Dede Korkut Bilim, Kültür ve Sanat Ödülleri"Nin Sahipleri Belli Oldu - Son Dakika
Güncel

Dede Korkut Bilim, Kültür ve Sanat Ödülleri"Nin Sahipleri Belli Oldu

Bayburt Üniversitesi Rektörlüğünce düzenlenen "Dede Korkut Bilim, Kültür ve Sanat Ödülleri" sahiplerini buldu.

11.05.2016 17:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bayburt Üniversitesi Rektörlüğünce düzenlenen "Dede Korkut Bilim, Kültür ve Sanat Ödülleri" sahiplerini buldu. Edebiyat dalında Cemal Şakar, bilim dalında Mustafa Kaçalin, geleneksel sanatlar dalında Hasan Çelebi, bilge adam dalında ise Saadettin Ökten ödüle layık görüldü.

Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun, yaptığı yazılı açıklamada, Bayburt'la özdeşleşen Dede Korkut'a kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla "Bayburt Üniversitesi Dede Korkut Bilim, Kültür ve Sanat Ödülleri"ni organize ettiklerini belirtti.

Dede Korkut'un tarihin ve medeniyetin süzgecinden geçerek bugüne ulaşan mesajını, genç nesillere ulaştırmak amacıyla her yıl ödül vermeyi planladıklarını vurgulayan Coşkun, seçici kurulların çalışmalarını tamamladığını ifade etti.

Coşkun, Türk-İslam coğrafyası hizmet ödülüne, oluşturduğu kütüphane, arşiv ve dokümantasyon birimiyle araştırmacılara büyük bir hizmet sunan İslam Araştırmaları Merkezi'nin layık görüldüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Edebiyat ödülü, insanlık tarihinin vicdanını kaybettiği bu günlerde hikayeleriyle insanlığın hakikat arayışına sağladığı katkı, insan ruhunun bütün bu alt üst oluşlar karşısındaki ızdırap ve hüznünü yansıtma ve içinde yetiştiği coğrafyanın değerlerini örselemeden yeni bir nefes, yeni bir dil ve üslupla çağının insanına aktarma başarısını göstermiş olan Sayın Cemal Şakar'a verildi. Sözlü gelenek ürünlerimizin en önemlilerinden biri olan ve Türk kültürünün en önemli işaret taşları arasında yer alan Dede Korkut hikayeleri üzerine yapmış olduğu değerli çalışmalar ve bu alandaki bilimsel faaliyetlere vermiş olduğu destek dolayısıyla da Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, bilim ödülüne layık görüldü."

Geleneksel sanatlar ödülünün ise kadim İslam medeniyetinin, sınırları olmayan bir coğrafyanın ortak dili olan hat sanatını, yok olmaya yüz tuttuğu bir dönemde çok meşakkatli bir eğitim süreci sonrasında öğrenen ve uluslararası bir üne sahip Reis'ül-Hattatin Hasan Çelebi'ye verildiğini belirten Coşkun, "Bilge adam ödülü ise modern çağın ürettiği değerlerin kıskacında kimlik bölünmesi yaşayan insanımıza mirasçısı olduğu Türk İslam medeniyetini bir ufuk olarak gösteren, şehir-insan, şehir-medeniyet ilişkisine dair çalışmalarıyla şehrin ve mimarinin insan ruhu üzerinde etkisini ortaya koyan Prof. Dr. Sadettin Ökten'e verilecektir." ifadelerini kullandı.

Coşkun, ödül töreninin 16 Mayıs Pazartesi Bayburt Üniversitesi Yeni Külliye Konferans Salonu'nda gerçekleştirileceğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dede Korkut Bilim, Kültür ve Sanat Ödülleri'Nin Sahipleri Belli Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement