Davutoğlu ve Deubet Ortak Basın Toplantısı Düzenledi - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu ve Deubet Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

Çad Başbakanı Deubet, "Kırılgan bir barış içindeyiz ve bu barışı Afrika'da daha istikrarlı hale getirmenin yolu kalkınmadan geçiyor." dedi.

16.12.2014 19:14  Güncelleme: 00:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çad Başbakanı Kalzeube Payimi Deubet, komşu ülkelerinde yaşanan sorunlar nedeniyle kırılgan bir barış içinde olduklarını belirterek, "Bu barışı Afrika'da daha istikrarlı hale getirmenin yolu kalkınmadan geçiyor" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Merkez Bina'da Çad Başbakanı Deubet ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Ziyareti sayesinde Türkiye ile Çad arasındaki ilişkilere ve işbirliğine yeni bir ivme kazandırabileceklerini dile getiren Deubet, makamında Osmanlı İmparatorluğu'na ilişkin bir tablo olduğunu ve bunun da iki ülke ilişkilerinin ne kadar köklü olduğunun göstergesi olduğunu anlattı.

Çad'ın Orta Afrika'da "istikrarlı" olarak tanımlanabilecek yegane ülke olduğunu ve yıllarca yaşanan savaşların ardından 2008'den bu yana giderek sağlamlaşan, barış içinde istikrarlı bir döneme girdiklerini ifade eden konuk Başbakan Deubet, şöyle devam etti:

"Ama komşu ülkelerimizde birtakım sorunlar yaşanıyor. Hemen her yerde çatışmalar var. Libya, Nijerya, Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde olanlar bizim istikrarımız için de bir tehdit. Kırılgan bir barış içindeyiz ve bu barışı Afrika'da daha istikrarlı hale getirmenin yolu kalkınmadan geçiyor çünkü bütün bu savaşlar, çoğu zaman yoksulluğun yarattığı sosyal sorunların ürünü olan çatışmalar."

Deubet, Çad'ın çok zengin yeraltı kaynakları olduğunu ancak daha çok 20 milyon baş hayvana sahip bir tarım ve hayvancılık ülkesi olduğunu belirtti. Petrol çıkarmaya başlayan bir ülke olsalar da henüz "petrol ülkesi" sayılamayacaklarının altını çizen Çad Başbakanı Deubet, bugün imzaladıkları sağlık anlaşmasını "henüz başlangıç" şeklinde tanımlayarak, kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti.

"Değişik alanlarda başka anlaşmalar da imzalayacağız. Bunları da ocak ayında yapılacak karma ekonomik komisyon toplantısında imzalamaya çalışacağız" diyen Kalzeube Payimi Deubet, bu alanların öncelikle sanayi, tarım ve madencilik olacağının altını çizdi.

Sudan sınırı ile aralarında yapılan yolun, doğrudan koridor açması nedeniyle önemli olduğuna dikkati çeken Deubet, "Bu yol, tedarik yollarımızı çeşitlendirecek. Şu an tek ulaşım yolumuz Kamerun'daki Douala Limanı ama bu ek yolu tamamlayıp Port Sudan Limanı'na ulaşabildiğimiz andan itibaren özellikle Türkiye ile geliştireceğimiz işbirliği alanlarımıza alternatif bir yol oluşturacağız. Böylece Darfur'daki barışa da katkıda bulunmuş olacağız" görüşünü dile getirdi.

Pakistan'da bugün yaşanan saldırıya da değinen konuk Başbakan Deubet, "yüzlerce masum çocuğu katletmenin kabul edilemeyeceğini, bu saldırının bütün insanlığın mahkum etmesi gereken bir şey olduğunu" vurguladı.

Deubet, "Bu tür şeyler için işbirliği yapmamız, insani yaklaşımımızı öne çıkarmamız lazım" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Davutoğlu ve Deubet Ortak Basın Toplantısı Düzenledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement