 16 saat sonra, yani ancak darbe girişiminin başarısız olduğu kesinleşince bu girişimi kınadı.

* BAE sosyal medyasında Dahlan'a yönelik öfke dolu mesajlar paylaşılmaya başladı. Dahlan daha önce de Libya'da iç savaş çıkarmaya çalışmakla suçlanmıştı.

İKİ GENERALİ İADE EDEREK İLİŞKİLERİ TOPARLAMAYA ÇALIŞTILAR

* Bunun üzerine BAE hükümeti Dahlan ile arasına mesafe koydu. Dubai havalimanında darbeci olduğu öne sürülen iki Türk generali yakalayıp iade ederek Ankara ile ilişkileri düzeltmeye çalıştılar.

MISIR'A GEÇTİĞİ SANILIYOR

* Dahlan, BAE'yi de terk etmek zorunda kaldı ve şimdi Mısır'da yaşadığı sanılıyor. Mısır ve BAE'nin yanısıra Ürdün de, Dahlan'ın Mahmud Abbas'dan sonra Filistin lideri olmasını istiyor. FETÖ üyelerinin de Mısır'a sığınabileceği yönünde iddialar ortaya atılmıştı.

Dahlan'ın ABD'deki Filistinli iş adamı vasıtasıyla Gülen ile görüşmesinin, Gülen'in ABD'den Türkiye'ye iade sürecinde kullanılabileceği belirtiliyor.

DAHLAN NELERLE SUÇLANIYOR

Filistin ve Arap dünyasının en çok tartışılan isimlerinden biri olan Muhammed Dahlan, 2008 yılında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı öncesinde dönemin Ehud Olmert hükümetiyle istihbarat paylaşmakla suçlanıyor. 'Hamas'ın komutanlarından Mahmud Mabhuh'a 2010'da BAE'de düzenlenen ve İsrail'in dış istihbarat örgütü MOSSAD ajanları tarafından gerçekleştirildiği söylenen suikaste yardımcı olmak' da Dahlan aleyhine getirilen suçlamalar arasında yer alıyor.

İngiliz Gazetesi: Darbenin Parası Körfez\'den Geldi, Aracı Muhammed Dahlan
Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Dünya İngiliz Gazetesi: Darbenin Parası Körfez'den Geldi, Aracı Muhammed Dahlan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement