Davutoğlu-Akıncı Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu-Akıncı Ortak Basın Toplantısı

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta bir çözümün, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini daha da geliştireceğini, Doğu Akdeniz'de olası enerji kaynaklı gerginlikleri bertaraf edeceğini belirterek, "Enerji koridorunun Türkiye üstünden geçerek AB'ye yönelmesiyle, Kıbrıs'ta gerginlik yerine yeni bir iş birliği ruhunun doğacağını ve Doğu Akdeniz'de istikrara ciddi katkı yapacağını değerlendiriyorum" dedi.

01.12.2015 18:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta bir çözümün, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini daha da geliştireceğini, Doğu Akdeniz'de olası enerji kaynaklı gerginlikleri bertaraf edeceğini belirterek, "Enerji koridorunun Türkiye üstünden geçerek AB'ye yönelmesiyle, Kıbrıs'ta gerginlik yerine yeni bir iş birliği ruhunun doğacağını ve Doğu Akdeniz'de istikrara ciddi katkı yapacağını değerlendiriyorum" dedi.

Akıncı ile Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu Cumhurbaşkanlığı'nda ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Akıncı, yeni kurulan hükumetin hayırlı olmasını diledi.

"Türkiye'de ve bölgede istikrara en çok ihtiyaç duyulan bu dönemde, başarılı bir dönem geçirmelerini yürekten diliyorum" diyen Akıncı, KKTC ile Türkiye arasındaki yakın ilişkinin, sadece coğrafyadan değil tarihten ve kültürel bağlardan kaynaklandığını vurguladı.

Akıncı, Kıbrıs'ta yarım yüzyıla yakın zamandır çözüm için uğraş verildiğini, müzakerelerin 47. yılını doldurduğunu söyledi.

Kıbrıs müzakerelerinde gelinen noktada, yarım yüzyıllık soruna, her iki halkın da onay verebileceği bir çerçevede çözüm bulma gayretinde olduklarını belirten Akıncı, "Bu konuda mesafe aldık. Önümüzde aşmamız gereken engebeli bir yolun olduğunu da biliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin ve Türkiye'nin bir bütün olarak bu sürece vermekte olduğu katkı, destek, her zaman yanımızda hissettiğimiz bir destektir. Önümüzdeki müzakere sürecinde de Türkiye'nin yakın ilgi ve desteği bizimle birlikte olacaktır" diye konuştu.

AB ile Türkiye arasında yeni bir açılımın doğmasının, KKTC açısından sevindirici olduğuna işaret eden Akıncı, "Türkiye'nin 11 yıldır ara verilen AB-Türkiye zirvesinde buluşulması, birtakım fasılların yeniden açılacak olması, KKTC'yi de yakından ilgilendiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin yıllardan beri özlemini çektiği AB'de hakkettiği yeri almasını Kıbrıslı Türkler olarak da çok arzuladıklarını bildiren Akıncı, bir yandan Kıbrıs sorununu çözme mücadelesini sürdürürken diğer yandan Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin gelişmesini görmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi.

"Kıbrıs'ta bir çözüm, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini daha da geliştirecektir" diyen Akıncı, "Kıbrıs'ta bir çözüm, Doğu Akdeniz'de olası enerji kaynaklı gerginlikleri bertaraf edecek. ve enerji koridorunun Türkiye üstünden geçerek AB'ye yönelmesiyle, Kıbrıs'ta gerginlik yerine yeni bir iş birliği ruhunun doğacağı, Doğu Akdeniz'de istikrara da ciddi katkı yapacağını değerlendiriyorum" ifadelerini kullandı.

"Müzakerelerde önemli ilerlemeler kat ettik"

Müzakerelerde AB, ekonomi ve güç paylaşımı konularında önemli ilerlemeler kat ettiklerine dikkati çeken Akıncı, şu an müzakerelerde yoğunlaştıkları mülkiyet konusunda da gelişmeler yaşandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakerelerde toprak ve garantiler konusunu en sona bıraktıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Garantiler konusunun en sona kalmasının anlaşılır bir yanı var. Garantiler meselesi üç garantör ülkeyi ve iki toplumu ilgilendirmektedir. Dolayısıyla beş tarafın bir arada olduğu bir platformda ele alınması son derece doğal. Neyin garanti edileceğini bir ortaya çıkaralım, ondan sonra garantiler konusunu konuşuruz. Mülkiyet konusunda kabul edilebilir bir noktaya ulaşırsak tünelin ucunda bir ışığı görebileceğimizi değerlendiriyorum."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Davutoğlu-Akıncı Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement