Davutoğlu: ABD'nin Gelişmiş Silahları IŞİD'in Eline Geçti - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu: ABD'nin Gelişmiş Silahları IŞİD'in Eline Geçti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "ABD'nin silahları IŞİD'in eline geçti. Bizim düşüncemiz vatandaşlarımız. Bizi açıklama yapmak için 3 aydır zorluyorlar." dedi.

12.09.2014 22:32  Güncelleme: 12:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu 24 TV canlı yayınında Akif Beki ve Mustafa Karaalioğlu'nun sorularını yanıtladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Amerika'nın Irak'a bıraktığı silahların IŞİD'in eline geçtiğini kaydeden Davutoğlu, "Kendilerinin dışlandığını hissedenler radikalleşmeye yönelir. Amerika'nın Irak'a bıraktığı silahlar, külliyen, topluca, en sofistike silahlar IŞİD'in eline geçti." dedi.

"3 AYDIR BİZİ AÇIKLAMA YAPMAYA ZORLUYORLAR"

Davutoğlu, "Öte yandan ABD'nin rehineleri 2 yıldır orada konuşan yok. Bzim düşüncemiz vatandaşlarımız ve onları sağlığı ama bizi 3 aydır bizi açıklamaya yapamaya zorluyorlar. Eski bir diplomat hala bunu sorunsuzca dile getiriyor." ifadelerini kullandı.

İşte Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

"ESAD'A NEREDEYSE YALVARDIK 'BU GİDİŞAT KÖTÜ REFORMLAR YAPIN' DİYE"

" Suriye, bölgenin en önemli bölgesi. Suriye krizinin bir anca çözülmesi lazım. Suriye krizi kontrol altına alınmazsa buraların hepsinde çok ciddi depremler yaşanır diye hep anlatmaya çalıştık. Başta Esad'a anlattık. 8,9 ay. Anlamadı dinlemedi. Neredeyse yalvardık. Bu gidişat kötü reformlar yapın diye. Dinlemedi bizi. Bu defa başka ülkelere konuyu anlattık. Türkiye her toplantıda neredeyse feryat etti.

"AMERİKA'NIN IRAK'A BIRAKTIĞI SİLAHLAR IŞİD'İN ELİNE GEÇTİ"

Kendilerinin dışlandığını hissedenler radikalleşmeye yönelir. Suriye'de yüzde 12'lik sınırlı bir azınlık geri kalanına hükmetmeye çalışınca bir mezhep çatışmasına dönüştü. Amerika'nın Irak'a bıraktığı silahlar, külliyen, topluca, en sofistike silahlar IŞİD'in eline geçti. Radikalleşme büyük tehdit. Biz sınırımızda herhangi bir terör yapılanması, radikalleşme istemeyiz. Sünni, Şii olması önemli değil. Şiiler yalnızlaşmış olsa onları da savunmak gerekirdi. Yapılması gereken derhal bu tür tehditlere karşı ortak bir tutum sergilemek. Ortak tutumun bir taraf adına dönüşmemesine özen göstermek.

"ESAD İŞ BİRLİĞİ TEHLİKE DOĞURABİLİR"

Irak ve Suriye'deki otoriter yapılar kitlesel patlamalar meydana getirdi. Sünniler kendilerini yalnız hissetti. Irak ve Suriye'deki otoriter yapılar kitlesel patlamalar meydana getirdi. Suriye gözardı edilirse sorun çözülemez. Radikalleşmeyi önlemenin yolu içselleştirici siyaseti egemen kılmak. Esad ile işbirliği yapmak NATO toplantısında dillendirildi, bu muhalefeti IŞİD'e yönlendirebilir.

"ABD'NİN STRATEJİSİ GEREKLİ AMA YETERLİ DEĞİL"

ABD'nin stratejisi gerekli, ama düzen kurmak, siyasal istikrarı tesis etmek için yeterli değil. Türkiye'nin uyguladığı politikalarda hiçbir yanlış görmüyorum, analiz değil uluslararası güven hatası oldu.

"3 AYDIR BİZİ AÇIKLAMA YAPMAYA ZORLUYORLAR"

ABD'nin ne istediği o kadar belliyse bizim de IŞİD bildirisine neden imza atmadığımız o kadar bellidir. Gerçekten tahmin etmekte zorlandığım ve derin hayal kırklığı yaşadığım bir konu. ABD'li rehinelerin ardakaşları ve ABD kamuoyu bunu gündeme dahi getirmedi. Hükümeti bu konuda açıklama yapmak zorunda bırakılmadı. Bunu kendilerine de söyledim basın özgürlüğü veya eleştiri haktır ama bunun da özel hususları vardır. Amerikalı rehineler neredeyse 2 yıldır oradalar. Onlar gazeteci. Onların gazeteci arkadaşları onların orada olduğunu yazmadı. Bunu gündeme getirmediler. Bunun için sert tartışmalar yaşanmadı. Yönetimi açıklama yapmaya zorlamadılar. 2 vefata rağmen zorlamıyorlar. Herkesin konuşması gereken zamanlar vardır. Herkesin bir insan canı için susması gereken zamanlar vardır. 3 aydır bizi her gün açıklama yapmaya zorluyorlar. Hala eski bir diplomat sorunsuzca bunu dile getiriyor. Ve istiyor ki bunun karşılığında bizim rehinelerimiz zarar görsün. Bizim birinci önceliğimiz şu anda o canlarımızın ailelerine en kısa zamanda kavuşmasıdır. Bekelediğimiz tek şey şu sorumluluk içerisinde davranılması. Bunun için insan olmak ve empati yapmak bunun için yeterli. Şimdi de sabırla beklememiz lazım. Bu zor durum başka ülkelerin başına da geldi.

"BAĞDAT'TA EN BÜYÜK BAŞARI TÜRKİYE'YE AİTTİR"

Obama'nın planı stratejinin ne kadar kuşatıcı ve siyasal parametrelerin desteklenip desteklenemeyeceğine bağlı. Bu boyutu taşırsa başarılı olur. Türkiye'nin katkısı her aşamada istendi. Bağdat'ta en büyük başarı Türkiye'ye aittir.

Mısır'da olduğu gibi Suriye'de de otoriter bir rejim gelsin derler ise yine yol ayrımı olur."


Davutoğlu: ABD\'nin Gelişmiş Silahları IŞİD\'in Eline Geçti
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Davutoğlu: ABD'nin Gelişmiş Silahları IŞİD'in Eline Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • spatz: Abd nin kıçı gazzede çoçuklar bombalanirken hic kibirdamiyordu.bakiyorum konu işid olunca yerinde duramiyorlar 20 19 Yanıtla
  • Şefik Bulgurcu: Kocaman tc isidddenmi korkuyor Yazık 21 13 Yanıtla
  • kürt: açıklamaya bak hizaya gel tövbe tövbe sanki ırakta mezhep geriliminde taraf tutmuyormuş gibi konuşuyor senin iran ın siyaset kabiliyetine ulaşabilmen için 40 fırın ekmek yemen lazım her şey bir tarafa türkiye kaybedecek bu gidişle 9 8 Yanıtla
  • erhan eren: ISİD in diğer adı israil ve amerika tabiiki gelişmiş silahlara sahip olacaklar 10 0 Yanıtla
  • kürt: iki yüzlü dış politika 6 3 Yanıtla
  • ALİ OSMAN ŞENGUL: ADANA DA YAKALANAN TIRLARIN İÇİNDE ABD NİN AĞIR SİLAHLARI MI VARDI 5 2 Yanıtla
  • yorumcu: Sizce bu işit konusunun sonu ne olacak 5 1 Yanıtla
  • Musa bezen: Silahi'da. . Gidayi da siz verdiniz. . Gelismis silahlari da abd suudi katar ile birlikte verdiniz, , Ey Tür Halk, dönen oyunlari farkina var. . ISID in elindeki bütün gida depolarinda yüzde yüz TURK mali gidalar var. . antep urfa hatay firmalaridir. . Kimi yiyorsunuz siz. . Isid eninde sonunda Türkiyenin basina bela olacak. . izle gör. 5 1 Yanıtla
  • poyraZ kocak: Türkiye iki capulcu isid denmi korkucak arkaslar isid ve pkk gebermesine az kaldi merak etmeyin ALLAHIN IZNIYLE ASI 4 1 Yanıtla
  • kürt: peki senin verdiğin mke damgalı mühimmata ne diyeceksin onları ırak mke si mi verdi:)) arkadaş dışpolitika çöktü türkiye şaşkınlık içinde abd güven duymuyor rusya çin bir kaşıkta boğmak istiyor türkiyeyi nato ilerleyen yıllarda türkiyeyi kendi içinde barındırmaz nato olmazsa inanın türkiye 2 yılda çöker 2 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kocaeli'de 15 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan firari yakalandı
    09:38 Kocaeli'de 15 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan firari yakalandı

    Cezaevi firarisi olan R.Ö., Kocaeli'de polis ekipleri tarafından yakalandı. Zanlı, adliyeye sevk edildikten sonra ceza infaz kurumuna teslim edildi.

  • Erzincanlı Sporcular Avrupa Şampiyonasında Bronz Madalya Kazandı
    09:36 Erzincanlı Sporcular Avrupa Şampiyonasında Bronz Madalya Kazandı

    Erzincanlı milli sporcular Bengisu Erçetin ve Nazlıcan İnci, Avrupa Büyükler Badminton Şampiyonası'nda çiftler kategorisinde bronz madalya kazanarak Türkiye'nin tarihindeki ilk Avrupa şampiyonası madalyasını elde etti. Sporcular, Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'nda büyük bir coşkuyla karşılandı. Vali Hamza Aydoğdu, sporcuları ve antrenörlerini tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

  • Bağcılar'da zincirleme kaza: 3 yaralı
    09:35 Bağcılar'da zincirleme kaza: 3 yaralı

    Bağcılar'da bir sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu 5 aracın karıştığı kazada yaralanan 3 kişi sağlık ekipleri tarafından hastaneye sevk edildi. Kaza, sabah saatlerinde Bağcılar Batışehir yolunda meydana geldi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken sağlık ekipleri yaralanan 3 kişiyi hastaneye sevk etti. Araçların çekici ile yoldan çekilmesinin ardından trafik normale dönerken polis ekipleri kazaya ilişkin çalışma başlattı.

  • Seyir halindeki tır alev aldı
    09:34 Seyir halindeki tır alev aldı

    Şanlıurfa-Mardin kara yolunda seyir halindeki bir tır alev aldı. Tırın dorse kısmının yandığını fark eden sürücü, aracı yol kenarına park etti. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü. Yangının çıkış nedeniyle ilgili araştırma devam ediyor.

  • Vezirköprü'de nişan merasiminde çıkan kavgada 4 kişi bıçaklandı, 2 kişi tutuklandı
    09:33 Vezirköprü'de nişan merasiminde çıkan kavgada 4 kişi bıçaklandı, 2 kişi tutuklandı

    Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bir nişan merasiminde çıkan kavgada 4 kişi bıçaklanarak yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, olayla ilgili 2 kişi tutuklandı.

  • Hatay'da Havuç Hasadı Devam Ediyor
    09:33 Hatay'da Havuç Hasadı Devam Ediyor

    Depremin vurduğu Hatay'ın bereketli topraklarında geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadının sonuna doğru gelinirken, tarım işçilerinin zorlu mesaisi devam ediyor. Tarım işçileri havucun tonunu bin 300 TL'den topluyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok yıkıma uğrayan Hatay'da, yaralar sarılmaya devam ediyor. Türkiye'nin en önemli tarım şehirlerden biri Hatay'ın bereketli Amik Ovası'nda geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadında sona gelindi. Kırıkhan ilçesinde 4 aydan beri devam eden havuç hasadında tarım işçilerinin zorlu mesaisi ara vermeden sürüyor. Enkaz kentten 81 ile satılan havuç, tarladan 7 ile 12 TL arasında alıcı buluyor. Tarım işçileriyse havucun tonunu bin 300 TL'den topluyor. Havucun tarla fiyatının günden güne değiştiğine dikkat çeken Metin Koyuncu, 'Hasat iyi gidiyor. Yağmurların yağmasıyla geçen yıla göre iyi. Yevmiyeler normal, yevmiyeler çalışmaya göre değişiyor. Çalışırsan güzel gelir ama çalışmazsan kötü gelir. Yevmiyeleri kilo başına alıyoruz. Tonu bin 300 TL'den topluyoruz. Adam başı ne kadar toplarsak ona göre yevmiyeleri alıyoruz. Havucun tarla fiyatı güne geliyor 12 TL'den de satılıyor ama şimdi kilosu 7 TL'den satılıyor' dedi. Bu yıl havuç hasadının iyi gittiğini ifade eden tarım işçisi Hüseyin Yılmazlar, 'Hasat; güzel, bereketli ve verimli gidiyor. Havuç hasadına 3 aydan beri devam ediyoruz. Ekmek parası için çalışıyoruz. Yağmurlu havalarda çalışmak zorlu oluyor ama böyle havalarda güzel' ifadelerini kullandı. - HATAY


Advertisement