Deik Yurtdışı Yatırım Forumu - Son Dakika
Ekonomi

Deik Yurtdışı Yatırım Forumu

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Yönetici Direktörü Jean-Patrick Marquet, "Türkiye önemli bir başarı hikayesi. Son bir kaç ayda yaşanan zorlukları kesinlikle bir engel olarak görmemeliyiz.

23.02.2017 13:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Yönetici Direktörü Jean-Patrick Marquet, "Türkiye önemli bir başarı hikayesi. Son bir kaç ayda yaşanan zorlukları kesinlikle bir engel olarak görmemeliyiz. Her zorluk daha güçlü olmak için bize yardımcı olur. Bu sebepten Türkiye'nin çok parlak bir geleceği olduğuna inanıyorum." dedi.

Marquet, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in katılımıyla Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından gerçekleştirilen Yurtdışı Yatırım Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Türk özel sektöründen çok etkilendiğini ve sektörün son derece canlı girişimlerde bulunduğunu ifade etti.

Türk bankacılık sektörünün sağlamlığını vurgulayan Marquet, Türkiye'nin önemli bir başarı hikayesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Son birkaç ayda yaşanan zorlukları kesinlikle bir engel olarak görmemeliyiz. Her zorluk daha güçlü olmak için bize yardımcı olur. Bu sebepten Türkiye'nin çok parlak bir geleceği olduğuna inanıyorum. Bu bağlamda, daha fazla çalışmanın yapılmasını düşündüğüm bir alan var. O da yurt dışı yatırımları... Yurt dışı yatırımlar rekabet edebilme gücünün artırılmasına yardımcı olacak. Daha fazla, daha sofistike pazarlarla iritibata geçme imkanı verecek. Daha zorlayıcı ortamlarda çalışma, riskin çeşitlendirilmesi imkanı verecek.

Son birkaç yılda Türkiye çok hızlı büyüdü. Son dönemde biraz daha yavaş bir büyüme görüyoruz. O yüzden böyle bir pazar çeşitliliği olması çok önemli. Bilgi birikimini, beşeri sermayeyi geliştirmek, iş standartları açısından da yurt dışı yatırımlar çok önemli. Bu Türkiye'nin de gücünü çok artıracak."

Marquet, ülkenin, bölgelerde gelecekte de rol oynamaya devam etmesinin anahtarının yurt dışına yapılacak yatırımlar olduğunu vurguladı.

EBRD'nin en büyük pazarının Türkiye olduğunu belirten Marquet, "2009 yılından bu yana 9 milyar avro yatırım yaptık. Türkiye'de sadece geçtiğimiz yıl neredeyse 2 milyar avroya ulaşan bir yatırım miktarımız oldu." dedi.

"Türk şirketleri, kendisini küresel pazarda ispatladı"

DEİK Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Volkan Kara da son 15 yılda 10 katın üzerinde artış gösteren Türk dış yatırımlarının gelinen noktada yeni bir boyuta geçtiğini, Türk şirketlerinin kendilerini küresel pazarda ispatladığını söyledi.

Şirketlerin iç pazardaki zorunlu şartlardan ziyade küresel olarak konumlanmayı stratejik amaç edindiğini belirten Kara, şöyle devam etti:

"Son yıllardaki bu artış trendinin önümüzdeki dönemde de sürmesini bekliyoruz. Sadece son 5 yılda Amerika'dan Afrika'ya, Avrupa'dan Asya'ya uzanan geniş bir coğrafyada Türk şirketleri tarafından United Biscutis, Mexx, Almatis, Dawlance, OCI Chemicals, Defy gibi markaların satın alınması ve yapılan sıfırdan yatırımların büyüklüğü 30 milyar dolara yaklaştı. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, şirketlerimizin bugüne kadar yaptığı yurt dışı yatırım ise 60 milyar doları aştı."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Deik Yurtdışı Yatırım Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement