Davutoğlu: Başkanlıkla İlgili Böyle Bir İfadem Ortaya Çıksın Özür Dilerim - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu: Başkanlıkla İlgili Böyle Bir İfadem Ortaya Çıksın Özür Dilerim

Başbakan Davutoğlu, "Başkanlık sistemini savunursam kendimi inkâr etmiş olurum" şeklinde bir cümle kurmadığını açıkladı. Erdoğan, "Bunu Ahmet Bey'e sorun" demişti.

30.04.2016 08:33  Güncelleme: 09:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Başkanlık sistemini savunursam, kendimi inkâr etmiş olurum" şeklinde bir cümle kurmadığını söyledi. Davutoğlu, "Böyle bir ifadem olduğunu bulsun, birisi çıkarsın, ben özür dilemeye hazırım" ifadesini kullandı. Davutoğlu'na atfedilen başkanlık açıklaması Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sorulduğunda "Bunu Ahmet Bey'e sorun" cevabı vermişti.

ERGENEKON YORUMU

Davutoğlu, Yargıtay'ın "örgüt yok" diyerek hükmü bozma kararı verdiği Ergenekon davasına ilişkin olarak, "Paralel çete, Ergenekon davası altında bir sürü masum insanı bu davanın içine soktu ve dava zulüm aracı haline dönüştürdü" dedi. "Şimdi şöyle deniyor. Ergenekon diye bir şey yoktur deniyor, ya biz bunları yaşadık" diyen Davutoğlu, "Ergenekon ve paralel yapı benzeri seçilmiş iktidarı hedef alan kim olursa, buna karşıda mücadele etmemiz lazım. İkisi de aynı ölçüde illegal yapılardır" diye konuştu.

"BAŞKANLIKLA İLGİLİ BÖYLE BİR İFADEM ORTAYA ÇIKSIN BEN ÖZÜR DİLEMEYE HAZIRIM"

Davutoğlu, Doha'da bir otelde gazetecilere özetle şu açıklamalarda bulundu:

- Cumhurbaşkanımızın Zagreb'de yaptığı açıklamada partili cumhurbaşkanlığı ve benzeri alternatiflerin de olabileceğini söyledi. Sizin bu farklı alternatifler konusunda çalışmalarınız var mı? Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanının AB ile ilişkiler konusunda eleştirileri oldu.

"Bir gazeteci arkadaş tarafından beni hayrete düşüren bir soru sorulmuş. Güya ben demişim ki başkanlık sistemini savunursam kendimi inkâr etmiş olurum. Böyle bir şey kesinlikle yok. Böyle bir ifadem olduğunu bulsun, birisi çıkarsın, ben özür dilemeye hazırım. Olsaydı da hiç çekinmeden söylerdim. Şanlıurfa'da gençlerle buluştuğum zaman, gençler 'Siz Başkanlık olursa kendiniz ile ilgili kaygı duyuyor musunuz?' diye bir soru sordular. Ben de 'Ben 12 Eylül Anayasası'na hayır oyu vermiş biri olarak bu anayasayı savunmam halinde kendimi reddetmiş olurum. Aksine başkanlık da dahil bu anayasanın tümden değişmesinin gerekli olduğuna inanıyorum' dedim. Parti olarak başkanlık sistemini savunduk ve savunuyoruz.

AB ile ilişkilere gelince. AB ile ilişkilerimizin geçmişinde karşılıklı güven sorunu yaşadığımız çok süreçler yaşadık. Sayın Cumhurbaşkanımızın kaygılarının bu anlamda olması doğal. Vize muafiyetini uygulamazlarsa biz de geri kabul anlaşmasını uygulamayız.

"PARALEL ÇETE ERGENEKON DAVASINI ZULÜM ARACINA ÇEVİRDİ"

- Ergenekon kararı içinize sindi mi?

Türkiye'de bazı şeyler ifrat tefrit arasında gidiyor. Bu ikisi arasındaki tutumlar Türkiye'nin normalleşmesini engelliyor. 2003 ve sonrasında AK Parti iktidarına karşı bir hareketlenme var mıydı? Evet vardı. Bu hareketlenme milli iradeye karşı bir eylem niteliğinde miydi? Evet. 27 Nisan e-muhtırası bunun açık göstergesidir. Bu işin bir yönü. Peki Ergenekon davası altında bir sürü masum insan bu davanın içine sokuldu mu? Evet sokuldu. Bunu kim yaptı? Bunu paralel çete yaptı. Dava doğru bir zeminden alındı. O kadar gereksiz insanlar bu işin içine sokuldu ki, bir anda bütün o dava özünü kaybetti ve zulüm aracı haline dönüştü. İfrat da orada ortaya çıktı. Şimdi şöyle deniyor. Ergenekon diye bir şey yoktur deniyor, ya biz bunları yaşadık. Ergenekon ve paralel yapı benzeri seçilmiş iktidarı hedef alan kim olursa, buna karşıda mücadele etmemiz lazım. İkisi de aynı ölçüde illegal yapılardır.

"HDP DIŞARIDAKİ ŞİDDET KÜLTÜRLERİNİ MECLİS'E YANSITMAYA ÇALIŞIYOR"

-Meclis Anayasa Komisyonu'ndaki kavga?

Birileri şiddet kültürüne alışmışsa artık o şiddet her mekana girer. Sadece milletvekilleri yok orada, danışmanlar da salona giriyor. Danışmanların salona girmeye ve terör estirmeye ne hakkı var. Bir teklifi bir tasarıyı beğenmeyebilirsiniz. Gelir tartışırsınız konuşursunuz. Burada da söz talep eden hiç kimse engellen mi? Hayır. Kim ne istiyorsa Meclis'te konuşsun. Ama şiddet uygulamaya kalkarsa buna izin verilmez. Dokunulmazlık meselesi ise; bakın çok ilkeli bir tavır sergiledik. Onlar dediler ki dokunulmazlıkların tümü kalksın. 25'inci dönemde kendileri dilekçe verdiler dokunulmazlığımız kalksın diye. Şimdi sanki kendilerine baskı uygulanıyormuş, siyasetten soyutlanacaklarmış gibi bir intiba vermeye çalışıyorlar. Meclis, yargı sürecinin işlemesi için izin veriyor. O süreç sonunda beraat edebilir, suçlu bulunabilir veya yargı süreci içinde Meclis çalışmalarına yine katılabilir eğer yargının başka bir kanaati yoksa, yargı başka bir karar vermezse. HDP dışarıdaki şiddet kültürlerini Meclis'e yansıtmaya çalışıyor. Buna izin verilmez. Burası onların at oynatabileceği mekan değil.

"YASAMA 'TUTUKLAYIN' DEMİYOR"

- Muhalefet eğer anayasa değişikliği geçerse polis her an bir milletvekilini gözaltına alabilir diyor. Bununla ilgili bir önlem düşünüyor musunuz?

Yasama diyor ki: 'Şu anda bekleyen bütün fezlekelerle ilgili yargı süreci işleyebilir.' Şunu demiyor: 'Şu şu şu milletvekilleri suçludur tutuklayın.' Yasama, sadece dokunulmazlığı kaldırıyor ve yargı sürecinin işlemesine izin veriyor, hüküm vermiyor. Ama Türkiye'de daha önce yaşanan tecrübeler de göz önünde bulundurularak, yargımızın daha önce de yaşanan süreçleri dikkate alarak, ortaya çıkacak tabloya karşı en doğru yöntemi benimseyeceğine inanıyorum. Bu işin böyle kapsamlı bir boyuta gelmesini muhalefet de istedi.

- Birinci Dünya savaşının ortaya koyduğu Sykes Picot düzeni yıkılmakta mı? Yeni bir düzen arayışı… Bu bölgenin liderlerinde, politik hareketlerinde bir şey var mı, kendinizi çok mu yalnız hissediyorsunuz? Türkiye'nin dış politikasını belirlerken en çok nerede zorluk çekiyorsunuz?

Bu konuda çok çalışmış birisi olarak söylüyorum: Yüzyıllık parantez bir yerde kapanmak durumunda. Kutû'l Amâre sadece askeriyede kutlanıyordu. Benim içimde de bir ukdeydi. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde ilk kez kutlanmış oluyor. Kutû'l Amâre savaşı benim için Ortadoğu'nun Çanakkale savaşıdır. Çünkü Çanakkale'deİstanbul savunuldu. Kutû'l Amâre'de Bağdat savunuldu ve muhteşem bir zafer kazanıldı. Beni etkileyen yön; Türk, Kürt, Arap, müslim, gayri müslim, Keldani, Suryani, Sünni, Şii... Herkesin bir arada olduğu bir savaştı. Ben-i Temim... Şeh Temim'in kabilesi, onlar da oradaydı. Hep söylüyorum ya Kutû'l Amâre kazanacak ya Sykes Picot. Sykes Picot Kutû'l Amâre'den bir süre sonra yapıldı.

Bütün meselemiz, Arap Baharının öncesinden de sonrasında olabilecek her aktörle konuşup bölgeyi bütünleştirmek, kader birliği oluşturmak. Etnik temelli politika izlesek, Kuzey Irak'taki Kürt bölgesiyle aramız bu kadar iyi olmazdı. Mezhepçi politika izlesek Allavi ile aramız bu kadar iyi olmazdı. Arap Baharı büyük bir şans doğurmuştu.

"TARİHİ AKIŞI DURDURAMAZLAR"

Bu şans maalesef Esed rejiminin gayri insani suçlarının mukabele görmemesi ve Mısır darbesiyle rüzgar değişti. O büyük ümitler sarsıldı. 'One Minute' ile Sayın Cumhurbaşkanımızın nasıl ses getirdiğini düşünün. Arap Baharı'nın yok edilmesinin gerekçesi de bu ilgiydi. Türkiye'nin bir başarı hikayesinin tekrar etmesinden korktular. Bölgedeki statükocu aktörleri güçlendirerek bunu yaptılar, bu bazen Esed oldu, bazen Sisi. Tarihin akışı geciktirilebilir ama durdurulamaz. Gün gelir Kutû'l Amâre ruhu kazanır.

LAİKLİK TARTIŞMALARI

- Laiklik meselesindeki tartışma sonlanmış gibi görünüyor. Cumhurbaşkanı en son bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada İslam vurgusuna gerek yok dedi. Acaba bu konuda beyin jimnastiği mi yapıldı?

Günlerdir son derece önü açık şekilde farklı görüşlere sahip akademisyenlerin katıldığı, benim de kimine katıldığım fikri egzersizler yapıyoruz. En iyi metni nasıl çıkarırız diye tartışıyoruz. Olsun mu, olmasın mı noktasında çok fikirler ifade ediliyor. Çıkan metne bakmak lazım. Bazı manevi değerlere atıf olsun mu diye görüş belirten akademisyenler oldu, olmasın diyenler de oldu. Birçok çağdaş anayasada böyle atıflar var. Bunları da müthiş tansiyonu artırıcı hususlar olarak görmemek lazım. Biraz rahat olalım, anayasa tansiyonla yazılmaz, sükunetle ve suhuletle yazılır. Her kelimeden her kavramdan ürkecek olursak çağdaş bir anayasa yazma şansımızı kaybederiz. Metnin en özgürlükçü olmasını arzu ediyoruz. Laiklikte ne 28 Şubat ne Ergenekon ne ondan önceki şeyler gibi otoriter yorumlarla değil, din istismarına ilişkin bir yorumu da önleyecek ortak bir mutabakata varmamız gerekiyor."

Davutoğlu: Başkanlıkla İlgili Böyle Bir İfadem Ortaya Çıksın Özür Dilerim

Son Dakika Güncel Davutoğlu: Başkanlıkla İlgili Böyle Bir İfadem Ortaya Çıksın Özür Dilerim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan:
    14:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Arnavutköy'den İstanbul Havalimanı'na 8 dakikada gidilebilecek.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Arnavutköy'den İstanbul Havalimanı'na 8 dakikada gidilebilecek.

  • Ümraniye'de Amanetoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi açıldı
    14:56 Ümraniye'de Amanetoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi açıldı

    Bağışçı Amanetoğlu ailesi ve Ümraniye Belediyesinin katkılarıyla tamamlanan Dudullu Amanetoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi, törenle açıldı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ümraniye Kaymakamı Abdülaziz Aydın, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Mücahit Yentür, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Başkanı Abdullah Ceylan, okulun bağışçısı Hacı Emin Amanetoğlu, kızı Necla Ayar, öğretmen ve öğrencilerin katıldığı törende konuşmalar yapıldı. Bilal Erdoğan, öğretmenlerin eğitimin yüzde 70'ini oluşturduğunu ve İlim Yayma Vakfı olarak öğretmenlere destek verdiklerini belirtti. Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım ise, okulun avantajlarından bahsederek, öğrencilere sadece okumak kalacağını ifade etti.

  • Çarşamba'da dolandırıcılık yapan hükümlü yakalandı
    14:54 Çarşamba'da dolandırıcılık yapan hükümlü yakalandı

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle 10 yıl 5 ay hapse çarptırılan hükümlü, Çarşamba İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yakalanarak cezaevine teslim edildi.

  • Adana'da devrilen kamyonun sürücüsü itfaiye ekiplerince kurtarıldı
    14:54 Adana'da devrilen kamyonun sürücüsü itfaiye ekiplerince kurtarıldı

    Adana'da Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'nda meydana gelen trafik kazasında kamyon devrildi. Kazada sıkışan yaralı sürücü, olay yerine yönlendirilen itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Yaralı sürücü hastaneye sevk edildi.

  • Kar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Osman Üçüncü'nün Cenazesi Pendik'te Defnedildi
    14:54 Kar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Osman Üçüncü'nün Cenazesi Pendik'te Defnedildi

    Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki bir fabrikada meydana gelen patlamada hayatını kaybeden Kar Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı Osman Üçüncü, Pendik'te düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. Patlamada 2 kişi hayatını kaybederken, 6 kişi yaralandı.

  • Samsun'da aranan şahıs 10 yıl 5 ay hapis cezası ile yakalandı
    14:52 Samsun'da aranan şahıs 10 yıl 5 ay hapis cezası ile yakalandı

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde Jandarma ekipleri tarafından takip edilen U.Ç., bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık ve nitelikli dolandırıcılık suçundan hakkında verilen 10 yıl 5 ay hapis cezası ile aranıyordu. U.Ç. saklandığı evinde yakalanarak tutuklandı ve Çarşamba A Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi.

  • İzmir'de Makas Atan Sürücüye 22,5 Yıl Hapis İstemi
    14:52 İzmir'de Makas Atan Sürücüye 22,5 Yıl Hapis İstemi

    İzmir'in Menderes ilçesinde meydana gelen kazada 4'ü aynı aileden 5 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı. Kazaya neden olan sürücü Yusuf İslam Koçak hakkında 'bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan toplam 22,5 yıla kadar hapis cezası istendi.

  • Hatay'da Hafriyat Kamyonları Kafa Kafaya Çarpıştı: 3 Yaralı
    14:52 Hatay'da Hafriyat Kamyonları Kafa Kafaya Çarpıştı: 3 Yaralı

    Hatay'ın Antakya ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, 2 hafriyat kamyonunun kafa kafaya çarpışması sonucu 3 kişi yaralandı. Kazada araçların kabin kısımları hurdaya döndü. Yaralılar Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı ve Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Talas Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü Kadınlar İçin Fitness Kursu Başlattı
    14:51 Talas Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü Kadınlar İçin Fitness Kursu Başlattı

    Talas Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen Fitness Kursu, hafta içi düzenlenen derslerle büyük ilgi görüyor. Yeni başlamasına rağmen 300'ü aşkın kadın vatandaşın katıldığı kurs, Talas Spor Salonu'nda uzman antrenörler eşliğinde gerçekleştiriliyor. Talas İlçe Müdürü Ferdi Şafak, kursa katılan vatandaşların geri dönüşlerinden memnuniyet duyduklarını belirtirken, Kayseri'nin 2024 yılı Avrupa Spor Şehri unvanını alması için çalışmalarını hızlandırdıklarını ifade etti. İlçe Müdürlüğü olarak daha fazla vatandaşa spor yapma imkanı sunmayı hedeflediklerini vurgulayan Şafak, desteklerinden dolayı Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı'ya teşekkür etti.

  • CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, Gökpınar Çalışması ve Tekne Restoranı Projesini Anlattı
    14:48 CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, Gökpınar Çalışması ve Tekne Restoranı Projesini Anlattı

    CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, Gökpınar Dinlenme ve Tekne Restoran projesinin amacını ve detaylarını anlattı. Projenin Pamukkale'ye yeni bir cazibe merkezi kazandıracağını vurgulayan Ertemur, turistleri şehir merkezine çekmek için çalışmalar yapacaklarını belirtti.


Advertisement