Davutoğlu, Roman Temsilcilerle Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu, Roman Temsilcilerle Bir Araya Geldi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Başı açık, başı örtülü, Roman ve diğer bütün kesimler, Türk, Kürt, Sünni, Alevi hepimiz kardeşiz. Hepimiz asli unsuruz.

19.04.2015 15:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Başı açık, başı örtülü, Roman ve diğer bütün kesimler, Türk, Kürt, Sünni, Alevi hepimiz kardeşiz. Hepimiz asli unsuruz. Eğer böyle bir ayrımcılık olursa, size söz veriyorum, ayrımcılığa veya herhangi bir yanlış muameleye muhatap olursanız takip etmek üzere Başbakanlıkta bir mekanizma kuracağım ve sizinle istişare ederek bir Roman kardeşimizi kendime danışman olarak alacağım" dedi.

Davutoğlu, Roman STK temsilcileri ve kanaat önderleriyle, Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde bir araya geldiği toplantıda, Dersim dosyasını açıp Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Alevi vatandaşlarından devlet adına özür dilediğinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çıkıp bir şey söyleyemediği anımsattı.

İnsan onurunun kendileri için çok önemli olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

" Tunceli'ye, Dersim'e gittiğimde de aynı sözleri söyledim. Bize oy verip vermemek önemli değil. Bizim için tek mesele var, vatandaşlarımızın insan onuru. İnsan, bizatihi insan olduğu için onurludur, eşrefi mahlukattır. Biz ona baktığımızda, hele sizler gibi muhabet dolu gözlere baktığımızda onda sadece ve sadece onuru görürüz. Hiçbir ayrımcılığa izin vermeyiz. Çağrıda bulunuyorum. Komisyonda da karşı çıktıkları bu konu. Mesele bir adayı, iki adayı bir toplum kesiminden göstermek değil, listelere onları koymak değil, onların gönlünü kazanmak, önce onların gönlüne girmek. Mesele, adayların listelere girmesi değil, mesele Romanların gönlüne girebilmek. Biz Romanların gönlüne girdik."

Davutoğlu, İzmir'den milletvekili adayı olan Cemal Bekle'yi Meclis'e hep birlikte sunacaklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"İşte bu sebeple çok güzel ifade etti Cemal Bey, 'Romanlar çok fazla bir şey istemedi, sadece dahil olmak istedi' ve ne güzel söyledi diğer arkadaşlar. Dahil olmak istediler. Askerliği onurla yapan ve askerliği yapmamış gence kız vermeyen Romanlar, bu topraklarda nasıl ikinci vatandaş muamelesi görür? Kan vermek gerektiğinde canını, kanını ortaya koyanlara, ikinci sınıf muamele yapılmasına biz müsaade eder miyiz? Etmedik, etmeyeceğiz."

Bir sebeple daha Romanlara özellikle teşekkür ettiğini vurgulayan Davutoğlu, "O da ne biliyor musunuz? Balkanları ben adım adım, köy köy bilirim. Sizler sadece bu toprakların kültürlerine büyük renk katmadınız. Dışarıda bıraktığımız ecdat yadigarı topraklara da bugün Balkanlar'da Roman kardeşlerimiz sahip çıkıyor. Camilere, mescitlere, türbelere..." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, Makedonya'nın İştip şehrine gittiğini hatırlatarak, ziyarette gördüklerini şöyle anlattı:

"Göçler dolayısıyla çok az nüfus kalmıştı. Tek camisine sahip çıkan Roman vatandaşlarımızdı, Roman kardeşlerimizdi. Caminin tamiratını yaptık. Dışişleri Başdanışmanı olarak gittiğimde camiyi gördüm, tamirat için gerekli girişimde bulunduk TİKA üzerinden. Dışişleri Bakanı olarak gittiğimde baktım ki cami cemaati hep Roman kardeşlerimizden oluşuyor. Hepsini bağrıma bastım. Sizin adınıza bağrıma bastım."

"Hiçbir ayrım olmadan, hepiniz asli unsurusunuz"

Davutoğlu, konuşması sırasında bir vatandaşın, Romanların "asli unsur" olduğunu belirtmesi üzerine, şunları dile getirdi:

"Aynen, asli unsur tabirini de bu sözleşmeye özellikle koyduk ve şunu söyledik, bakın ne güzel dediniz 'asli unsur' diyerek. Hiçbir ayrım yapmadan, yüz yıl önce Trablusgarp, Balkan ve Birinci Dünya Savaşının acıları üzerinde onurlu bir istiklal savaşı vererek Cumhuriyetimizi kuran nesillerin tohumları olarak bizler bu onurlu savaş sonunda özgürleştirilen vatanımızın asli unsurlarıyız. Hiçbir ayrım olmadan, hepiniz asli unsurusunuz."

