Davutoğlu AB zirvesinde Konuştu: Kıtanın Geleceğini Tartışacağız - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu AB zirvesinde Konuştu: Kıtanın Geleceğini Tartışacağız

Avrupa Birliği-Türkiye zirvesi için Brüksel'de bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün Türkiye'nin AB süreci için tarihi bir gün" dedi.

29.11.2015 17:41  Güncelleme: 19:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği- Türkiye zirvesi için gittiği Brüksel'de gazetecilere açıklamada bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün Türkiye'nin AB süreci için tarihi bir gün" dedi. Davutoğlu, zirvede yaptığı konuşmada ise, "Sadece göç konusu değil, 'birleşik Avrupa' emelini ele alacağız" dedi. Davutoğlu, Avrupa Birliği liderleriyle yaptığı toplantının ardından bir açıklama daha yaptı. "Bizler Avrupa halkıyız, kıtanın kaderi hepimizin kaderidir" dedi.

"YENİ BİR SÜRECİN BAŞLANGICI"

Mülteci krizinin ele alındığı AB-Türkiye zirvesi öncesi konuşan Davutoğlu, "Bugün AB liderleriyle beraber kıtanın geleceğini tartışacağız. Bu yeni başlangıç nedeniyle tüm AB liderlerine teşekkür etmek istiyorum. Bu, yeni bir sürecin başlangıcı" ifadesini kullandı.

TUSK TÜRKİYE'YE GÜVENCE VERDİ

Zirvenin açılışında konuşan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, "AB olarak hem Türkiye'ye hem de bölgedeki mültecilere yardım etmeye devam edeceklerine" dair güvence verdi. Tusk, bu yıl içinde yaklaşık 1.5 milyon insanın yasa dışı yollarla Avrupa girdiğini söyledi.

"KITANIN KADERİ HEPİMİZİN KADERİ"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği liderleriyle yaptığı toplantının ardından bir açıklama daha yaptı. Davutoğlu, "Bizler Avrupa halkıyız, kıtanın kaderi hepimizin kaderidir" dedi.

Başbakan Davutoğlu, AB liderleriyle Brüksel'de yaptığı toplantının ardından konuştu.
Davutoğlu konuşmasında "Ortak bir duruş, dayanışma içinde olmak, Ankara'da, Paris'te olanlara karşı durmak gerek. Aramızda bir dayanışma olmazsa bir çözüm bulunamaz, bu olaylar bunu gösterdi. Avrupa'nın komşuları radikalleşme, bölünme, parçalanmadan etkileniyor. Bu toplantı hepimiz için bir ümit oluşturuyor" dedi.

Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"2004 yılında Türkiye'nin katılım sürecini kutladığımız zaman Suriye'de, İsrail'de, Filistin'de de kutlanmıştı. Çünkü AB'ye komşu olacaklardı. O dönemde bir ümit oluşmuştu. Bugün ihtiyaç duyduğumuz şey iyi, ümitli haberlere ihtiyaç duymak. Her yerden kötü haberler geliyor. Sadece göç sorununu değil, 'Birleşik Avrupa' emelini oluşturacağız."

"TÜRKİYE'Yİ DE AİLEDEN GÖRÜYORSUNUZ"

Davutoğlu, AB ülkelerinin Türkiye'yi de aile üyesi olarak gördüğünü belirterek, "Bu krizler, ekonomik sorunlar, jeopolitik sorunlarla nasıl başa çıkabileceğimize bakmamız gerekiyor. Bu toplantıyı düzenleyen herkese teşekkür ediyorum. Siz bir aile olarak, Türkiye'yi de aileden görüyorsunuz" ifadelerini kullandı.

AK Parti'nin 1 Kasım seçimlerinden yüzde 49,5 oy oranı ile iktidara geldiğini vurgulayan

Ahmet Davutoğlu şunları söyledi:

"Burada yüzde 49,5 oy almış bir başbakan olarak duruyorum. Dün parlamentodaydım. Demokratik bir seçimin içinden geldik. Türkiye'de çok dinamik bir demokrasi var. Yarın güvenoyuna gideceğiz. Meclis'te yapacağım teşekkür konuşmamda sizin de selamlarınızı ileteceğim. 3 aylık, 6 aylık, 1 yıllık reform paketlerini açıklayacağım. Ekonomi, adalet reformlardan bahsedeceğim. Büyük altyapı çalışmalarına ilişkin takvimimizi açıklayacağım."

Başbakan Davutoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

"Dolayısıyla bu metin konusundan anlaşmaya varmamızdan itibaren üst düzey bir ilişki oluşacağına inanıyorum. Katılım sürecinin hızlanacağına inanıyorum. Bizler AB ailesinin bir üyesi olmak istiyoruz. İnanıyorum ki AB'nin başarısına katkı sunacaktır. Bizler Avrupa halkıyız, kıtanın kaderi hepimizin kaderidir."

EKİM 2016 HEDEFİ

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yapılan zirve sonunda yayımlanması öngörülen ortak bildirinin son taslağına ilişkin görüşmeler dün gece tamamlanmıştı.

AB adına 28 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının Türkiye adına ise Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılacağı zirvede nihai onay verilecek belgeye göre, Türk vatandaşları Ekim 2016'dan itibaren Avrupa'ya vizesiz seyahat gerçekleştirebilecek. Ancak bunun için geri kabul anlaşmasının uygulanması şart koşuluyor. Geri kabul anlaşması (GKA), temel olarak, Türkiye üzerinden Avrupa'ya giden kaçak göçmenlerin Türkiye'ye geri gönderilmesini öngörüyor.

ÜYELİK MÜZAKERELERİ

Zirvede gündemi belirleyecek diğer bir konu da durma noktasına gelen üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması. Fasıllar üzerindeki vetoların kaldırılması ve yeni fasılların açılması Türkiye açısından öncelik taşıyor.

Türk tarafı, enerji (15. fasıl), ekonomik ve parasal politikalar (17. fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), eğitim ve kültür (26. fasıl) ile dış, güvenlik ve savunma politikaları (31. fasıl) olmak üzere 6 faslın açılmasını istiyor.

14 Aralık 2015'te, ekonomik ve parasal politika başlıklı 17. faslın açılacağı kaydedilen taslakta, "Buna ek olarak Komisyon, üye ülkelerin pozisyonlarına bağlı olmaksızın, 2016'nın ilk çeyreğinde bazı fasılların açılması için çalışmalarını tamamlayacak" deniliyor.

Taslak belgede hangi fasıllarla ilgili çalışmaların tamamlanacağı belirtilmiyor.

3 MİLYAR EURO KAYNAK

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için finansman sağlanması da taslak kararlarda yer alıyor. Belgede, "AB, başlangıç olarak 3 milyar euro kaynak sağlayacak" deniliyor. AB iki yıllık bir süre için bu paranın sağlanmasını isterken Türkiye, yıllık olarak verilmesi taraftarı. Görüşmeler neticesinde metne "başlangıç olarak" ifadesinin eklenmesi bu açıdan önem taşıyor.

"BİRBİRİMİZE İHTİYACIMIZ VAR"

Zirve öncesi açıklama yapan AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise, "AB ve Türkiye aynı sorunlarla karşı karşıya ve iki tarafın birbirine ihtiyacı var" dedi.

Geniş resme bakıldığı takdirde AB ve Türkiye'nin birçok konuda beraber çalışmasının çok önemli olduğuna vurgu yapan Mogherini, "En acil konu Suriye. Avrupa'daki sığınmacılar meselesinin temelinde Suriye var" diye konuştu.

Mogherini, Türkiye'de seçimlerin yeni tamamlandığını anımsatarak, "Türkiye'de hükümet kuruldu ve birkaç yıl görevde kalacak. Türkiye ile sığınmacılar meselesi ve benzer konularda tam diyalog kurulması gerekiyor. Bugünden itibaren, Türkiye ile AB arasında katılım süreci, fasıl açılımları ve sığınmacı konularında yüksek seviyeli diyalog kurulması çok önemli. AB ve Türkiye aynı sorunlarla karşı karşıya ve iki tarafın birbirine ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de çözüm sürecinin yeniden başlaması gerektiğini ifade eden Mogherini, Diyarbakır'da gerçekleştirilen terör saldırısında hayatını kaybeden Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin ailesi ve yakınlarına başsağlığı diledi.

İşte zirveye katılan diğer liderlerin açıklamaları:

TUSK

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Ana hedefimiz, Avrupa'ya sığınmacı akınını durdurmak" dedi. Tusk, Brüksel'de düzenlenen AB-Türkiye zirvesi girişinde, zirvenin AB ve Türkiye'nin Avrupa'daki sığınmacı krizinin çözümü için ne yapması gerektiğini görüşmek üzere yapıldığını söyledi.

AB ile Türkiye arasında haftalar süren çalışma ve görüşmeler yapıldığına dikkati çeken Tusk, "Ana hedefimiz, Avrupa'ya sığınmacı akınını durdurmak. Görüşmeler sonunda bir anlaşmaya vardık. Umarım bugün bütün taraflar bu anlaşmayı kabul eder" diye konuştu.

Tusk, yapılan zirvenin geniş bir boyutu olduğunu belirterek, "Türkiye'nin AB'ye giriş süreci de dahil Türkiye ile ilişkileri daha canlandırmak amacındayız" ifadesini kullandı.

Tusk, "Türkiye tek başına bu sığınmacı krizinin çözümü için anahtar ülke değil. AB'nin dış sınırlarını korumak bizim sorumluluğumuz ve görevimiz. Üçüncü ülkelere bu görevi yaptıramayız. Dış sınırları korumazsak Schengen tarih olur" şeklinde konuştu.

MERKEL

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile bugün bir anlaşma sağlayarak, Avrupa'ya göçmen akınına bir düzen getirmek istediklerini söyledi.

Merkel, "AB-Türkiye eylem planının ana unsurlarından biri de kaçak göç yerine yasal göçmenliği nasıl ikame edebileceğimize ve Türkiye'deki mültecilerin durumlarını nasıl iyileştirebileceğimize ilişkin konular" dedi. Merkel, Türkiye'nin mülteciler konusunda AB'den yardım beklemekte haklı olduğunu sözlerine ekledi.

HOLLANDE

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye ile AB'nin mülteci krizine karşı ortak eylem planının uygulanması üzerinde anlaşmaya varmasının herkesin çıkarına olacağını söyledi.

AB-Türkiye Zirvesi öncesinde açıklama yapan Hollande, "Mülteciler, kaynak ülkelere daha yakın olan Türkiye tarafından kabul edilmiş olacak. Avrupa da Türkiye'ye yardım edecek. Türkiye de taahhütlerini yerine getirip sınırları kontrol edebilecek." ifadelerini kullandı.

ÇİPRAS

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, mülteci krizi konusunda Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki müzakerelerde, Türkiye'nin AB perspektifiyle ilgili önemli adımlar atılabileceğini söyledi.

Çipras, Avrupa'da yaşanan mülteci krizinin İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan en dramatik durum olduğunu ifade ederek, kimsenin bu şekildeki muazzam göç akınlarıyla tek başına başa çıkamayacağını kaydetti.

Çipras, AB'nin bu konuda bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirterek, "Zirve, mülteci krizinin çözümü için önemli bir adım. Var olan müzakere çerçevesinde, Yunanistan'ın ve AB'nin komşu Türkiye ile diyaloğa katkı sağlaması gerekir. Bu diyalog, mülteci akınlarının önlenmesi yönünde olacak. Ortak hedeflerimiz olması ön koşuluyla temas halinde çözüm bulacağımızı düşünüyorum. Zirve toplantısının sonuç verici olacağına inanıyorum" dedi.

Kısa bir süre önceki Ankara ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bu konuda son derece yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiğini dile getiren Çipras, "Bir yandan da Türkiye'nin üyelik süreciyle ilgili önemli adımlar atabileceğimize inanıyorum. Ancak, aynı zamanda Türkiye ve Türk makamların da mülteci akınlarının azalması için gerekli olan her şeyi yapacaklarından emin olmalıyız" diye konuştu.

TUSK VE JUNCKER'LE 25 DAKİKA

Başbakan Ahmet Davutoğlu zirve öncesi AB Konseyi Başkanı Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüştü. Avrupa Konseyi binasında basına kapalı gerçekleştirilen görüşme 25 dakika sürdü.

Davutoğlu AB zirvesinde Konuştu: Kıtanın Geleceğini Tartışacağız

Son Dakika Güncel Davutoğlu AB zirvesinde Konuştu: Kıtanın Geleceğini Tartışacağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (23)

  • DÎLBÎRİN: Kıtanın geleceği sana kalmışsa. . . 19 3 Yanıtla
  • Tuğrul: Hadi len küçük enişte sen anca akkoyunları kandırırsın 19 3 Yanıtla
  • Anti Terrorist: Mılletı kandırma,Yavrukut Davutoğlu 11 7 Yanıtla
  • avrupali turk: turkiye ab ne giremez bosuna hurasmasinlar once turkiye kendini temizlesin bu kadar 9 0 Yanıtla
  • cccsarsıntIccc: akp hem türkleri hem kürtleri şaşırtarak aldatarak ilerliyor bop projesine abd emir verdi suriyeye gir ruslarla savaş büyük israil elden gidiyor türkmenlerde türkiyenin bütünlüğüde akpnin umrunda deil onun tek derdi büyük israil işte akp nin gerçek yüzü şehitler kelle apo sayın şehit aileleri karaktersiz 5 4 Yanıtla
  • Osmanlı: Kürtleri gönderin Avrupayı birazda onlar ugrassin 8 1 Yanıtla
  • ppppppppp: yav bunlar ne dediyini bilmiyorlar avrupa cocukmu kandiracaksin bu iş turkiyeye benzemez deyvit ilk once kendinizi duzeltin aslada duzelmezsiniz ve asla avrupa sizi almaz git cocuklari kandir ahmet hoca 7 1 Yanıtla
  • semsur : kıtanın hali sana kaldiysa vay hallerine 6 2 Yanıtla
  • %: BÜYÜK SAVA§A 3 YIL KALDI HERKEZ KENDİNİ HAZIRLASIN. 6 1 Yanıtla
  • yavuzz34: savas cıksa savasa gıdenın allah belasını versın kendı adıma konusmak gerekırse.ben bu akp yuzunden kesınlıkle savas olursa savasmam.surıyelı doldurucaklar gene turkıyeye.ab bır parmak bal caldı agızlarına 100 bınlerce surıyelı turkıyeye gelıcek.ıs bulmak ev bulmak karın doyurmak hayal bundan sonra.o surıyelılerına rasında kac ısıdlı kac pkk lı var kımbılır. 5 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement