Dark Souls 3 İnceleme - Son Dakika
Teknoloji

Dark Souls 3 İnceleme

Dark Souls 3 İnceleme

Dark Souls 3 İnceleme Yıllar, yıllar önce From Software isimli bir Japon firması biz oyuncuları o zamana kadar görülmüş olan tüm standartların dışına çıkartmayı başardı.

26.04.2016 16:01  Güncelleme: 15:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dark Souls 3 İnceleme

Yıllar, yıllar önce From Software isimli bir Japon firması biz oyuncuları o zamana kadar görülmüş olan tüm standartların dışına çıkartmayı başardı. İlk olarak karşımıza Demon's Souls isimli yapımla çıkan firma bu seriyi adeta, Dark Souls, Dark Souls II ve Dark Souls III olarak ilerletti. Bu sırada elbette ikinci ve üçüncü oyunlar arasında PlayStation 4 platformuna özel olarak piyasaya sürülen Bloodborne gibi bir klasiği de unutmamak gerekiyor.

Kendi adıma konuşmam gerekirse, firmanın sunduğu yapımlar içerisinde kesinlikle favorim Bloodborne olmuştu. Gerek yapımın gotik ve daha karanlık atmosferi, gerek görselliği ve gerekse daha hızlı ve aktif oynanış mekanikleri her zaman benim için bir adım önde olmasını sağlıyordu. Elbette ki bu durum firmanın diğer yapımlarının da birer klasik olmadığını göstermiyor!

Souls serisini (Bloodborn'u da buraya dahil ediyorum) bu denli öne çıkartan en büyük özellik ise kesinlikle zorluk seviyesiydi. Bir boss'u geçebilmek adına saatlerce, belki de günlerce zaman ayırmanız gerekiyordu. Ayrıca yapımların size sunduğu co-op oynanış, PvP sistemi ise heyecanı iyice arttırmaya yetiyordu. Aynı şu an her ne kadar milyonlarca hayranı bulunsa da yapım hiç bir zaman tüm RPG severlere uygun bir seviyede olmadı. Gerek yapımlarda hikayenin oyuncuların gözünüze sokulmayışı, gerek size herhangi bir şekilde kısıtlama konulmaması, gerek karakter geliştirme özgürlüğü ve gerekse yapımların size hiç bir şekilde yardım etmemesi oyuncuları Souls serisine bağlamayı başardı. İşte bunlardan dolayı Souls serisi her RPG severin oynayabileceği ya da sevebileceği türden bir oyun serisi olmadı. Aslına bakarsak böyle olması da güzel bir şey. From Software adeta kendisine özel bir tür yarattı ve bunu milyonlara oynatmayı/sevdirmeyi başardı.

Dark Souls 3 İnceleme

Şimdi ise Bloodborne'un ardından yaklaşık geçen bir senenin sonrasında Dark Souls III bizlerle buluştu! Uzun ve heyecanla bekleyiş sonunda bitti ve seriyi noktalayacak oyun karşımızda duruyor. Evet, bilmeyenleriniz için söylemem gerekirse; Dark Souls III, aynı zamanda serinin bitiş oyunu da olacak. Konuyla ilgili açıklama geçtiğimiz senenin sonunda From Software tarafından gelmişti. Ayrıca yalnızca Souls serisi değil, Bloodborne'a da herhangi bir devam oyunu gelmeyecek. Firma artık daha farklı bir türe yönelme kararını almış durumda, bu ise elbette ki biz serinin hayranlarını derinden yaralamayı başardı… fakat her güzel şeyin bir sonu vardır.

dark-souls-3

Dark Souls 3 İnceleme

Dark Souls'un ve Bloodborne'un muhteşem birleşimi

Yapımı ilk gördüğüm andan beri aklımda olan tek ve net şey, yapımın Dark Souls ve Bloodborne'un karışımı olacak olmasıydı. Bu konuda da kesinlikle yanılmadım ve karşıma çıkan Dark Souls III tam da böyle bir oyun oldu. Bu kesinlikle muazzam bir şey (kendi adıma), dediğim gibi Bloodborne her zaman için daha ilgimi çeken bir yapım olmayı başarmıştı. Oyunun hızından, mekaniklerine pek çok şey de Bloodborne'un izlerini net bir şekilde görüyorsunuz.

Yapıma girdiğiniz an sizi efsanevi bir Dark Souls müziği karşılıyor ve heyecanınız bir kat daha artıyor oyuna karşı. Ardından size oldukça detaylı bir karakter yaratma ekranı sunuluyor. Burada dilediğiniz gibi karakterinizi kişiselleştirip kendinizi korkunç bir dünyanın içerisine atıyorsunuz. Karakter yaratma ekranında vs. dikkat etmeniz gereken şeyleri zaten kısa bir süre önce yayınlamış olduğumuz rehberde de işlemiştim, bu nedenle burada bu konulara hiç girmeyeceğim. Zaten yapımla ilgili daha pek çok detayı da içerisinde barındıracak olan rehberlerimiz sizlerle olmaya devam edecek.

darksouls3preview3

Dark Souls 3 İnceleme

Bu sefer serinin daha önceki oyunlarından farklı olarak, ortada size sinematiklerle sunulan bir hikaye söz konusu. Sanki geliştirici ekip bu sefer oyunun daha geniş bir kesime hitap etmesini istemiş gibi görünüyor. Elbette ki bu yenilikler serinin ruhunu bozmadığından dolayı oldukça güzel şeyler, böylelikle seriyi her zaman merak eden ama bir o kadar da uzak durmayı seçen RPG severler de seriye dahil olabilecekler.

Bu etkileyici anlatıma sahip olan sinematiğin ardından ise kendinizi dediğim gibi korkunç bir dünyada buluyorsunuz ve maceranız burada başlamış oluyor. Oyunun genel mekanikleri serinin önceki oyunlarına oldukça benzer, oldukça benzer diyorum çünkü içerisinde sürekli söylemekte olduğum gibi Bloodborne'un izlerini de taşıyor. Yine karşınıza çıkan düşmanlarınıza karşı her zaman olduğu gibi dikkatli davranmanız gerekiyor, yine yapacağınız seçimlerde ileriyi düşünmeniz gerekiyor ve yine boss savaşlarında defalarca kez ölüyorsunuz… Hatta seriye hakim bir oyuncu değilseniz daha oyunun en başında geçmeniz gereken boss'da uzun saatler harcamanız gerekebilir, zaten bundan dolayı karakterinizi yaratırken yapacağınız sınıf seçimine de çok dikkat etmeniz gerekiyor. Unutmayın, Dark Souls daha önce oynadığınız sıradan RPG oyunlarına benzemiyor ve yaptığınız seçimler her zaman pişman olmanızla sonuçlanabiliyor… işin eğlenceli tarafı da aslında bu.

Karakterinizi yine topladığınız ruh puanları ile güçlendirebiliyor, ayrıca yine bu ruh puanları ile çeşitli ekipmanları da satın alabiliyorsunuz. Elbette eşyaları sadece satın alarak elde etmiyor, çevrede öldürdüğünüz düşmanlardan, boss'lardan ve cesetlerden de çeşitli ekipmanlar toparlıyorsunuz. Zaten eğer RPG oyunlarında görselliğe düşkün bir oyuncuysanız tüm setleri toparlamanızın tek yolu da bu. Elbette ki bunları bulmak ise tamamen yine sizin araştırmacılığınıza kalıyor.

dark-souls-2-700x350

Dark Souls 3 İnceleme

Devasa bir macera

Oyun dünyası, düşmanları ve boss'ları ile birlikte gerçekten de devasa. Birbirinden tamamen farklı mekanlar ve savaşlar oyun boyunca sizleri bekliyor olacak. Tüm bunlar ise gerçekten de inanılmaz bir kalite ile oyunculara sunuluyor. Tüm bu mekanları tek başınıza dolaşabileceğiniz gibi oyunu co op bir şekilde tamamlama şansınız da bulunuyor, aslına bakarsak seriyi tamamen co op bir şekilde oynamayı tercih eden oyuncuların sayısı çok daha fazla olabilir. Çünkü yapımı insanlarla birlikte oynamak kesinlikle daha eğlenceli bir yöntem oluyor (her ne kadar oyunu biraz daha kolaylaştırsa da).

Yapımda serinin daha önceki oyunlarında olduğu gibi yine çevrede bulup yaktığınız bonfire'lar sizin için hem daha sonradan kolaylıkla uşalabileceğiniz bölgeler, hem de öldüğünüz zaman tekrardan canlanacağınız bölgeler olarak görevlerini sürdürüyor. Bunların yanındaysa en son Bloodborne'dan alışık olduğumuz gibi çeşitli kestirme yolları da aktif edebiliyorsunuz. Bu sistem Bloodborne'da çok hoşuma gitmişti ve burada da kullanılmış olması gerçekten de çok güzel bir şey.

Oyun dediim gibi gerek geçtiği mekanları, gerek düşmanları ve gerekse karakterleri ile gerçekten de sürekli olarak Bloodborne'u size anımsatıyor (tabi oynadıysanız). Bu her ne kadar kötü bir durum olmasa da esas Souls oyuncularını biraz rahatsız edebilir, çünkü genel anlamda oyun biraz kendi yolundan ayrılmıi gibi bir izlenim oluşturuyor. Gerek oyun mekanikleri, gerek düşmanları ve gerekse dünyası daha çok Bloodborne 1.5 izlenimini oyuncuda sık sık uyandırıyor. Zaten yapımla ilgili başından beri düşündüğüm bir diğer konu ise tam olarak buydu. From Software, sanki sadece PlayStation 4'e özel olan Bloodborne'u oynama fırsatı bulamamış oyuncuları da göz önüne almış gibi… Elbette bu durum benim için mükemmel olsa da her Souls hayranı benimle aynı şeyleri düşünmeyebilir.

dark_souls_3_11-1152x648

Dark Souls 3 İnceleme

Oyunda bulunan bir diğer mekanik ise elbette ki herkesin hayranı olduğu PvP sistemi. Bir oyuncuyla birlikte co op olarak ilerlerken ansızın başka bir oyuncu tarafından saldırıya uğrayabilir ve öldürülebilirsiniz. ya da yere bırakılmış olan öfkeli ruh imzalarını kullanarak bu oyuncuları dünyanıza davet edip, onlarla savaşabilirsiniz. İşleri daha da ileri bir seviyeye çıkartıp PvP Arena'larına katılabilirsiniz. PvP Arena'ları elbette ki yapım tarafından resmi olarak sunulan içerikler arasında yer almıyor ama Souls oyunlarında her zaman çeşitli kurallar vardır ve bu kurallar oyuncular tarafından konulmuştur. Örneğin işini ve seriyi bilen hiç bir oyuncu PvP esnasında can yenilemek için herhangi bir malzeme kullanmaz. Kullananlar da açıkçası pek hoş görüyle karşılanmaz!

Görsellik ve sesler

Yapımın karakter seslendirmeleri, ambiyans sesleri ve müzikleri tek kelimeyle muazzam. Zaten bunu sadece oyunun daha menüsünde duyduğunuz müzik ile anlamanız olası bir durum. Bu kalite özellikle boss savaşlarında ise zirveye taşınıyor ve ölseniz bile yeterli hazzı almış oluyorsunuz. From Software zaten serinin ilk oyunundan beri bu konuda oldukça mükemmel işleri ortaya koyan bir firmaydı ve bu sefer de durum değişmemiş.

iudex-1-980x653

Dark Souls 3 İnceleme

Görsellik olarak ise Dark Souls III, Bloodborne'un grafik moturunu kullanıyor ama maalesef ki başından beri farkında olduğum bir durum söz konusu… yapım grafiksel olarak Bloodborne'un gerisinde kalıyor. Bunun en büyük nedeninin ise yapımın sadece bir platforma değil de tüm platformlara gelecek şekilde geliştirilmiş olması oldu diye düşünüyorum. Özellikle PC platformunda daha geniş kitlelere hitap etmek adına da böyle bir karar alınmış olabilir. Lakin bu eksikliği yapım zaten bölüm, karakter, düşman tasarımları ile fazlasıyla kapatmayı başarıyor ve size gerçekten de sesler ile birlikte mükemmel bir atmosfer sunmayı başarıyor.

Dark Souls 3 İnceleme

Dark Souls 3 İnceleme

İnceleyenOnur Yürek şurada Nisan 26.

Sonuç olarak baktığımız zaman Dark Souls III mükemmellik seviyesinde bulunan bir yapım olmayı başarıyor. Gerçekten de seriyi noktalayabilecek en başarılı yapımı bizlere sunmayı başaran From Software, bakalım bir sonraki oyunuyla ne zaman ve nasıl karşımıza çıkacak. Oyunun sonuna geldiğiniz zaman ise her ne kadar New Game + sistemi ile oyunu oynayabilecek olsanız da serinin yeni bir oyunla devam etmeyeceğini bir defa daha hatırlıyor ve üzülüyorsunuz… Bir sonraki incelememizde görüşene kadar, hepinize bol oyunlu günler dilerim.

Oy: 4.7

TP Değerlendirmesi

Grafik

85%

Ses

100%

Oynanış

95%

Hikaye

95%

TP Puanı

95%

94%

TP Skor

Sonuç olarak baktığımız zaman Dark Souls III mükemmellik seviyesinde bulunan bir yapım olmayı başarıyor. Gerçekten de seriyi noktalayabilecek en başarılı yapımı bizlere sunmayı başaran From Software, bakalım bir sonraki oyunuyla ne zaman ve nasıl karşımıza çıkacak. Oyunun sonuna geldiğiniz zaman ise her ne kadar New Game + sistemi ile oyunu oynayabilecek olsanız da serinin yeni bir oyunla devam etmeyeceğini bir defa daha hatırlıyor ve üzülüyorsunuz… Bir sonraki incelememizde görüşene kadar, hepinize bol oyunlu günler dilerim.

Grafik

Ses

Oynanış

Hikaye

TP Puanı

TP Skor

Sonuç olarak baktığımız zaman Dark Souls III mükemmellik seviyesinde bulunan bir yapım olmayı başarıyor. Gerçekten de seriyi noktalayabilecek en başarılı yapımı bizlere sunmayı başaran From Software, bakalım bir sonraki oyunuyla ne zaman ve nasıl karşımıza çıkacak. Oyunun sonuna geldiğiniz zaman ise her ne kadar New Game + sistemi ile oyunu oynayabilecek olsanız da serinin yeni bir oyunla devam etmeyeceğini bir defa daha hatırlıyor ve üzülüyorsunuz… Bir sonraki incelememizde görüşene kadar, hepinize bol oyunlu günler dilerim.

Habere ulaşmak için- turkishplayer.com

Kaynak: Turkishplayer.com

Son Dakika Teknoloji Dark Souls 3 İnceleme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement