Dedelerinin Buğday Öğüttüğü Değirmende, Elektrik Üretiyorlar - Son Dakika
Güncel

Dedelerinin Buğday Öğüttüğü Değirmende, Elektrik Üretiyorlar

Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Kolludere köyünde yaşayan kepçe operatörü Necim ve engelli kardeşi Yunus İnan, dedelerinden kalan tarihi değirmende elektrik üretiyor.

15.10.2016 12:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AHMET OKUR - Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Kolludere köyünde yaşayan kepçe operatörü Necim ve engelli kardeşi Yunus İnan, dedelerinden kalan tarihi değirmende elektrik üretiyor.

Necim İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köydeki evlerinin yanında dedelerinden kalan yaklaşık 200 yıllık, büyük bölümü hasar görmüş bir değirmen bulunduğunu söyledi.

Eski yapıyı incelerken değirmen taşını fark etmesi üzerine, "Su bu büyük taşı çeviriyorsa, bundan elektrik de üretilir" düşüncesi doğduğunu aktaran İnan, şöyle konuştu:

"Eve yetecek kadar üretim yaptım"

"Aylarca internetten araştırma yaptım. Yüzlerce kişiyi telefonla aradım. 'Çok zor yapamazsın' dediler. Ben pes etmedim ve sonunda yolunu buldum. Dereden kanallar ve borularla değirmene getirdiğim suyu 3 metre 75 santim yüksekten bırakarak değirmenin içindeki çarkı çevirmesini sağladım. Çarka bağlanan dinamo sayesinde elektrik üretimi yaptım. Elektrik üretiminde suyun azalıp çoğalmasına bağlı bir dengesizlik olmasın diye evin içine trafo yerleştirdim. Başlangıçta biraz elektrik ürettim ama zamanla geliştirerek bütün eve yetecek kadar üretim yaptım. Biz de herkes gibi normal elektriğimizi kullanıyoruz. Kesinti olduğu zaman son bir yıldır kendi ürettiğimiz enerjiden faydalanıyoruz."

İnan, saatte 3 kilovata yakın elektrik üretimi yaptıklarını, sistemin üzerine dişli kutusu koyarak bu miktarı artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

"10 kilovat üretim yapmayı düşünüyoruz"

Elektrik üretimini artırarak kışın evinin ısınma ihtiyacını karşılamayı amaçladığını dile getiren İnan, "Kalorifer kazanı yerine rezistans koyup 10 kilovata yakın elektrik üretimi yapmayı düşünüyoruz. Yılda ortalama bir kamyon odun yakıyoruz. Bu istediğimi yapabilirsem doğaya zarar vermemiş oluruz." dedi.

İnan, Bitlis'te kış mevsiminin çok çetin geçtiğini bu nedenle sürekli elektrik kesintisi yaşandığını söyledi.

Bazen elektriklerin günlerce gelmediğini anlatan İnan, "Bütün köyün elektriği kesildiği halde benim evimin elektriği gitmez. Çoğu zaman eve geldiğimde bizim bütün prizlerimiz telefon, fener ve şarjlar ile dolu oluyor. Bütün köylüler eve gelip şarj ihtiyaçlarını gideriyorlar. Böylelikle köylülere de bir faydamız oluyor." diye konuştu.

İnan, değirmende elektrik üretirken en büyük desteği konuşma ve duyma engelli kardeşi Yunus İnan'ın verdiğini vurguladı.

Dedelerinin Buğday Öğüttüğü Değirmende, Elektrik Üretiyorlar
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dedelerinin Buğday Öğüttüğü Değirmende, Elektrik Üretiyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Marmaris Cumhur İttifakı Adayı Serkan Yazıcı, Görevine Sadık Kalacağına Yemin Etti
    17:53 Marmaris Cumhur İttifakı Adayı Serkan Yazıcı, Görevine Sadık Kalacağına Yemin Etti

    Marmaris Cumhur İttifakı adayı Serkan Yazıcı, seçilmesi halinde Atatürk İlke ve İnkılapları'na bağlı kalacağını, kamu kaynaklarını israf etmeden kullanacağını ve partizan faaliyetlerden kaçınacağını belirterek görevine sadık kalacağına yemin etti.

  • Gaybubet evlerinde saklanan 4 FETÖ üyesi yakalandı
    17:52 Gaybubet evlerinde saklanan 4 FETÖ üyesi yakalandı

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan operasyonda, 'Gaybubet' evlerinde saklanan ve haklarında yakalama kararı bulunan ihraç kaymakam ve sayıştay denetçisi de dahil olmak üzere 4 FETÖ üyesi yakalandı. Operasyon kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor.


Advertisement