Dedektör Köpekler ve Eğitmenleri Sertifika Töreni - Son Dakika
Ekonomi

Dedektör Köpekler ve Eğitmenleri Sertifika Töreni

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli: "Yapılan çalışmalarla uyuşturucu kaçakçıları, Türkiye hattını artık riskli olarak görmeye başladı" "Türkiye'nin ana güzergah olarak kullanıldığı ve belirlendiği rotanın başka rotalarla değiştirilmesi noktasında kaçakçıların çalışmalar yapmaya başladıklarını Birleşmiş.

12.01.2015 16:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, yapılan çalışmalarla uyuşturucu kaçakçılarının, Türkiye hattını artık riskli olarak görmeye başladıklarını belirtti.

Bakan Canikli, Akyurt'taki Eğitim Dairesi Başkanlığında düzenlenen Dedektör Köpekler ve Eğitmenleri Sertifika Töreni'ne katıldı.

Hükümetin önem verdiği uyuşturucuyla mücadelenin, herkes için önemli konulardan biri olduğunu ifade eden Canikli, "Türkiye bir taraftan uyuşturucu ticaretinin önemli geçiş noktalarından biri olurken diğer taraftan da hedef ülke haline gelmiştir" diye konuştu.

Son yıllarda uyuşturucu tacirlerinin Türkiye güzergahını kullanmaması ve hedef ülke olarak Türkiye'ye girmemesi konusunda çalışmalar gerçekleştirildiğini anlatan Canikli, uluslararası kuruluşların raporlarında, Türkiye'nin uyuşturucuyla mücadeledeki başarısının kabul edildiğini ve kayıt altına alındığını kaydetti.

Doğu Avrupa güzergahında ortaya çıkan yakalamaların yüzde 94'ünden fazlasının Türk güvenlik ve kolluk güçleri tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Canikli, bunun artarak devam ettiğini söyledi.

Canikli, uyuşturucuların Türkiye'ye girişinin engellemesi ve ülkenin geçiş noktası olarak kullanılmaması çerçevesinde yapılan çalışmalarla 2014'te bin 200 kilogram eroin, 140 kilogram kokain, 111 kilogram esrar, 202 kilogram bonzai, 682 bin adet ectacy ve 92 kilogram da diğer uyuşturucu türleri olmak üzere değeri 182 milyon lira olan 2 ton uyuşturucu ele geçirildiğini bildirdi. Canikli, diğer mücadeleci kuruluşlarla yapılan ortak çalışmalarla 240 kilogram eroin, 110 kilogram kokain ve 23 kilogram esrar ele geçirildiğini belirtti.

Yapılan çalışmalarla uyuşturucu kaçakçılarının Türkiye hattını artık riskli olarak görmeye başladıklarına dikkati çeken Canikli, "Türkiye'nin ana güzergah olarak kullanıldığı ve belirlendiği rotanın başka rotalarla değiştirilmesi noktasında kaçakçıların çalışmalar yapmaya başladıklarını Birleşmiş Milletlerin ilgili kuruluşlarının raporundan ve istihbarat bilgilerden anlıyoruz" diye konuştu.

Gelecek dönemde X-Ray cihazlarının daha etkili şekilde kullanılmasıyla Türkiye'nin ana güzergah olduğu hattın, kaçakçılar tarafından büyük oranda kullanılmaz hale geleceğini ifade eden Canikli, "Çünkü uyuşturucu ticareti her türlü yöntem ve yol kullanılarak yapılmaktadır" dedi.

"2016 sonunda projemizi hayata geçirmeyi planlıyoruz"

Kaçakçılarının kullandığı yöntemler hakkında bilgi veren Canikli, araçların, konteynerlerin, hızlı kargoların X-Ray cihazıyla taranmasıyla kaçakçılığın büyük oranda önleneceğini söyledi.

Canikli, "X-Ray cihazlarının etkin bir şekilde kullanılmasıyla artık Türkiye hattı kaçakçılar tarafından cazip olmayan, daha da riskli, kullanılmayan güzergah haline gelecektir. İnşallah 2016 sonu itibariyle de bu projemizi büyük oranda hayata geçirmeyi planlıyoruz. Türkiye'ye giren ve çıkan araçların ve eşyaların teknolojinin bütün imkanları kullanılarak denetimden geçirilmesi son derece önemli" diye konuştu.

Uyuşturucuyla mücadelede önemli araçlardan biri olan dedektör köpeklerin, ilk kez 1998'de gümrüklerde kullanılmaya başladığını anlatan Canikli, "O tarihten bu yana 20 ton uyuşturucu, 11 milyon adet sentetik uyuşturucunun yakalanmasında dedektör köpeklerin etkisi çok büyüktür" dedi.

Şu an itibariyle 62 adet köpeğin gümrüklerde kullanıldığını dile getiren Canikli, 2014 ekim ayı itibarıyla dedektör köpeklerin Bakanlığın tesislerinde eğitilmeye başlandığını bildirdi.

-Tesiste yılda 60 dedektör köpek eğitilebilecek

Söz konusu eğitim tesisinde yılda 60 dedektör köpeğin eğitiminin gerçekleştirilebileceğini anlatan Canikli, söz konusu tesiste 6 dedektör köpeğin eğitiminin tamamlandığını, 18 dedektör köpeğin ise eğitiminin sürdürüldüğünü kaydetti.

Eğitilecek köpek bulunması noktasında sıkıntıların olduğunu dile getiren Canikli, "Önemli bir bölümünü yurt dışından sağlıyoruz. Türkiye'de bu kaynak yeterli değil. En kısa zamanda yıllık kapasitemiz olan 60 sayısına erişmeyi planlıyoruz" dedi.

Canikli, dedektör köpeklerin uyuşturucunun yanı sıra silah, mühimmat ve patlayıcıların tespiti ile çay ve tütün kaçakçılığının ortaya çıkartılmasında da kullanıldığını ifade etti.

Canikli, X-Ray cihazlarının faaliyete geçmesi ve narkotik dedektör köpeklerin gümrüklerdeki kapasitesinin arttırılmasıyla Türkiye gümrüklerinin bugünkünden çok daha güvenli hale getirileceğini kaydetti.

Bakan Canikli, konuşmasının ardından eğitimini tamamlayan 6 dedektör köpeğin eğitimcilerine sertifikalarını verdi. Dedektör köpekler dha sonra yaptıkları gösteride tören alanındaki etejerler ile Eğitim Dairesi Başkanlığı bahçesinde araç içine gizlenmiş uyuşturuyu tespit ettiler. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dedektör Köpekler ve Eğitmenleri Sertifika Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement