Davutoğlu: "Türkiye, Kendi Hukukunu Korumak İçin Harekete Geçtiğinde Kimseden İzin de Almaz, Destek... - Son Dakika
Dünya

Davutoğlu: "Türkiye, Kendi Hukukunu Korumak İçin Harekete Geçtiğinde Kimseden İzin de Almaz, Destek...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şah Fırat Operasyonu’na ilişkin olarak “Türkiye, kendi hukukunu korumak için harekete geçtiğinde kimseden izin de almaz, destek de istemez” açıklamasında bulundu.

24.02.2015 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şah Fırat Operasyonu'na ilişkin olarak " Türkiye, kendi hukukunu korumak için harekete geçtiğinde kimseden izin de almaz, destek de istemez" açıklamasında bulundu.

Başbakan Davutoğlu, Macar mevkidaşı Viktor Orban ile yaptığı basın toplantısında kendisine Şah Fırat Operasyonu'yla ilişkin olarak yöneltilen soruyu cevaplandırdı.

Suriye'nin, Şah Fırat Operasyonu'nun ardından savaş nedeni olarak sayılacağına ilişkin yaptığı açıklamayı değerlendiren Başbakan Davutoğlu şöyle konuştu:

"Şah Fırat Operasyonu ile bizim toprağımız olan bir mekandan kutsal emanetlerimizi alıp yine başka bir Suriye toprağında daha önce olduğu gibi tekrar bunları yerleştirmemiz uluslararası hakkımızın kullanılması anlamına gelir. Hiçbir şekilde bunun tartışılacak bir tarafı yoktur. Biz bu konuda Birleşmiş Milletler'e ve gerekli tüm taraflara bildirimlerde bulunduk. Bu bizim uluslararası hakkımızı kullanmamızdır. Nasıl 1939 yılında 1921'deki yerinden Caber Kalesi içinde yer değişikliği yaşandı, 1975'te yaşandı ve Türkiye kendi toprağı olarak gördüğü yeni yeri şu anda Eşme'de Suriye Eşme'sinde inşa edilen türbe ve bulunduğu çevre artık Türk toprağıdır. Bunun tartışılır bir tarafı yoktur. Suriye Hükümeti bunu tartışmak yerine Türkiye'nin de toprağı olarak kabul ettiği o bölgede niçin mevcut olmadığını izah etmelidir. Suriye rejimi şu anda Kara Kozak'ta yoktur, fiilen yoktur. Orada IŞİD, Özgür Suriye Ordusu, PYD kontrolü vardır ama Suriye rejiminin kontrolü yoktur. Öncelikle Suriye rejiminin sorması gereken' Niye biz ülkemizi kontrol edemiyoruz?'"

"SURİYE'NİN TÜRKİYE'Yİ ELEŞTİRMEYE HAKKI YOK"

Kendi ülkesini kontrol edemeyenlerin başkasına savaş gibi naralar atmasının da kıymet-i harbiyesi olmadığına dikkat çeken Başbakan Davutoğlu şöyle devam etti:

"Önce kendi ülkelerini kontrol etsinler, ülkelerine huzur getirsinler ve hakları ile barışsınlar ondan sonra bu konuda fikirlerini beyan etsimler. Kendi halkına zulüm eden bir rejimin, Türkiye'nin haklarını korumak için attığı adımları eleştirmeye hakkı yok. Biz bu konuda da Suriye Ulusal Koalisyonu 'nu muhatap aldık, onlara da bildirimde bulunduk, bütün taraflara bulunduğumuz gibi. Muhatap aldığımız Suriye Ulusal Koalisyonu da bunu memnuniyetle karşıladıklarını ifade ettiler. Suriye rejiminin ve rejim sözcülerinin yöneticilerinin son 4 yıl içinde Suriye halkına yaptıkları katliamların hesabını vereceği günü beklemeleri lazım. Kimyasal silah kullandılar, füzeler kullandılar. Her türlü saldırı ile, hava bombardımanı ile şehirleri yok ettiler, 300 milyondan fazla insanı katlettiler, 4 milyondan fazla, 5 milyona yakın insanın yurtdışına gitmesine sebebiyet verdiler. Öncelikle bu hesabı nasıl vereceklerini düşünsünler. Kimsenin Türkiye'ye de hesap sormaya da hakkı yoktur. Türkiye gerekli gördüğü anda kendi ulusal çıkarı için gerekli gördüğü adımı atar. Bu adımı attık ve operasyon, Şah Fırat Operasyonu başarıyla tamamlandı. Bütün dünyanın gıpta ettiği başarıyla, bir kaza, trafik kazası diyebileceğimiz bir kaza dışında hiçbir kaybımız olmadı. Mükemmel işleyen bir operasyondu. Şu ana kadar da uluslararası toplumdan herhangi bir kanaat seyreden olmadı. Suriye ve Suriye rejimini destekleyen bazı çevreler dışında tekrar söylüyorum Türkiye'yi kimse dolaylı ya da direkt tehdit edemez. Öncelikle Türkiye'ye sürdüğü 2 milyon mültecinin hakkında bahsetsin. Biz bu konularda kendi hakkımızı korumaya kararlıyız."

"TÜRKİYE KİMSEDEN İZİN ALMAZ"

PYD'nin "İzni biz verdik, temas var" şeklindeki açıklamalarını da değerlendiren Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, kendi hukukunu korumak için harekete geçtiğinde kimseden izin de almaz, destek de istemez. Bu anlamda ne izin istenmiştir ne destek bu anlamda talep edilmiştir. Olan husus şudur: o bölgede oldukları için, o zaman da söyledim, Özgür Suriye Ordusu'na, PYD ve bütün taraflara açık bir şekilde dedim, sadece bildirimde bulunulmuştur. 'Biz giriyoruz, gideceğiz, bu operasyonu yapacağız. Sakın ola ki karşımızda herhangi bir engel olmasın. Sivil kayıplara sebebiyet verecek bir uygulama söz konusu olmasın. Bu sadece teknik olarak bildirimdir. Türkiye karar verdiği zaman ulusal hakkını, hukukunu korumak için kimseden izin de istemez, destek de istemez. Bunu defalarca söyledim. Aynı bildirim koalisyon güçlerine de yapılmıştır. ABD başta olmak üzere bütün taraflara, alanda mevcut olan taraflara sadece gireceğimizi ve hakkımızı korumak üzere 572 personelle, 40 tankla bu detaylar verilmeksizin girip hakkımızı koruyacağımızı bütün dünyaya, ilgili taraflara ilettik. Yoksa Türkiye dediğim gibi izin ve destek olmadan kendini koruyacak kudrettedir. Bu kudreti de kimse test etmemelidir. Gerektiğinde her zaman, gerekmesi halinde, gerekmez inşallah ama yapabileceğimizi de herkes bilmelidir." - BUDAPEŞTE

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Davutoğlu: 'Türkiye, Kendi Hukukunu Korumak İçin Harekete Geçtiğinde Kimseden İzin de Almaz, Destek... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement