Davutoğlu: Aynı Anda İki Ayrı Operasyon Yaptık, Kimseden İzin Almadık - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu: Aynı Anda İki Ayrı Operasyon Yaptık, Kimseden İzin Almadık

Başbakan, Şah Fırat operasyonuyla ilgili Genelkurmay karargahında yaptığı açıklamada, "Suriye'ye iki ayrı operasyon yaptık ve başarıyla tamamladık. Bunu kimseye sormadık, izin almadık." dedi.

22.02.2015 08:22  Güncelleme: 14:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 750 askerin katılımıyla gerşekleştirilen ve isminin Şah Fırat olduğunu açıkladığı operasyonla ilgili ilk açıklamayı Genelkurmay karargahında yaptı.

Bir yanına Genelkurmay Başkanı Nejdet Özel bir yanına Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ı alarak açıklama yapan Davutoğlu, "Dün akşam iki operasyon başlatılmıştır. Güçlerimiz sınırdan geçerek Süleyman Şah Karakolu'na gitmişti. Aynı anda tank birliğimiz Eşme bölgesinden geçerek bir toprak parçasını kontrol altına almış ve bayrağımızı bu toprak parçası üzerinden dalgalandırmıştır." dedi.

Davutoğlu ayrıca "Bu operasyonun kararı Ankara'da alınmıştır. Hiçbir merciden ne izin ne de yardım talep edilmiştir." açıklamasında bulundu.

İşte Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

"İKİ AYRI OPERASYON BAŞLATILMIŞTIR"

"Asırlarca bu mukaddes mekan tarihin en sembolik mekanlarından biri olmuştur. Son dönemde görülen zaruret üzerine gerekli tedbirlerin alınması gerekmiştir. Manevi emanetlerin korunması ve silahlı kuvveler mensuplarımızın güvenliklerinin alınması için TSK'ya direktif verilmiştir. Bu direktif sonrasında yapılan çalışmalar, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimat ve onaylarından geçtikten sonra geçtiğimiz hafta içinde nihai aşamaya gelmiş ve zamanlaması son ana kadar mahfuz tutulan bir operasyon, dün akşam saat 21.00 itibarıyla başlatılmıştır.

Saat 21.00'de eş zamanlı olarak iki operasyon birden başlatılmıştır. Birincisi Mürşitpınar'dan birliklerimiz Suriye'ye girmişler ve süratle Karakozak Köyü'ne doğru hareket etmişlerdir ve Süleyman Şah Saygı Karakolu'na bir an önce ulaşmak için gerekli çalışmaları yapmışlardır.

Aynı saatte, saat 21.02'de başka bir birliğimiz ve tank birliğimiz Eşme civarından yine Suriye topraklarına girerek yakında bir mekanda, Suriye toprakları içinde Süleyman Şah'ın yeni kutsal mekanının tanzimi ve nakli kuburun gerçekleştirilmesi için bir toprak parçasını kontrol altına almış, bayrağımızı saat 21.02 itibarıyla Suriye içindeki bu toprak parçası üzerinde dalgalandırmıştır."

OPERASYONU GENELKURMAY KARARGAHINDA BİZZAT TAKİP ETTİ

Çalışmaların kendisinin de katılımıyla Genelkurmay Karargahı operasyon odasından yürütüldüğünü kaydeden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Şu ana kadar da gerek ben gerek Genelkurmay Başkanımız, Milli Savunma Bakanımız, kuvvet komutanlarımız ve operasyona katılan bütün subaylarımız bu çalışmayı aralıksız şekilde an be an takip etmişlerdir.

"39 TANK, 57 ZIRHLI ARAÇ, 100 ARAÇ VE 572 PERSONEL SURİYE'YE GİRDİ"

Bu çerçevede 39 tank, 57 zırhlı araç olmak üzere 100 araç ve 572 personelle Suriye'ye girilmiştir, takriben 00.30'da birliklerimiz Süleyman Şah Saygı Karakolu'na ulaşmışlardır.

Burada daha önceden yapılan çalışmalar süratle tamamlandırılmış, oradaki nakli kubur için gerekli dini tören yapılmış, nakli kubur yapılabilmesi için orada bizim için manevi değer ifade eden bütün unsurlar yine aynı saygı içinde alınmış, askerlerimiz salimen bölgeden alınmış ve dört kol halinde Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndan Mürşitpınar istikametinde sevk başlamıştır.

"GERİDE KALAN YAPILAR KULLANILAMAZ HALE GETİRİLDİ"

Bu da saat 04.45'te son askerimiz de bu mekandan ayrılmış, bayrağımız kutsal bir emanet olarak yeni yere dikilmek üzere Karakozak'taki saygı karakolundan alınmış, herhangi bir istismara meydan vermemek için manevi emanetler alındıktan sonra geride kalan yapılar kullanılamaz hale getirilmiştir.

"MAALESEF BİR KAYBIMIZ OLDU..."

Saat 04.45 itibarıyla son askerimizin de çekilmesiyle, oradan yeni yere intikal için harekete geçmesiyle geri dönüş başlamış, saat 06.03 civarında ilk kol askeri birliklerimiz ülkemize giriş yapmışlar ve diğer kollar da müteakiben girişlerini tamamlamış, son olarak himaye için geride kalan küçük bir unsur dışında bütün birliklerimiz salimen ülkemize dönmüşlerdir. Nakli kubur için ve diğer manevi emanetler de bu çerçevede ülkemize intikal etmiştir. Maalesef tek bir kaybımız olmuştur, o da herhangi bir çatışma sonucu değil, harekat, intikal başladığı sırada bir kaza sebebiyle bir askerimiz şehadet şerbetini içmiştir.

"SON DERECE BAŞARILI BİR OPERASYON"

Bu da geçici bir nakildir. Suriye'de şartlar düzeltildiğinde asıl yerine nakli kubur yapılabilir. Dinen manen ve milli olarak yapılması gereken her şey hiçbir eksik bırakılmadan yapılmıştır. Son derece başarılı bir operasyon bu saat itibariyle başarılmıştır. Ben bütün birliklerimize bütün milletim bütün tarihimiz adına bütün ecdadımızın adına teşekkürü bir borç biliyorum.

"BÜTÜN KOMUTANLARIMIZA TEŞEKKÜRÜ BORÇ BİLİYORUM"

Şu ana kadar tek bir an bile uyku görmeden takip eden bütün komutanlarımıza teşekkürü bir borç biliyorum. Uluslararası hukuk alanında hiçbir hakkımız zayi edilmemiştir. Ben tekrar bir milletin tarihine sahip çıkmasıyla geleceğini inşa edebileceğini vurgulamak istiyorum. Buradan takip etmek suretiyle silahlı kuvvetlerimizin operasyon kabiliyetini de yakından gördüm. Sayın cumhurbaşkanını da bilgilendirdim. Allah bu bayrağı o gönderden indirmesin.

SORU & CEVAP

Herhangi izin alındı mı bir operasyon için işbirliği yapıldı mı?

-Bu operasyonun kararı Ankara'da alınmıştır. Hiçbir merciden ne izin ne de yardım talep edilmiştir. Bu operasyon esnasında karşımıza kim çıkmış olursa olsun TSK her türlü engeli aşar ve o emanetleri ülkemize getirildi. Karar ve talimat hükümet tarafından alınmış, cumhurbaşkanımızın onayından geçmiştir. Herhangi bir kayıp olmaması için koalisyon güçlerine bilgilendirme yapılmış ve hava operasyonları sürekli yapıldığı için koordinasyon zorunlu olarak sağlanmıştır. Bütün taraflar biliyordu ki bu operasyona yönelik bir karşılık en sert şekilde cevap bulurdu.

Türkiye'nin yurt dışında başka toprağı kalmadı algısı var. Bunun hakkında ne diyorsunuz?

-Bu yanlış bir algıdır. Önemli olan Süleymanşah'ın manevi emanetine sahip çıkmaktır. Bu topraklar üzerinde şu an itibariyle hatta gece 21 itibariyle birliklerimiz Suriye'ye girerek Eşme'de Türk Bayrağı çekilmiştir.

Karakozak'taki Türk bayrağı inmeden Suriye'nin başka bir noktasında Türk bayrağı dalgalanmaya başlamıştır. 38 personelimiz ülkemize gelmiş durumdadır. Bir ekranda Karakozak'taki askerlerimizi diğer yanda da 4 kol halinde yürüyen askerlerimizin görüntüsü takip ettik.








Davutoğlu: Aynı Anda İki Ayrı Operasyon Yaptık, Kimseden İzin Almadık
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Davutoğlu: Aynı Anda İki Ayrı Operasyon Yaptık, Kimseden İzin Almadık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (71)

  • Ülkücü: Bende kutluyorum... Cumhuriyet tarihimizde ilk deda sahip çıkamadığımız için vatan toprağı terkedilmiştir. 28 0 Yanıtla
  • çotanak: yenilgiyi başarı olarak anlatırken hiç yüzleride kızarmıyor, çiller bile kardak için savaşı göze almıştı 23 1 Yanıtla
  • Mustafa uzun: Ulem satılmamış tek orası vardı orayıda sattınız 18 3 Yanıtla
  • ELİFİN KAĞNISI: YENİ TÜRKİYE İLK VATAN TOPRAĞINI KAYBETMİŞTİR. 15 4 Yanıtla
  • kırmızı beyaz: Ben askerim bugün türbeyi bu zihniyet bırakıp kaçtı resmen nerde güçlü ordu güçlü türkiye yarın yunanistan kardak adalarını alır rumlar akdenizde doğalgaz arar ermeniler toprak isterler bu yönetimde en basta da uyuyan genelkurmay askerleri heryerden çekerler adına da müthiş operasyon koyarlar sayin davutoğlu eğer operasyon diyorsan sen bu olaya sen operasyon görmemişsin hakkari dağ komando tugay komutanı osman pamukoglunun 15 bin mehmetçikle pkk ya yaptığı operasyonları bir izle bakalım Sana bir asker tavsiyesi kendiniz korkaksiniz ama bizlerde korkak yonetmeyin vur de vuralim ol de ölelim bu ülke için ama böyle yapmayın 15 4 Yanıtla
  • ALOS: NE KAHRAMANLIK AMA. İŞİDDEN KORKULARINA TOPRAKLARIMIZI TERK ETMEYE BAŞLADILAR. 15 3 Yanıtla
  • cilalı ibo: Kıbrıs barış harekatinda bu kadar ballandirmadilar arkadaş başarı anlayisimiz mi değişti gittin bosalttin geldin ne var bunda mozambik ordusu bile yapar bunu Allahtan sizle savaşa falan girmiyoz rezil edersiniz analar aglamasin diye memleketi teslim edersiniz 17 1 Yanıtla
  • MARDİNLİ: TOPRAĞINI DÜŞMANA TERK EDEREK KAÇMAYI BAŞARI SAYANLARIN YÜZÜNE TÜKÜREYİM. . 14 4 Yanıtla
  • 2023: Yaşasın AKP 2 15 Yanıtla
  • Az kaldi: Yuruyun be sizi kim tutar dumbukler klubu akp. 15 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement