Davutoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'le Düzenlenen Basın Toplantısında Konuştu - Son Dakika
Dünya

Davutoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'le Düzenlenen Basın Toplantısında Konuştu

Davutoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev\'le Düzenlenen Basın Toplantısında Konuştu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le birlikte düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Azerbaycan topraklarının her bir santimetrekaresi kurtulana kadar Türkiye Azerbaycan’ın verdiği mücadelede yanında olacaktır” dedi.

19.09.2014 13:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le birlikte düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Azerbaycan topraklarının her bir santimetrekaresi kurtulana kadar Türkiye Azerbaycan'ın verdiği mücadelede yanında olacaktır" dedi.

Azerbaycan'daki temasları kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edilen Başbakan Ahmet Davutoğlu, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Sözlerine, "Tekrar öz vatanımda, evimde olmaktan büyük mutluluk duyuyorum" diyerek başlayan Başbakan Davutoğlu, "Hangi mevkide olursak olalım, hangi ifadeleri edersek edelim, bu vazifeleri yaparken Türkiye ile Azerbaycan arasında bir fark gözetmeyiz. Bizim için Türkiye'ye hizmet Azerbaycan'a hizmet etmektir" dedi. Daha önce dışişleri bakanı şimdi de başbakan olarak her zaman Azerbaycan'ı öz vatanı bildiğini ifade eden Davutoğlu, bundan sonra da Türkiye için çalıştığı kadar Azerbaycan için de çalışacaklarını söyledi. Davutoğlu, "Bizim olduğumuz yerde Azerbaycan vardır. Sayın İlham Aliyev'in olduğu yerde de Türkiye vardır. Birbirimizin olmadığı durumlarda da nasıl savunduğumuzu dünya alem bilir. Azerbaycan bizim için aşktır, sevdadır, bir muhabbettir. Bu manevi bağı Başbakan vasfıyla da geliştirmek derinleştirmek benim boynumun borcudur. Bu hislerle 77 milyon kardeşinden sayın Aliyev'e, değerli dostumuza selam getirdim" diye konuştu.

"TÜRKİYE VE AZERBAYCAN İKİ BAŞARI HİKAYESİDİR"

Türkiye'de ve Azerbaycan'da ilk ziyaretlerin karşılıklı olarak yapıldığı güzel bir gelenek olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Bu borcu ödemek de benim için bir onurdur. Ayrıca Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinde olağanüstü bir aşama kaydettik. Son 10-12 yıl içinde birçok projeyi hayata geçirdik. Çevre bölgelere bakıldığında hatta dünyaya bakıldığında eğer iki başarı hikayesi anlatılmak istense Ortadoğu'da, Kafkaslarda, Balkanlarda, bütün Avrasya'da, Türkiye ve Azerbaycan iki başarı hikayesidir, omuz omuza yürüyen iki kardeşin başarı hikayesidir" dedi.

"TÜRKİYE BAŞARILIYSA AZERBAYCAN HANESİ GÜÇLENİR, AZERBAYCAN BAŞARILIYSA TÜRKİYE'NİN HANESİ GÜÇLENİR"

Başbakan Davutoğlu, birçok yerde istikrarsızlıklar ve iç çatışmalar varken, çok ciddi ekonomik krizler yaşanırken Türkiye ve Azerbaycan'ın son 10-12 yılda çok büyük ilerleme kaydettiğini, ekonomik açıdan olağanüstü projelere imza attığını belirtti. Davutoğlu, "Biz her zaman şunu düşündük. İçeride de detaylı olarak sayın Cumhurbaşkanı, değerli dostumla paylaştık. Türkiye başarılıysa Azerbaycan hanesi güçlenir, Azerbaycan başarılıysa Türkiye'nin hanesi güçlenir. Şimdi ilgilendiğimiz projelere baktığımızda bu projeler sadece Türkiye'yle ve Azerbaycan'a değil bütün çevre bölgelere barış getiren projelerdir. Bakü-Tiflis- Ceyhan ile Kafkasya'yı Akdeniz'e bağladık, Bakü-Tiflis- Erzurum ile Kafkasya'yı Anadolu'ya bağladık. Bakü-Tiflis- Kars ile bu sefer demiryoluyla bağladık ve Marmaray da açılınca bütün Pekin'i Londra'ya bağlıyoruz, bütün hatlarıyla. Şimdi TANAP Projesi ve gerçekten yarın bu törene katılmaktan büyük onur duyduğum Güney Gaz Koridoruyla da Kafkasları Balkanlara bağlayacağız Anadolu üzerinden" dedi.

"GÜNEY GAZ KORİDORU VE TANAP"

Yarın Azerbaycan'da temel atma törenine katılacağı Güney Gaz Koridoru hakkında konuşan Başbakan Davutoğlu, "Balkanlar ve Kafkaslar 90'lı yıllarda hep gerilimlerle anılmıştı, olumsuz haberlerle. Şimdi Azerbaycan'la Türkiye'nin bu başarı hikayeleri bu iki bölgeyi barış bölgeleri olarak birbirine bağlayacak. Anadolu coğrafyası Hazar'la Adriyatik arasında bir geçiş coğrafyası olacak. Eğer Azerbaycan'da bu kudret olmasaydı, Azerbaycan'da Azerbaycan halkının geleceğini düşünen liderlik olmasaydı, Allah rahmet eylesin Haydar Aliyev büyüğümüzün de söylediği 'Bir millet iki devlet' ilkesiyle Azerbaycan'ın bu kudreti büyümemiş, Türkiye kudretli olmamış olsaydı 'Bir millet iki devlet' ilkesi kağıt üzerinde kalırdı. Hep muhabbetimizde kalırdı ama şimdi gerçek anlamda kudretli bir Azerbaycan kudretli bir Türkiye'yle birleşince, bütünleşince, omuz omuza verince kazanan sadece Türkiye ve Azerbaycan olmuyor. Bütün Kafkasya, bütün Balkanlar hatta Avrupa ve Asya kazanıyor. Bu bakımdan bu proje asrın projesidir gerçekten. Yarın bu projeye katkıda bulunmak, bu projenin gerçekleşmesi töreninde, temel atma töreninde ve bundan sonraki aşamalarda bulunmak bize büyük onur verir. İnşallah sayın Cumhurbaşkanı da 17- 18 Mart'ta Çanakkale Savaşlarının yıl dönümünde, bu dönemlerde aynı zamanda Kafkas şehitlerimizin de yıl dönümü, rahmetle anıyoruz hepsini, orada da TANAP'ın Anadolu ayağının temel atma töreninde birlikte olacağız. Böylece büyük bir barış projesi gerçekleşecek" dedi.

"ERMENİSTAN UZLAŞMAZ TAVRINI SÜRDÜRDÜKÇE BÜTÜN BU PROJELERİN DIŞINDA KALIYOR"

Sabah Haydar Aliyev'in mezarını ve Türk şehitliğini ziyaret ettiğini söyleyen Davutoğlu, "Karabağ şehitleriyle, 20 Ocak şehitleriyle Kafkas şehitlerini yan yana gördüğümde onlar nasıl omuz omuza, birlikte, bağımsız, özgür ve onurlu bir Azerbaycan için bir arada olmuşlarsa şimdi de bizler barış döneminde barışı gerçekleştirmek için bir aradayız. Keşke bizim bu vizyonumuzu herkes anlayabilse, keşke herkes bu vizyona katılabilse. Biz bugün akşam da Yunanistan'dan, Bulgaristan'dan, Karadağ'dan gelen liderlerle bir arada olacağız. Balkanlarla Kafkaslar böyle bağlanacak ama maalesef bazı ülkeler hala bu iş birliği ortamını anlamıyorlar. Bu bağlamda da bu çerçevede de sayın cumhurbaşkanının içeride de konuştuk burada da zikrettiği gibi Karabağ sorunu ve Ermenistan uzlaşmaz tavrını sürdürdükçe bütün bu projelerin dışında kalıyor. Halbuki Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilse, bu çerçevede barış inşa edilse bundan diğer ülkeler gibi diğer ülkeler de istifade eder" dedi.

"AZERBAYCAN TOPRAKLARININ HER BİR SANTİMETREKARESİ KURTULANA KADAR…"

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak bütün Türkiye halkını da temsilen bir kere daha belirtmek istediklerini kaydeden Davutoğlu, "Azerbaycan topraklarının her bir santimetrekaresi kurtulana kadar Türkiye Azerbaycan'ın verdiği mücadelede yanında olacaktır. Uluslararası hukuk bunu böyle söylüyor, uluslararası hukukun gereği yapılana kadar da Türkiye'yle Azerbaycan omuz omuza bölgeyi barış bölgesi yapmak için çaba sarf edecektir ve Azerbaycan'a yönelen her olumsuz tavır Azerbaycan'da olduğu Türkiye'de de aynı tepkiyi görür. Bu vesileyle Temmuz ayında bu sınır çatışmalarında şehit olan kardeşliklerimize rahmet diliyorum. Onlar onurlu Azerbaycan için şehit oldular. Yaralananlara acil şifalar diliyorum ben de bizzat hastaneye giderek Türkiye'ye götürdüğümüz kardeşlerimizi ziyaret ettim, gazilerimizle kucaklaştım, o gazilerimize de şifalar diliyorum. Azerbaycan'ın yüreğine düşecek en küçük ateş Türkiye'nin yüreğine düşmüş demektir. Bunu bir kez daha buradan ifade etmek istiyorum. Ayrıca bölgesel konularda, uluslararası alanlarda da çok yakın bir ilişki içinde birbirimizi desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

2023 HEDEFİ 15 MİLYAR DOLAR

Davutoğlu sözlerine şu şekilde devam etti: "Çok güzel bir şeydir ki BM'de Azerbaycan üyeliği biterken inşallah önümüzdeki Ekim ayında üyeliği Türkiye kazanır, bayrağı bir ay-yıldızlı bayrak bir başka ay-yıldızlı bayrakla değiştirir. Biz nerede Azerbaycan'ın ay-yıldızlı bayrağını görüyorsak gurur duyuyoruz, iftihar ediyoruz ve Azerbaycan'ın uluslararası alanda gösterdiği başarıları da kendi başarılarımız terakki ediyoruz. Bir kez daha vurgulamak isterim ki Azerbaycan'ın bölgesel ve uluslararası inisiyatiflerinin hepsine destek vermeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde inşallah çok daha büyük başarılara birlikte imza atacağız. Başlattığımız her proje nihayete erecek, nihayete erdirdiğimiz her proje de yeni projelerin önünü açacak. 5 milyar dolarlık ticaret hacmini inşallah 2023'te 15 milyar dolara çıkarma hedefini kesinlikle gerçekleştirmeye kararlıyız. Aynı şekilde karşılıklı yatırımlarımızı da en üst düzeye çıkarmaya kararlıyız. Bütün bu ortak hissiyat, ortak ekonomik ve stratejik vizyon enerji, ulaştırma ve savunma sanayisinde de, özellikle içeride üzerinde de durduk, savunma sanayisi bizim için strateji kritik bir sektördür. Savunma sanayisinde de Türkiye ile Azerbaycan bir çok ortak projeyi gerçekleştirmeye kararlıdır. Bu projelerle inşallah iki ülkenin şu ana kadar yazdığı başarı hikayesi daha ileri aşamalara gidecek. Ben tekrar öz vatanımda, ikinci demiyorum birinci evimde bulunmaktan, Azerbaycan'da Bakü'de bulunmaktan gurur duyuyorum ve Türkiye Başbakanı olarak da her zaman Azerbaycan'ın ve Azerbaycanlı kardeşlerimizin, Can Azerbaycan'ın yanında olacağımızı ifade etmek istiyorum" - BAKÜ

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Davutoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'le Düzenlenen Basın Toplantısında Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement