Davutoğlu: Rusya ile İpleri Germek Gerilim Yaşamak Gibi Bir Niyetimiz Yok Olamaz Rusya Bizim... - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu: Rusya ile İpleri Germek Gerilim Yaşamak Gibi Bir Niyetimiz Yok Olamaz Rusya Bizim...

Davutoğlu: Rusya ile İpleri Germek Gerilim Yaşamak Gibi Bir Niyetimiz Yok Olamaz Rusya Bizim...

Davutoğlu: Rusya ile ipleri germek gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yok olamaz Rusya bizim dostumuz komşumuz "Uçak, tehdit olarak algılanmış yürürlükteki angajman kurallarımız talimatlar gereği uygulanmıştır" Düşürülen uçağa ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Angajman kurallarımız, bütün dünya ve Rusya Federasyonu makamlarınca bilindiği halde bu son hadisede radarımız tarafından defalarca yapılan ikazlar, ihlal yapan uçaklar tarafından dikkate alınmamıştır.

25.11.2015 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Davutoğlu: Rusya ile ipleri germek gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yok olamaz Rusya bizim dostumuz komşumuz

"Uçak, tehdit olarak algılanmış yürürlükteki angajman kurallarımız talimatlar gereği uygulanmıştır"

Düşürülen uçağa ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Angajman kurallarımız, bütün dünya ve Rusya Federasyonu makamlarınca bilindiği halde bu son hadisede radarımız tarafından defalarca yapılan ikazlar, ihlal yapan uçaklar tarafından dikkate alınmamıştır. Hava sahası ihlalinde bulunan milliyeti tespit edilemeyen uçak, bir tehdit olarak algılanmış ve yürürlükteki angajman kurallarımız talimatlar gereği uygulanmıştır. İhlal edilen egemen Türk hava sahası aynı zamanda NATO hava sahasıdır. Bu olayda Rusya Federasyonu ile ipleri germek, gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yok olamaz da. Rusya bizim dostumuz, komşumuzdur. Büyük devletler arasındaki ilişkiler, iletişim kazalarına feda edilemez. Rusya Federasyonu bizim çok önemli bir ortağımızdır" dedi. Davutoğlu'nun bu sözlerini salonda bulunan partililer, alkışlar, ıslıklar ve sloganlar eşliğinde dinledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin grup toplantısında konuştu. Düşürülen uçağa ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Dün sabah saatlerinde Hatay Yayladağı bölgesinde Türk Hava sahasını ihlal eden mütadit uyarılara rağmen hava sahamızı terk etmeyen ve o dakika itibariyle milliyeti bilinmeyen bir uçak, iki uçak, bir uçak hava kuvvetlerimizce düşürüldü. İhlali yapan iki uçak 5 dakikada 10 defa uyarılmış, bir uçak hava sahamız dışına çıkmış, ikinci uçak ihlal etmeyi sürdürünce uluslararası angajman kuralları çerçevesinde F-16'larımız tarafından müdahale gerçekleştirilmiştir. diye konuştu. F-16 savaş uçaklarımız tarafından Türk hava sahası içindeyken ateş açılmış ve uçak isabet alarak Suriye topraklarına düşmüştür. Düşen uçağın bazı parçaları Türkiye sınırları içine düşmüş. Bunun sonucunda 2 vatandaşımız da yaralanmıştır. Düşürülen uçağın milliyetinin Rusya Federasyonu olduğu, Rus makamlarınca yapılan açıklamalardan anlaşılmıştır" diye konuştu.

"DÜŞEN UÇAĞIN TÜRK HAVA SAHASINI İHLALİ HALİNDEYKEN ATEŞ AÇILDIĞININ ALTINI ÖZELLİKLE ÇİZMEK İSTİYORUM"

Düşen uçağa Türk hava sahasını ihlali halindeyken ateş açıldığını vurgulayan Davutoğlu, "Düşen uçağın Türk hava sahasını ihlali halindeyken ateş açıldığının altını özellikle çizmek istiyorum" dedi.

"ANGAJMAN KURALLARIMIZ RUSYA FEDERASYONU MAKAMLARINCA BİLİNDİĞİ HALDE İKAZLAR DİKKATE ALINMAMIŞTIR"

Davutoğlu, "Angajman kurallarımız, bütün dünya ve Rusya Federasyonu makamlarınca bilindiği halde bu son hadisede radarımız tarafından defalarca yapılan ikazlar, ihlal yapan uçaklar tarafından dikkate alınmamıştır.

"UÇAK, TEHDİT OLARAK ALGILANMIŞ YÜRÜRLÜKTEKİ ANGAJMAN KURALLARIMIZ TALİMATLAR GEREĞİ UYGULANMIŞTIR"

Angajman kurallarına vurgu yapan Davutoğlu, "Hava sahası ihlalinde bulunan milliyeti tespit edilemeyen uçak, bir tehdit olarak algılanmış ve yürürlükteki angajman kurallarımız talimatlar gereği uygulanmıştır" dedi.

"BU HİÇBİR ŞEKİLDE MEYDANA GELMESİNİ ARZU ETMEDİĞİMİZ BİR OLAYDIR"

Davutoğlu, "Bu hiçbir şekilde meydana gelmesini arzu etmediğimiz bir olaydır. Bütün uyarılarımıza rağmen kara veya hava sahamızda bir ihlal gerçekleşiyorsa ona karşı her türlü tedbiri almak bizim hakkımız ve milletimize karşı görevimizdir" dedi.

"NATO GENEL SEKRETERİ İLE BİZZAT GÖRÜŞEREK OLAYLA İLGİLİ DETAYLI BİR İSTİŞAREDE BULUNDUM"

Davutoğlu, "Konuya ilişkin müttefiklerimizi bilgilendirmek amacıyla talebimiz doğrultusunda NATO Genel Sekreteri'nin çağrısı ile NATO Konseyi bu akşam olağanüstü bir oturum düzenlemiştir. Ayrıca bu toplantı öncesinde NATO Genel Sekreteri ile bizzat görüşerek olayla ilgili detaylı bir istişarede bulundum" açıklamasında bulundu.

"İHLAL EDİLEN EGEMEN TÜRK HAVA SAHASI AYNI ZAMANDA NATO HAVA SAHASIDIR"

Davutoğlu, "Sayın cumhurbaşkanımız ve ben, dün, bugün bir çok dünya lideri ile görüşerek tutumumuz kendilerine aktarılmıştır. Onlar da sınırlarımızı korumanın tabi hakkımız olduğunu teyit ederek dayanışma ifade ettiler. İhlal edilen egemen Türk hava sahası aynı zamanda NATO hava sahasıdır" dedi.

"RUSYA İLE İPLERİ GERMEK, GERİLİM YAŞAMAK GİBİ BİR NİYETİMİZ YOK OLAMAZ RUSYA BİZİM DOSTUMUZ, KOMŞUMUZ"

Türkiye ile Rusya ilişkilerinin önemine vurgu yapan Davutoğlu, "Rusya Federasyonu makamlarına da olayın ayrıntıları hakkında bilgi verdik. Rusya ile ekonomik, siyasi, kültürel bağlarımız son derece güçlüdür. Bu olayda Rusya Federasyonu ile ipleri germek, gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yok olamaz da. Rusya bizim dostumuz, komşumuzdur. Büyük devletler arasındaki ilişkiler, iletişim kazalarına feda edilemez. Rusya Federasyonu bizim çok önemli bir ortağımızdır. Şu anda aramızdaki iletişim kanalları açıktır. Buna büyük önem veriyoruz. Bu gerilimin düzeyinin artırmamak tüm tarafların özen göstermesi gereken bir husustur" diye konuştu.

"MAALESEF BU SALDIRILARA RUS UÇAKLARININ KATILDIĞI BİLGİSİ DE SÖZ KONUSUDUR"

Davutoğlu, "Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur. Ama ülkemizin topraklarını korumak konusunda bir tereddüt içinde olmadık olmayacağız. Bayırbucak bölgesindeki Türkmen kardeşlerimize yönelik olarak çok yoğun saldırı söz konusu. Biz bütün yabancı savaşçılara Suriye topraklarında karşıyız. Bu yabancı savaşçılarının tümünün Suriye'den çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Maalesef bu saldırılara Rus uçaklarının katıldığı bilgisi de söz konusudur" dedi.

"KİMSE BAYIRBUCAK BÖLGESİNE YAPILAN SALDIRILARI DEAŞ İLE MEŞRU GÖSTEREMEZ"

Davutoğlu, "Bayırbucak bölgesindeki tek bir DEAŞ unsuru yoktur. Tek bir terör örgüt yoktur. Kimse Bayırbucak bölgesine yapılan saldırıları DEAŞ ile meşru gösteremez. DEAŞ'a saldırıyoruz diyerek Bayırbucak'ın masum insanlarına saldırılmasına da göz yummayız" dedi.

"BİZİM DURUŞUMUZ BELLİ, MESAJIMIZ AÇIKTIR"

Davutoğlu, "Rejimin bu bölgeye yönelik operasyonları DEAŞ veya terörle mücadeleyi değil, uluslararası toplumun desteklediği ılımlı Suriye muhalefetini hedef almaktadır. Bu saldırıların derhal durdurulması gerekmektedir. DEAŞ'e karşı operasyon yapılıyorsa, yapılmak isteniyorsa bu uluslararası anlamda bir koordinasyon içinde yürütülmelidir. DEAŞ'e operasyon yapılıyor görüntüsü adı altında masum Suriyeli sivillere özellikle de bu bölgede Türkmenlere dönük bir katliama yol açılmamalıdır. Türkiye'nin sınır boylarında sivil halka karşı misket bombaları ile saldırılıyor. Adeta bir katliam yapılıyor. Buna derhal son verilmelidir. Bizim duruşumuz belli, mesajımız açıktır. Bayırbucak bölgesindeki kardeşlerimizin korunması için her türlü tedbiri alıyoruz" diye konuştu.

"HÜKÜMETİN ORTADOĞU POLİTİKASINI EŞLEŞTİRMEK KRİTİK DÖNEMDE HİÇBİR MUHALEFET LİDERİNE YAKIŞAN TUTUM DEĞİL"

Davutoğlu, "Bu kritik günde dahi hükümetimizle omuz omuza durmak yerine bugün sayın Kılıçdaroğlu'nun yaptığı gibi hükümetin Ortadoğu politikasını eşleştirmek bu kritik dönemde hiçbir muhalefet liderine yakışan tutum değildir" dedi. Davutoğlu'nun tüm bu sözlerini salonda bulunan partililer, alkışlar, ıslıklar ve sloganlar eşliğinde dinledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Davutoğlu: Rusya ile İpleri Germek Gerilim Yaşamak Gibi Bir Niyetimiz Yok Olamaz Rusya Bizim... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement