Darülaceze "Gönül Elçisi" Arıyor - Son Dakika
Güncel

Darülaceze "Gönül Elçisi" Arıyor

Darülaceze Başkanı Çiftçi: "Aday gönüllü, gönüllü, rehber gönüllü ve son aşamada da Darülaceze'yi temsil kabiliyetine sahip 'gönül elçisi' olunabilecek.

14.10.2014 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Darülaceze Başkanı Dr. Aylin Çiftçi, kurumun çeşitli alanlarda çalışacak gönüllüler aradığını belirterek, "Aday gönüllü, gönüllü, rehber gönüllü ve son aşamada da Darülaceze'yi temsil kabiliyetine sahip 'gönül elçisi' olunabilecek. Hemen her alanda yeni gönüllüler arıyoruz" dedi.

Darülaceze'nin Okmeydanı'ndaki tarihi yerleşkesinde düzenlenen "Darülaceze gönül elçilerini arıyor" projesi tanıtım toplantısında konuşan Çiftçi,  bilgi, beceri ve deneyimini Darülaceze sakinleri için kullanmaya gönüllü, 18 yaşını doldurmuş herkesin gönül elçisi olabileceğini söyledi.

Çiftçi, 4 aşamalı gönüllülük hiyerarşisi belirlediklerini ifade ederek, "Aday gönüllü, gönüllü, rehber gönüllü ve son aşamada da Darülaceze'yi temsil kabiliyetine sahip 'gönül elçisi' olunabilecek. Hemen her alanda yeni gönüllüler arıyoruz" diye konuştu.

Kurum sakinlerine yemek yapmaktan banyoda yardımcı olmaya, resmin yaptırmaktan yabancı dil öğretmeye, hastanede refakat etmekten bahçede gezdirmeye kadar pek çok alanda gönüllü hizmet alageldiklerini anlatan Çiftçi, "gönül elçisi" uygulamasıyla bu hizmetlerin bir standarda kavuşacağını anlattı.

Aylin Çiftçi, kurumun gönüllü hizmeti alacağı ana başlıkları sağlık, bakım, rehabilitasyon, psikososyal, eğitim-öğretim, basın-yayın-halkla ilişkiler, teknik, mutfak ve ibadethane hizmetleri olarak tayin ettiklerini belirterek, bu alanlarda hizmet vermek isteyenlerin telefon, e-posta veya yüzyüze görüşmeyle başvurabileceklerini aktardı.

Başvurusu kabul edilenlerin öncelikle 1 aylık "aday gönüllü" statüsünde çalışacaklarını, burada başarı ve istikrar sağlayanların "gönüllü" statüsüne yükseleceğini ifade eden Çiftçi, haftanın 5 günü kuruma devam edenlerin 2 ayda, 1 gün devam edenlerin ise 6 ayda "gönüllü" unvanını ve kartını alacakları bilgisini verdi.

Belirli süre gönüllü olarak hizmet verenlerin, yapılacak değerlendirmeyle "rehber gönüllü" statüsü kazanacağını belirten Çiftçi, bu konumda olanların diğer gönüllüleri organize edip kılavuzluk yapacaklarını kaydetti.

Kuruma uzun süre ve belirli standartta hizmet eden gönüllülerin son aşamada, kurumu yurt içinde ve dışında temsil kabiliyeti de olan "gönül elçisi" statüsüne yükseltileceğini anlatan Çiftçi, her yıl 14 Ekim'de "Gönül elçileri buluşma günü" düzenleyeceklerini söyledi.

120. yılını kutlayacak

Darülaceze'nin gelecek yıl 120. kuruluş yılının kutlanacağını hatırlatan Çiftçi, bu kapsamda, kurumun 5 yıl süren inşa sürecini belgeleyen ve İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi'nde muhafaza edilen fotoğraflardan oluşturulacak albümlerin yayımlanacağı bilgisini verdi.

Darülaceze'nin Sultan 2. Abdülhamid'in talimatıyla kurulduğunu ve Abdülhamid'in 1895'te 1 yıl süreyle kuruma bizzat başkanlık yaptığını hatırlatan Çiftçi, "Sultan Abdülhamid'in kullandığı başkanlık odası bugün de aynen muhafaza ediliyor ve kullanılıyor" dedi.

Çiftçi, Darülaceze'nin kuruluşunun 120. yılı etkinlikleri kapsamında, tarihi fotoğraflardan hareketle kurumun başlangıçtaki yapısını ve malzemelerini yansıtacak bir müzenin de kurulma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

2 yeni Darülaceze

Darülaceze'nin devletten herhangi bir ödenek almadığını, tamamen bağışlarla ve mülklerinden gelen kira geliriyle yaşadığını belirten Çiftçi, "Kuruluş nizamnamesine göre İstanbul'un eğlence yerlerinden elde edilen vergi gelirinin yüzde 10'unun Darülaceze'ye gelmesi gerekiyor. Ancak bu bugün söz konusu değil. Belediyelerle bu konuda görüşmelerimiz sürüyor" ifadelerini kullandı.

Çiftçi, ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla biri Avrupa, diğer Anadolu yakasında olmak üzere iki yeni Darülaceze'nin inşası için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Aylin Çiftçi, daha sonra Darülaceze'ye uzun yıllardır hizmet veren, aralarında gazeteci İnci Ertuğrul'un da yer aldığı 8 gönüllüye "gönül elçisi" kartlarını takdim etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Darülaceze 'Gönül Elçisi' Arıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement