Davutoğlu, Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov ile Görüştü - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu, Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov ile Görüştü

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov ile görüştü.

19.09.2014 16:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov ile görüştü. Görüşmenin ardından, düzenlenen heyetlerarası toplantıda konuşan Başbakan Davutoğlu, "Azerbaycan Milli Meclisi ile TBMM'yi ortak bir yerde toplayalım. İster Ankara'da, ister Bakü'de. Madem bir milletiz, milletin iradesinin tecelli ettiği meclisler, bir meclis gibi toplansın" dedi.

Azerbaycan Milli Meclisi'nin halkın iradesini temsil eden, ortak düşüncelerine, hissiyatına tercüman olan büyük müessese olduğunu söyleyen Davutoğlu,  Son 12 yıl içinde birçok kez Milli Meclis'i ziyaret ettiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Her seferinde bu güçlü iradeyi sizin şahsınızda görmekten de büyük mutluluk duydum. Sadece başdanışman, Dışişleri Bakanı, Başbakan olarak ziyaret etmenin gururunu taşımıyorum, bizim nesil 70'li, 80'li yıllarda bir Azeri kardeşimizin sesini duymak için o eski radyolarda ben arardım ki bir frekans yakalayalım da Azerbaycan'dan ses duyalım. Buradan esen rüzgardan selam alırdık. Buraya esen rüzgarla selam gönderirdik. Hamdolsun ki buraya Başbakan olarak gelmek nasip oldu."

Son 12 yıl içinde dünyada çok büyük krizler yaşandığını, ekonomik ve siyasi krizlerin bölgede ülkelerinde etkili olduğunu belirten Davutoğlu, "Ama iki şey değişmedi, hiç değişmedi. Bütün bu krizlere rağmen Türkiye ve Azerbaycan'ın kardeşliği, dostluğu değişmedi ve aynı zamanda hem Türkiye'nin hem Azerbaycan'ın inkişafı, gelişmesi, kalkınması sürdü. Her ülke krize girdi, iniş çıkışlar yaşadı ama 12 sene önce Azerbaycan'a, Bakü'ye havaalanına gelmiş olan biri baksa o günden bugüne biraz daha güzelleştiğini zenginleştiğini görecektir. Azeri kardeşlerimizin yüzündeki tebessüm biraz daha artıyor. Aynı şekilde Türkiye'de de çok büyük zorluklarla karşılaştık. Türkiye'nin kalkınmasını istemeyen unsurlarla mücadele etmek durumunda kaldık ama onun için sizin dediğiniz gibi cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde çok büyük inkişaf kaydettik. Şimdi de bu iki şeyde devam edecek. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak ilk ziyaretimi Azerbaycan'a yaparken sizin şahsınızda bütün heyet üyelerine Azerbaycan halkına şu mesajı vermek istiyorum, bizim için mevkiler makamlar önemli değil, hangi mevkide makamda olursak olalım Türkiye'ye hizmet etmek Azerbaycan'a hizmet etmek arasında bir fark yoktur" diye konuştu.

"Bir yerde Türk lider varsa Azerbaycan'da oradadır, Azeri bir lider varsa Türkiye'de oradadır. Birbirimiz adına da konuşur, birbirimizin hukukunu da koruruz" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede Dağlık Karabağ, işgal altındaki Azerbaycan topraklarının tümü bizim için bir izzet meselesidir. Oraların hürriyetine, istiklaline kavuşması Azerbaycan'ın her bir ferdi için ne kadar önemliyse, bizim için aynı derecede önemlidir. Bu çerçevede parlamentolarımız arasındaki ilişki bağlamında da her zaman bu ilişkileri teşvik ederiz. Hükümetimiz olarak ben bir keresinde size teklifte bulunmuştum; Azerbaycan Milli Meclisi ile TBMM'yi bir yerde toplayalım. İster Ankara'da, ister Bakü'de. Madem bir milletiz, milletin iradesinin tecelli ettiği meclisler, bir meclis gibi toplansın. Bir gün bunu da gerçekleştiririz inşallah. Parlamentolar arası ilişkiler halkımızın her kesiminin ilişkilerini yansıdır. Her şehirden, her bölgeden temsilciler orada. Nahçıvan'da dostluk grubu üyelerimizin yakınlarıyla bir araya gelmeleri söz konusu. Bu çok önemli. Nahçıvan bu toplantıyla daha da inşallah ilişkilerimiz gelişecek. 2015 ve önümüzdeki yıllar içerisinde parlamentolar arasındaki ilişkileri daha da kavil kılmalıyız."

Azerbaycan milli Meclisi Başkanı Oktay Asadov da Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin giderek geliştiğini vurguladı. Asadov, Türkiye'nin, her meselede Azerbaycan'ın yanında yer aldığını belirterek "Dağlık Karabağ bizim en önemli meselemizdir. Türkiye, bu meselede hep yanımızda durdu ve bizi destekledi. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünden yana oldu" diye konuştu.

Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Nebati, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile diğer ilgililer ve Azeri muhatapları katıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Davutoğlu, Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov ile Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement