Davutoğlu: Dolardaki Yükseliş Sadece Türkiye'deki Tartışmalara Bağlanamaz - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu: Dolardaki Yükseliş Sadece Türkiye'deki Tartışmalara Bağlanamaz

New York'ta bulunan Başbakan Davutoğlu, dolardaki yükselişin sadece Türkiye'deki tartışmalara bağlanamayacağını söyledi.

05.03.2015 19:59  Güncelleme: 21:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Davutoğlu; "Doların yükselmesi dünya para birimleri karşısında yükselmesiyle ilgili bir husustur. Sadece Türkiye'ye bağlanamaz. Bütün kurumlarımız gereken tedbirleri almaktadır." açıklamasında bulundu.

ABD'nin New York kentinde bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile görüşmesi sona erdi. Görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu'na Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de eşlik etti. Davutoğlu görüşme sonrası önemli açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

Irak'taki tüm taraflarla işbirliğimiz sürüyor. Türkiye'nin pozisyonu belli. Kıbrıslı Rumlar müzakere masasına geri dönmeli. Türkiye'nin nasıl bir katkı yaptığını insani durum konusunda neler yapıldığı ortadadır. Uluslararası terör konusunda bizim pozisyonumuz çok açıktır. Türkiye zaten terörden çekmiş bir ülkedir. Türkiye DEAŞ'ı 2013'te terör örgütü olarak gören ve kabul eden ilk ülkedir. Biz hiç bir zaman terör örgütlerinin sınırımıza yaklaşmasına müsade etmemişizdir. Suriye ile Irak dediğimizde Türkiye'nin çok büyük bir sınır hattını oluşturmakta ve orada herhangi bir otorite yok. New York'ta oturarak durumu oradan değerlendirmek, Türkiye'nin sınırları hakkında yorum yapmak kolaydır ama durumu yansıtmamaktadır.

İstihbarat raporlarına ihtiyacımız var. Bu grupların hareketliliği olan bazı ülkeler varsa bu onları sınır dışı edebilmek için istihbarata ihtiyacımız var. Biz istihbarat aldığımızda diğer ülkelerden bu her zaman için birlikte çalışmamızı kolaylaştırmaktadır. Bizim beklediğimiz daha fazla işbirliği ve empati kurmak.

REJİM HERŞEYİ MEŞRU GÖRÜYOR

BMGK'nın esasında Suriye kriziyle alakalı bir açık stratejisi yok. Aynı zamanda rejim tarafında işlenen kimyasal silah suçları ile ilgili de bir yaptırımları yok. A planı nedir ki burada bırakın B planını. Suriye rejimi öylesine bir yaklaşıma sahip ki DEAŞ ile mücadele ettikleri için her şeyi mübah sayabiliyorlar. Sığınmacıların hareketlerini göz önünde bulundurmuyorlar. Halep'e saldırmaya devam ediyorlar. Bütün ülkeler DEAŞ'a karşı mücadele etmekte. Bizim de şöyle bir kaygımız var. Belki yüzbinlerce sığınmacı Türkiye'ye yaklaşacak. Ama BM'nin sorumluluğudur bunu engellemek hem Halep'te hem Suriye'de.

ASKERİ DARBEYİ ASLA KABUL EDEMEYİZ

Mısır esasında bölgedeki istikrarın omurgasıdır. Gerçekten çok büyük medeniyet geçmişi vardır, Mısır halkı da Türk halkının tarihsel dostudur. Ben 1988'de doktora tezimi yazarken bulundum orada. Mısır kültürünün ne kadar derin olduğunu, Mısır halkının ne kadar onurlu bir halk olduğunu da biliyorum. Mısır olmadan kapsamlı bir istikrar olmaz bölgede. Biz de hükümetimiz döneminde Mısır ile çok iyi ilişkiler kurmaya çalıştık ama ilkesel olarak politikalarımız var. Biz hiç bir zaman askeri darbeyi kabul etmiyoruz ki hele bir seçilmiş cumhurbaşkanına karşı. Seçilmiş bir devlet başkanı bugün Mısır'da hapistedir. Binlerce hükümlü vardır. Bunların tutuklanma sebebi de askeri darbeye muhalefet. Bizim Mısır'la ilişkilerimiz bunun dışında gerçekten çok güzel. Siyasi sorunların Mısır halkı tarafından çözülmesi gerektiğine inanıyoruz.

GÜÇLÜ BİR MISIR'A İHTİYACIMIZ VAR

Bizim görmek istediğimiz şey şu. Mısır ve çevre ülkelerde barışçıl ortam görmek istiyoruz. Mısır'ın iç işlerine karışmıyoruz öyle bir niyetimiz yok ama seçilmiş bir devlet başkanı hapse atılıyorsa, yüzlerce insan müebbet hapis alıyorsa bu tabii ki de bölgesel istikrarı da etkiliyordur, Mısır'ın Gazze'de ve Filistin'de oynayacağı rol de bizim için önemlidir. Umuyoruz ki yeni bir yaklaşım yeni bir dönem olur Mısır'da. Bizim güçlü bir Mısır'a, istikrarlı bir Mısır'a ihtiyacımız var. Tahrir ruhuna saygı gösterilmeli. Tahrir ruhu özgürlük ve onur içindi. Sadece Mısır halkı için değil Türkler dahil bütün ortadoğu halkı içindi. Umuyoruz ki Mısır'da yeni bir dönem başlayacaktır hem bizim için hem Mısır için.

REJİM ATEŞKESE SAYGI DUYMADI

Biraz önce aslında diğer soruya, Suriye'deki ve Halep'teki durumla ilgili çok açık ve net bir stratejisi olmadı. Geçici ateşkesler oldu ama rejim hiç bir zaman buna saygı göstermedi, sözünde durmadı. Nitekim Halep'te de iyi niyet çabaları karşısında rejim saldırılara devam etti. Suriye muhalefeti de çatışmaların durması Şam'da, Hama'da, Humus'ta Dara'daki insanların geleceği anlamında bir şey ifade etmiyor. Çok daha kapsamlı çabalara ihtiyaç var. Biz kalıcı barışın önünü ateşkesler açılacaksa biz her türlü yardıma hazırız.

"DOLARIN YÜKSELMESİ SADECE TÜRKİYE'YE BAĞLANAMAZ"

Doların yükselmesi ise dünya para birimleri karşısında yükselmesiyle ilgili bir husustur. Sadece Türkiye'ye bağlanamaz. Bütün kurumlarımız gereken tedbirleri almaktadır. Her türlü tedbir gerektiğinde alınır. Ama bunun dünyadaki genel bir dalgalanmanın Türkiye'ye yansıması olduğu bilinmeli. Esas itibari ile bütün dünyayı etkisi altına alan bir dalgalanma söz konusu. Türkiye olarak da hükümet olarak bütün talimatları verdik gereken tedbirler alınmıştır.

IRAK'A GÖNDERİLEN YARDIMLAR DONANIMSAL ÖZELLİKLİ KATKILARDIR

Savunma Bakanımızın ziyareti şu anda dün gündeme gelen Musul operasyonu ile ilgili değildi. Zamanlama ona göre yapılmıştı. Silah boyutundan daha çok donanım özellikleri taşıyan katkılardır. Türkiye'nin Irak'ın istikrarına önem verdiğini gayet yakından bilirler. Züaten yakın temas halindeyiz. Önümüzdeki dönemde ümit ederiz ki Irak'ta siyasal katılım anlamında bütün tarafların birlikte oluşturdukları siyasetle teröre karşı savaş birlikte yürütülür. Irak ve Suriye halkı ile olan dayanışmamız kapsamında gereken yardıma her zaman hazırız.

F4'LER EĞİTİM DIŞINA ALINABİLİR

F4 uçağı ile ilgili Genelkurmay Başkanımız ile görüştük. Tekrar pilotlarımıza Allah'tan rahmet ailelerine sabırlar diliyorum. F4'lerle ilgili tekrar konuyu ele alacağız. Artık Türkiye'nin bu anlamda çok daha sofistike uçaklarla eğitim yapma imkanı var. Eğer doğrudan uçaktan kaynaklanan arızadan daha ziyade eğitimle alakalı olduğu eğitimin zorluğundan olduğu için zor manevraları da içerebiliyor. Bunları inceleyeceğiz. Gerekirse bu F4'lerin tamamı eğitim dışında tutulabilir. Ama bunu ülkemize döndükten sonra Genelkurmay Başkanımız ile görüşüp kararını vereceğiz.

TÜRKİYE'NİN HAKKI OLAN BİR OPERASYONDUR

Türkiye'nin Şah Fırat operasyonu ile ilgili biz BM'yi bilgilendirmiştik. Şah Fırat'ın olduğu topraklar Türk topraklarıdır. Bu türbenin yeri 3 kez değiştirilmiştir. Bu operasyon BM'de kayda geçmiştir. Herhagni bir olumsuz ifadesi de olmadığı gibi Türkiye kendi şartlarını kullandığı için de BM kayıtlarına bu şekilde geçmiş oldu.

GEREKLİ TEDBİRLERİMİZİ ALMIŞ DURUMDAYIZ

New York ziyaretim önceden planlanan bir ziyaretti. Kasım Aralık aylarında çok kapsamlı bir 25 dönüşüm programını ilan ettik. Bu G-20 projesinde açıklanan en kapsamlı projeydi. Ziyaretimizin ana sebebi bu dönüşüm programları ve Türkiye'deki ekonomik strateji konusunda uluslararası yatırımcıları bilgilendirmekti. Daha önce Ocak ayında Londra'da, Davos'ta toplantılar yaptık ve o toplantıların 3. ayağı New York'tu. Dün de yaptığımız yatırımcılarla yaptığımız görüşmelerde Türkiye'ye olan ilgi ve alaka dolayısıyla verimli geçtiği düşüncesindeyim. Türkiyle'nin önemli olan bu krizde siyasal ve yükselen bir ekonomi olarak dünyadaki yatırımcıların gündeminde olması. Bu kapsamta görüşmelerin başarılı geçtiğine inanıyorum. Basına kapalı toplantılarda da yapılan açıklamalar gayet olumlu. Gayet olumlu sonuçlar doğuran bir ziyaret oldu.

Davutoğlu: Dolardaki Yükseliş Sadece Türkiye\'deki Tartışmalara Bağlanamaz
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Davutoğlu: Dolardaki Yükseliş Sadece Türkiye'deki Tartışmalara Bağlanamaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (118)

  • Kaos: Ülke batıyor 253 7 Yanıtla
  • Fark Nerede: Ecevit döneminde de uluslararası kriz vardı, ancak devalüasyonu yaşayan halk Ecevit'e patlamıştı. Şimdi Dolar 2, 60 kimse devalüasyondan haberi yokmuş gibi davranıyor, yada işlerine öyle geliyor. 210 4 Yanıtla
  • DURMAK YOK: BU SEFER CAHİLLERİ KANDIRACAK EYLEMCİLERDE YOK. SADECE GEREKLİ TEDBİRLERİ ALDIK DİYORLAR. CEBİMİZDEKİ 100 TL NİN 10 TL Sİ GİTTİ. BAKALIM DAHA NE KADAR GİDECEK. 152 1 Yanıtla
  • Esnaf : Bizim türk milleti koyun gibidir kim nere tuz dökerse oraya AKP tek başına iktidar olursa bunlar iyi günlerimiz olacak Türkiye'yi satar bunlar gözünüzü açın uyanın uyanın atık 142 2 Yanıtla
  • faruk: Zavallı kendini başbakan zannediyor. . . 107 4 Yanıtla
  • akp seçmeni: Canım benin ne güzel mazaret bulsam diye renkten renge giriyor. Senin suçun yok suç bizde ki seni oraya getirene oy vermiştik. Ama keriz uyandı artık 89 0 Yanıtla
  • Kaya Ahmet: Durmak yok dolar yükselmaye devam.... 88 1 Yanıtla
  • Dolarsss: Ne oldu 1 dolar 1 tl olacak derken iyiydi şimdi 2, 62 oldum bana kızıyorsunuz. . aaa kafamı attirmayın dahada çıkarım yukarı tepeden bakarım size 81 1 Yanıtla
  • devlet: ne devaluasyonu. euro yuzde 9 diger para birimleri dolar karsidinda daha fazla deger kaybetmis. deger kaybi tek lira uzerine olsa devaluasyon olur 1 66 Yanıtla
  • lice: olan size değil insanlara oluyor ayakkabı kutularındaki paralar tl değildi dolardı 63 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Uzmanından, Ramazan ayında su tüketimi konusunda uyarı: 'Günde en az 2,5 litre su tüketin'
    10:28 Uzmanından, Ramazan ayında su tüketimi konusunda uyarı: 'Günde en az 2,5 litre su tüketin'

    Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bilim Şefi ve Organ Nakli Mesul Müdürü Doç. Dr. Ramazan Danış, Ramazan ayında su tüketiminin önemine dikkat çekerek, bir kişinin günde en az 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini belirtti. Böbrek hastalarının ise hekim kontrolünde oruç tutmaları gerektiğini vurgulayan Danış, iftar ve sahur arasındaki zamana yayacak şekilde su tüketiminin önemli olduğunu söyledi.

  • Mersin'de PKK/KCK operasyonu: 11 şüpheli adliyeye sevk edildi
    10:25 Mersin'de PKK/KCK operasyonu: 11 şüpheli adliyeye sevk edildi

    Mersin'de Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü operasyonda gözaltına alınan 3'ü kadın 11 PKK/KCK şüphelisi adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin, muhalif şahısları tehdit ettiği, terör örgütünü övücü paylaşımlar yaptığı belirtildi. Operasyonda ruhsatsız silahlar ve örgütsel dijital materyaller ele geçirildi.

  • İzmir'de Kardeşler Çetesi Operasyonu: 13 Gözaltı
    10:24 İzmir'de Kardeşler Çetesi Operasyonu: 13 Gözaltı

    İzmir'in Kiraz ve Ödemiş ilçelerinde faaliyet gösteren 'Kardeşler Çetesi'ne yönelik jandarma operasyonunda 13 şüpheli gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramalarda ise uyuşturucu, ruhsatsız av tüfeği ve senet ele geçirildi.

  • Osmaneli'de Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Zaferi iftarla kutlandı
    10:24 Osmaneli'de Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Zaferi iftarla kutlandı

    Bilecik'in Osmaneli ilçesinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 109. yıl dönümü dolayısıyla Kaymakam Yüksel Ünal ve Belediye Başkanı Münür Şahin, şehit yakınları, gaziler ve aileleriyle iftarda bir araya geldi. Kaymakam Ünal, devlet olarak her zaman gaziler ve şehit yakınlarının yanında olduklarını belirtti. Belediye Başkanı Şahin ise şehitlere rahmet dileyerek, gazilere sağlık ve sıhhat temennisinde bulundu.

  • Seydişehir Kaymakamı Şehit Aileleri ve Gazilerle İftarda Buluştu
    10:24 Seydişehir Kaymakamı Şehit Aileleri ve Gazilerle İftarda Buluştu

    Seydişehir Kaymakamı Cevdet Bakkal, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü ve ramazan dolayısıyla şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi. Kaymakam Bakkal, düzenlenen iftar yemeğinde şehit ve gazi aileleriyle yakından ilgilenerek sohbet etti. Programa çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri de katıldı.


Advertisement