Dedaş, 7 İlçede 500 Bin Kişiyi Elektrik Kesintisi ile Susuz Bıraktı - Son Dakika
Güncel

Dedaş, 7 İlçede 500 Bin Kişiyi Elektrik Kesintisi ile Susuz Bıraktı

Dedaş, 7 İlçede 500 Bin Kişiyi Elektrik Kesintisi ile Susuz Bıraktı

DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (DEDAŞ) Diyarbakır'da elektrik borcu bulunduğu gerekçesiyle belediyelere ait su istasyonlarının elektriğini kesmesi üzerine 7 ilçede yaklaşık 500 bin kişi susuz kaldı.

21.01.2015 15:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (DEDAŞ) Diyarbakır'da elektrik borcu bulunduğu gerekçesiyle belediyelere ait su istasyonlarının elektriğini kesmesi üzerine 7 ilçede yaklaşık 500 bin kişi susuz kaldı.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Yaşar Sarı, DEDAŞ'in kendilerinden hayali, şişirilmiş ve mükerer fatura karşılığında çıkardığı borç için ödeme istediğini bunu kabul etmemeleri üzerine bütün kenti susuz bırakmak için trafodan parça söktüğünü söyledi. Sarı, "Trafonun parçasını gece bulduk ve çalıştırıyoruz. Zabıta ve kendi görevlilerimiz ile trafoyu kentin susuz kalmaması için koruyoruz. DEAŞ kentin katı atık arıtma tesisinin elektriğini kesti, tesisi şimdilik jeneratörle çalıştırıyoruz" dedi.

"KRİZLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

DEDAŞ'ın geçmiş borçlarından dolayı Diyarbakır'da belediyelere ait su pampa istasyonlarının elektriğini kesmesi tepkiye neden oldu. DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, dünden bu yana Ergani, Dicle, Çermik, Hani, Silvan, Bismil ve Kocaköy ilçelerindeki yaklaşık 500 bin kişinin susuz kaldığını söyledi. Sarı, "Şu anda gerçekten bir kriz ile karşı karşıyayız. Haksız bir kriz ve sorumsuzca yapılan bir iş. Şu anda 7 ilçemizin tamamının içme suyu kesik. Maalesef orada her hangi bir önlem alamadık. Şu anda 7 ilçemizdeki 500 bin nüfus dünden beri susuz" dedi.

DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, DEDAŞ'in atık suyunu aratan tesisin elektriğini de dünden beri kestiğini anlatırken, şöyle konuştu:

"Burası 1 milyon nüfuslu şehrimizin atık suyunu arıtan bir tesistir. Tek kuruş borcu olmayan tesisimizin elektriği sorumsuzca pervasızca kesilebiliyor. Dicle Nehri'nde çevre skandalı olmaması için son 24 saattir; her saat 200 litre mazot kullanarak jeneratör ile tesisi çalıştırıyoruz. Günlük 150 bin ton suyu burada arıtıyoruz. Bunu arıtmadan Dicle Nehri'ne bıraktığımız zaman bütün canlılar ve balıklar yok olacaktır."

"TRAFOYU ZABITA KORUYOR"

DEDAŞ ekiplerinin dün gece kenti susuz bırakmak için su pompalayan Dicle Barajı'ndaki kendilerine ait trafo merkezinin kapısını kırarak içeri girdiklerini ve yedek trafo parçasını sökerek götürdüklerini öne sürerken şöyle dedi:

"Özelleştikten sonra güncel tek kuruş su borcu olmayan pampa istasyonundan söz ediyoruz. Geçmişle ilgili yapılandırma ve protokollerle tamamının borcunu ödememize rağmen bu sorumsuzca davranış maalesef yapılıyor. Buna rağmen halkımız sıkıntı çekmesin, susuz kalmasın diye yine gece yedek parçalar bulup trafoyu devreye alıp kendi trafomuzu zabıta ve güvenlik elemanlarımız ile korumaya almaya çalışıyoruz."

DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, DEDAŞ'ın her defasında hayali faturalarla ile kendilerinden para talep ettiğini, bunu hiç bir zaman kabul etmediklerini anlatırken, "Daha önce 18 ve 20 milyonluk iki faturayı inceleyerek birini 3 milyon diğerini 3 milyon 700 bine anlaşarak taksit ile ödedik. Üzerinde anlaştığımız hiçbir borcumuz kalmadı. Yasa ile devrolunan ve sorumluluk alanımıza giren gerek ilçe ve gerek beldelerin geçmişteki sorunları üzerinde yine bütün çabamız ve anlaşma istemlerimize rağmen hayali, yanlış ve mükerer faturalar gönderilerek bizden sürekli para talep edilmektedir. Bu haksız talepler bizi bugün bu noktaya getirmiştir."

Diyarbakır'da DEDAŞ tarafından elektriği kesilen ve günde kanalizyasyon suyunda 150 ton katı atık ayıklayıp Dicle Nehri'ne veren arıtma tesisinin müdürü Eşref Dağdelen, arıtma tesislerinin halk sağlığı açısından önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Dağdelen, şöyle devam etti:

"Diyarbakır kanalizyasyon suları arıtıldıktan sonra verildiği yer Dicle Nehri'dir. Kentin sularının aratılmadan Dicle Nehri'ne verilmesi bir çevre sorunu olarak ortaya çıkıyordu. Dicle Nehri'nin fauna ve ekolojik denge olarak önemli bir yer tutuyor. DEDAŞ hattı tesis içinde değil 8.5 kilometre öteden kestiler. Kesinti yapıldığı andan itibaren acil jeneratör ile tesis çalıştırıyoruz. Jeneratörler ile bu tür tesisleri sürekli işletmek doğru değildir. Bu sorunun ivedi şekilde çözülmesi gerekiyor. Burada günlük 150 bin metre küp atık su tesise geliyor. Bazen yağışlı dönemde artıyor. Günlük tesis içinde biriktirilen atık miktarı günlük 150 tondur." - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dedaş, 7 İlçede 500 Bin Kişiyi Elektrik Kesintisi ile Susuz Bıraktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bursa'da istinat duvarının çöktüğü alan böyle görüntülendi
    11:20 Bursa'da istinat duvarının çöktüğü alan böyle görüntülendi

    Bursa'nın Gemlik ilçesinde yağmurun etkisiyle istinat duvarı apartmanın üzerine çöktü. Olayda 2 apartman hasar gördü, 2 kişi yaralandı ve 2 otomobil duvarın altında kaldı. İstinat duvarının çöktüğü alan dron ile görüntülendi. Apartmandakiler tahliye edildi.

  • Eskişehir'de 95 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
    11:19 Eskişehir'de 95 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

    Eskişehir'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, hırsızlık suçundan 95 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan M.K.D. isimli şahıs yakalanarak cezaevine teslim edildi.

  • Çin Halk Kurtuluş Ordusu, bir bilişim destek kuvveti kurdu
    11:19 Çin Halk Kurtuluş Ordusu, bir bilişim destek kuvveti kurdu

    Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Beijing'de düzenlenen kuruluş töreninde bilişim destek kuvvetine bayrak takdim etti. Xi, güçlü ve modern bir bilişim destek kuvveti inşa etme çabalarını vurguladı.

  • Eskişehir'de Huzur Uygulamasında Şahıslar Yakalandı
    11:17 Eskişehir'de Huzur Uygulamasında Şahıslar Yakalandı

    Eskişehir'de polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen huzur uygulamasında, kesinleşmiş hapis cezası ve aranma kaydı bulunan şahıslar yakalandı. Bazı şüphelilerin üzerinden uyuşturucu madde ve silah ele geçirildi. Ayrıca trafik kurallarını ihlal eden sürücülere toplamda 251 bin 837 TL cezai işlem uygulandı.


Advertisement