Davutoğlu, 2009 yılından itibaren yapılan çalıştaylar ile birçok adım atıldığını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2010 yılında başbakan olduğu dönemde ilk kez bir Roman buluşması yaptığını aktardı.

Daha sonra 2012'de Roman vatandaşlar ile ilgili politikaların koordinasyonunun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına verildiğini kaydeden Davutoğlu, Türkiye Roman Hakları Forumu'nun 2012 yılında bir toplantı gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Davutoğlu, 2013'te de Akdeniz Sosyal Hizmet Merkezi bünyesinde Romanlarla ilgili bir etüt merkezi açtıklarını kaydederek, Roman katılımı için kamu sektörü ve sivil toplum işbirliği çalıştayını tertiplediklerini söyledi.

"Roman Çocuklar ve Eğitim" adlı bir çalıştay daha yaptıklarını dile getiren Davutoğlu, en önemlisi de Roman vatandaşların dilini ve kültürünü yaşatmak amacıyla Trakya Üniversitesi'nde Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü'nü kurduklarını belirtti.

Davutoğlu, Balkanlardan Roman vatandaşların yaptığı katkılar için yeni bir çalıştay gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Türkiye içinde ve dışındaki Romanların kardeşliğini pekiştirecek faaliyetlere adım attıklarını vurguladı.

"Hiç kimse Roman vatandaşlarımıza tepeden bakamayacak"

Başbakan Davutoğlu, "Bu topraklarda nasıl bir muhabbetle, yürekle, asli unsurlar olarak, asli unsur olarak yer almışsanız, size Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak, en önemlisi de bir kardeşiniz olarak taahhüt ediyorum ki, hiç kimse roman vatandaşlarımıza tepeden bakamayacak, dışlayamayacak, ötekileştiremeyecek" dedi.

Bu çerçevede Roman vatandaşlarla gönül hediyeleşmesi gerçekleştirmek istediğini aktaran Davutoğlu, "Zaten hediyenin en güzelini sizler verdiniz. Güzel sözlerle, ifadelerle, Kibariye hanım, diğer beyefendi, hepiniz verdiniz.  Bana öğretmen olarak hitap eden İzmir Faytoncular Derneği'nden gelen kardeşimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Hepinizden güzel şeyler öğrendik, istifade ettik" dedi.

Yeni alacakları tedbirleri, müjdeleri ve yeni atılacak adımları paylaşmak istediğini aktaran Davutoğlu, toplantı sırasında Nebahat Bilgiç'in, Ataşehir Belediyesi'nin Roman vatandaşları soğukta sokağa atmasını ve orada yaşanan acı olayları gündeme getirdiğini söyledi.

Davutoğlu, bu davranışı kınadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"İşte aynı zihniyet. İskan Kanunu'nu çıkaran zihniyet, İskan Kanunu ki o maddeyi okumuyorum bile, okumaktan bile utanıyorum o maddeyi. İskan Kanunu'nu çıkaran zihniyet, bu günde size bu davranışı sergiliyor. Aynı zihniyet bakın, bir taraftan başörtülü zulmünü başlatan zihniyettir ama reklamlarına bakın. Sadece size dönük değil bu tavır. Herkese dönük. Şimdi parti propagandasına bakın başörtülüler ki hepsi kıymetlidir ama sadece tarlada çalışan vatandaşlarımızla ilgili ama seçilmiş gibi görünen zümrede yok.

Hayır, başı açık, başı örtülü, Roman ve diğer bütün kesimler, Türk, Kürt, Sünni, Alevi hepimiz kardeşiz. Hepimiz asli unsuruz. Eğer böyle bir ayrımcılık olursa, size söz veriyorum, ayrımcılığa veya herhangi bir yanlış muameleye muhatap olursanız takip etmek üzere Başbakanlıkta bir mekanizma kuracağım ve sizinle birlikte istişare ederek bir Roman kardeşimizi kendime danışman olarak alacağım. Doğrudan benimle irtibatla kuracak ve her hangi yanlış bir uygulama olduğunda da gerekli adımlar atılacak."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Davutoğlu, Roman Temsilcilerle Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement