Darıca Hayvanat Bahçesi'nde Isıtıcı Odalar Devrede - Son Dakika
Güncel

Darıca Hayvanat Bahçesi'nde Isıtıcı Odalar Devrede

Darıca Hayvanat Bahçesi\'nde Isıtıcı Odalar Devrede

Darıca'daki Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı'ndaki sıcak iklim hayvanları, havaların soğumasıyla birlikte özel ısıtıcılı yaşam alanlarına alındı.

02.01.2015 11:19  Güncelleme: 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli'nin Darıca İlçesi'ndeki Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı'nda barınan ve soğuk iklime alışık olmayan hayvanlar, havaların soğumasıyla birlikte özel ısıtıcılı yaşam alanlarına alındı. Kışın da olsa ziyarete gelenler, en çok üçüz aslan yavruları ile ısıtıcılı odada kendilerine verilen battaniyelerden yatak yapan şempanzeleri ilgiyle izliyor.

Darıca Hayvanat Bahçesi'nin Eğitim Müdürü Gökmen Aydın, burada 283 farklı türde 3 bin 600 hayvanın barındığını, ayrıca 600 türde 8 bin bitkinin bulunduğunu söyledi. Kışın gelmesiyle birlikte burada barınan hayvanların özelliklerine göre ayrı yaşam alanları kurduklarını, odalarının ısıtıcılarla belirli derecelere kadar ısıtıldığını, yine kışa uygun gıdalarla beslendiklerini anlattı.

Hayvanların çoğunun Güney Amerika ve Güney Afrika kökenli olduğu için onları kışın ısıtmalı kapalı alanlara aldıklarını kaydeden Gökmen Aydın, bunlar arasında yavru ve anne pumayı örnek göstererek şunları söyledi:

"Bunlar Güney Amerika canlıları. Bu nedenle böyle sıcak atmosferde yaşamına devam ediyor. Ama kışı seven hayvanlar da var. Örneğin Sibirya kaplanları ve kızıl pandalar. Bunlar bu mevsimde kışlık alanlara geçme yerine yazlık bahçelerine geçiyorlar. Bu alanda soğuk iklimde yaşamaya devam ediyorlar. Tabi ki kışlık alanları doğalgaz, elektrikli veya başka türlü ısıtıcılarla ısıtıyoruz. Her hayvanın bir sıcaklığı var. Mesela pumada bu sıcaklık 10 santigrat derece olurken, zürafada 20 santigrat dereceye kadar çıkıyor."

ŞEMPANZELER KENDİLERİNE YATAK YAPIYOR

Kapalı alandaki zürafalar, şempanzeler, aslanlar ve sürüngenlerle ilgili bilgi de veren Gökmen Aydın, ziyaretçilerin de özellikle üçüz yavru aslanları, şempanzeleri ve henüz 2 aylık olan yavru pumayı görmeye geldiklerini anlattı. Bu arada şempanzelerin aynı zamanda içinde takviye gıda ve ilaç da bulunan pet şişe içinde verilen çayları içmeleri, yatacakları zaman da kendilerine verilen battaniyeleri alıp kendilerine rahat yatabilecekleri şekilde yatak hazırlayıp yatmaları da ilgiyle izleniyor.

SÜRÜNGENLERİN BÖLÜMÜ 25 DERECE

Hayvanat bahçesinde sürüngenler de büyük ilgi çekiyor. Bu dönemde timsahlar sıcak ortamlarında uyuklamayı tercih ederken, birçok kişinin bakmaya bile cesaret edemediği ve boyları 8 metreye kadar çıkabilen boğa yılanları uysallıklarıyla dikkat çekiyor. Biraz cesareti olanlar, bu boğa yılanlarını boyunlarına alıp fotoğraf bile çektirebiliyor. Gökmen Aydın sürüngenlerle ilgili bilgi verirken, onların bulundukları alının sürekli 25 derece olması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

"Burası da yaklaşık 25 santigrat derecede ısıtılıyor. O nedenle aktifler. Çünkü yılanlar ve diğer sürüngenler vücut ısısını dengeleyemiyor. Bu nedenle dışarıdan ilave ısı alması gerekiyor. Şu anda elimizde de birçok yılan türü var. Özellikle anakonda ve boa yılanları. Boa yılanları çok uysallar ve hareket etmiyorlar. Bu nedenle soğukkanlı canlı diyoruz. Yaklaşık 8 metre olabiliyorlar. Haftada bir besleniyorlar. Herhangi bir zararı yok. Çünkü uysal bir hayvan. Sadece soğukkanlı olduğunu dokunduğumuz zaman vücudunun soğuk olduğundan anlayabiliyoruz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Darıca Hayvanat Bahçesi'nde Isıtıcı Odalar Devrede - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement