Davutoğlu: Yeni Anayasayı Başkanlık Sistemi Etrafında Dokuyacağız - Son Dakika
Politika

Davutoğlu: Yeni Anayasayı Başkanlık Sistemi Etrafında Dokuyacağız

Başbakan Davutoğlu, yeni anayasada İslam ve Allah kavramlarına vurgu yapılacağı iddiasını cevaplarken başkanlık sistemi için de kritik mesajlar verdi: Yeni anayasa başkanlık sistemi etrafında olacak.

27.04.2016 23:04  Güncelleme: 23:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Katar'a gerçekleştireceği ziyaret öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Gündemdeki yeni anayasa ve laiklik tartışmalarını değerlendiren Davutoğlu, başkanlık sistemi için de dikkat çeken mesajlar verdi. "Yeni anayasayı başkanlık sistemi etrafında dokuyacağız." diyen Davutoğlu, yeni anayasada İslam ve Allah kavramlarına vurgu yapılacağı iddialarına net bir cevap vermekten kaçındı.

İşte Davutoğlu'nun açıklamaları:

YENİ ANAYASA'DA İSLAM VURGUSU OLACAK MI?

(Yeni anayasada 'Allah' ve 'İslam' vurguları olacağı iddia ediliyor sorusu üzerine)
Özellikle anayasanın ruhu ile ilgili kısımlarda, yani temel insan hak ve özgürlükleri, temel değerler, giriş bölümleri, bu konularda bir ön çalışma olarak da belli bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Bu çerçevede de yazım heyetimiz bazı çalışmalar yaptı ama açık bir şekilde ifade edeyim, daha bunlarda herhangi bir metin ortaya çıkmamıştır. Bu metin üzerinde yapılan spekülasyonların hiçbirinin de gerçek bir karşılığı yoktur. Bunlar aramızda tartışılacak, konuşulacak ve nihai olarak çağdaş, hukuk devleti kuralları içinde özgürlükçü bir anayasa metnini inşallah Meclisimize ve kamuoyumuza sunmayı hedefliyoruz.

MİLLETİ ESAS ALACAĞIZ

Kendi değerlerimize atfı olan, bu çerçevede mutlaka evrensel ve milli değerleri birlikte barındıran bir metin için gayret sarf ediyoruz. Metnin özü, esası özgürlükçülüktür. Vatandaşı esas alan, insanı esas alan, devleti esas alıp milleti tanımlayan değil, milleti esas alıp devleti tanımlayan, vatandaşı merkeze alıp, diğer bütün devlet kurumlarını onun etrafında şekillendiren bir anlayışa sahibiz. Dolayısıyla bunun dışında söylenenler gerçeği yansıtmaz.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Yeni anayasayı başkanlık sistemi etrafında dokuyacağız. Bizim şu anki hedefimiz odaklandığımız husus, net, pür, iç dengeleri iyi korunmuş ve yönetimde herhangi bir yetki karmaşasına yol açmayacak bir sistemdir ki, bunun adı başkanlık sistemidir. Öncelikli olarak başkanlık sistemini en ideal, çağdaş şekliyle ve şimdiye kadar da savunduğumuz, öne çıkardığımız şekliyle ele alacağız. Kamuoyumuza bunu sunacağız.

Davutoğlu: Yeni Anayasayı Başkanlık Sistemi Etrafında Dokuyacağız

Son Dakika Politika Davutoğlu: Yeni Anayasayı Başkanlık Sistemi Etrafında Dokuyacağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • ÇATLAA CHP HDP MHP AYNI BOYADANSINIZ 04 BAZİD: SEROK ERDOĞAN ALLAHINA KURBAN ARKANDA DİNDAR KÜRD VAR ZATEN BAŞKANSIN REİS 0 66 Yanıtla
  • Amed serhildan: Sizde başkanlik sisteminizde batacak 7 0 Yanıtla
  • ar: Talahu tulahu hullahu valabilahı çal ha çal hu işte akp türkiyesi ya bu ülkenin diliyokmu yoksa Allah Türkçe bilmiyormu 4 3 Yanıtla
  • 27: Baskanliginizda ne yaptinizki simdide dokunulmazlik baskanlik istiyorsunuz 4 0 Yanıtla
  • bidaha düşünün: Makaminizdan olursunuz araya sisdem girerse 3 0 Yanıtla
  • işime gelmedi: Iyi degil bu haber 3 0 Yanıtla
  • kamil dayyar: ARABIN DERDİ KIRMIZI PABUÇ... 3 0 Yanıtla
  • kamil dayyar: Her yer güllük gülistanlık,tek derdimiz RTE nin başkan olması....Biz herhalde başka ülkede yaşıyoruz?? 3 0 Yanıtla
  • ortakent: Başkanlık gelirse bizim halkımız zannediyor amerika gibi olucaz refah seviyemiz yükselecek ekonomi düzelecek terör bitecek sakın aldanmayın bizimki türk modeli olacak sürüm sürüm süründürecekler bizi 2 0 Yanıtla ömer: ne amerikası amerikada demokrasi var ve amerikada siyaset kaymak yemez halk yer. 1 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kayseri'de yapılan operasyonda 455 adet suç unsuru ele geçirildi
    09:05 Kayseri'de yapılan operasyonda 455 adet suç unsuru ele geçirildi

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda lav silahı, el bombası, ruhsatsız tabanca, tüfek, fişek, sikke, kılıç, mızrak, ok ucu, taş sütun, İslami Döneme ait miğfer takımı, tarihi eser niteliği taşıyan objeler ve el telsizi gibi toplamda 455 adet suç unsuru ve tarihi eser ele geçirildi. Operasyon sonucunda 1 kişi gözaltına alındı.

  • CHP'nin Yerel Yönetimler Çalıştayı Başlıyor
    09:01 CHP'nin Yerel Yönetimler Çalıştayı Başlıyor

    CHP'nin yerel yönetimler çalıştayı, parti genel merkezinde başlıyor. CHP'li belediye başkanları ve il örgütleri Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında, Anıtkabir'i ziyaret edecek. Özel, çalıştayın açılışında konuşacak.

  • Seçimlerden önce söz vermişti: Belediye başkanı, mültecilere ait kaçak iş yerlerini kendi eliyle mühürledi
    08:34 Seçimlerden önce söz vermişti: Belediye başkanı, mültecilere ait kaçak iş yerlerini kendi eliyle mühürledi

    CHP'li Afyonkarahisar Belediyesi, kentte bulunan sığınmacıların ruhsatsız iş yerlerini mühürleme kararı aldı. Belediye Başkanı Burcu Köksal, zabıta ekiplerinin işlemlerini yerinde takip ederek dükkanları mühürledi ve mültecilerin iş yeri açmalarına engel olacağını, şehirden ayrılmaları için gerekenin yapılacağını ifade etti.

  • 08:13 "Mahzen-30" Operasyonlarında Organize Suç Örgütü Çökertildi

    Batman merkezli 8 ilde Jandarma tarafından düzenlenen 'Mahzen-30' operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney'in yaptığı (Yurt Dışı Firar) 'Odacılar' olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildi. Operasyonlarda organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat'ın da aralarında bulunduğu 34 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun başarısını sosyal medya hesabından duyurdu.

  • Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi
    07:38 Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi

    Erzincan'ın Üzümlü ve Çayırlı ilçelerinde jandarma ekipleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve çevre kirliliği konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. Üzümlü'de 38 kadına KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapılırken, Çayırlı'da ise öğrencilere çevre kirliliği ve HAYDİ uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

  • Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi
    07:36 Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi

    Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, ilgili birim müdürleri ve mesleki oda yöneticilerinin katılımlarıyla 'Gözümüz Olun Projesi' ile ilgili toplantı yapıldı. Proje kapsamında, hırsızlık başta olmak üzere asayiş, terör ve genel güvenliğe ilişkin tüm olayların tespit ve aydınlatılması, hiçbir suçun faili meçhul kalmaması amacıyla; Erzincan'da faaliyet gösteren esnaflar, odalar ve STK'lar ile yeni yapı ruhsatı alan inşaatlarda kapalı devre güvenlik kamerasının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.


Advertisement