Deltaya Manda Salınım Festivali - Son Dakika
Yerel

Deltaya Manda Salınım Festivali

Deltaya Manda Salınım Festivali

Samsun’un Bafra ilçesine bağlı Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde 1.si düzenlenen “Deltaya Manda Salınım Festivali” büyük ilgi gördü.

02.05.2015 16:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'un Bafra ilçesine bağlı Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde 1.si düzenlenen "Deltaya Manda Salınım Festivali" büyük ilgi gördü.

Bafra Kaymakamlığı, Bafra Belediyesi ve Samsun Damızlık Manda Yetiştiriciler Birliği tarafından Samsun'da ilk defa düzenlenen Deltaya Manda Salınım Festivali'nde çeşitli etkinliklerle yapıldı. Yüksek katılımın sağlandığı festival protokolün konuşmasıyla başladı.

Festival açılışında konuşma yapan Türkiye Damızlık Manda Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, "Bundan 40 yıl önce Türkiye'de sıtma ile mücadele amaçlı sulak alanların kurutulmaya başlanmasıyla manda sayımız hızla azalmaya başlayarak 2 milyon baş mandadan 120 bin gibi bir rakama düşmüştür. Bu yüzden bakanlığımız Anadolu mandasının ıslah edilerek sayısının arttırılması için halk elinde Anadolu mandasının Islahı projesini hazırlayarak bu projenin Manda Yetiştiricileri Birlikleri vasıtasıyla uygulanacağı şartından dolayı manda yetiştiricileri birlikleri kurmaya başlamıştır. Bugün itibari ile 24 ilde Manda Yetiştiricileri Birliği kurulu olup halen 16 ilde halk elinde Anadolu Mandası Islahı projesi yürütülmektedir. Bu yıl içerisinde de 3 ilimiz de daha bu proje uygulanmaya başlanacaktır. Dünyada manda sayısı her geçen gün artmaktadır. 1982 yılında 128 milyon olan dünya manda sayısı 2005 yılında 173 milyona ulaşmıştır. Ancak Türkiye'de 1980-2011 yılları arasında manda sayısı yüzde 91,9 azalmıştır" dedi.

Festivalin amacının deltayı tanıtmak olduğunu ifade eden Bafra Kaymakamı Halis Arslan, "İlk olmanın vermiş olduğu zorluklar, sıkıntılar vardır ama ilk olmanın şerefi ve onuru da vardır. Bu onuru bizlere yaşatanları tebrik ediyorum. Bütün mesele buradaki güzel topluluğun ve ilçemizdeki insanların dikkatini deltaya çekmektir. Bu festivalin esas amaçlarından biride bu deltaya ve kuş cennetine odaklanmak ve buraya insanların dikkatini çekmektir" diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından festival, temsilen bir manda sürüsünün deltaya yetiştiriciler eşliğinde salınımı ile başladı. Salınım katılımcıların yoğun ilgisi ile yapılırken salınımın ardından Bafra Musiki Cemiyeti Halk Oyunları ekibi gösterilerini yaparak katılımcıların beğenisini topladı.

Halk oyunları gösterisinin ardından okullar arasında festival için yapılan manda konulu şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ve Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven tarafından takdim edildi.

Bafralı iş adamları ve manda yetiştiricilerinin katıldığı festival ağalığını yapılan açık arttırma usulü ile 10 bin liraya Doğanca Mahallesi'nden Ahmet Taş kazandı.

Vatandaşların tebrik etmesinin ardından alkışlar eşliğinde Kaymakam Halis Arslan, Ahmet Taş'a ağalık kemeri ve plaket takdim etti.

Manda yetiştiricilerinin mandalarıyla katıldığı yarışma sonucu dereceye girenler ise ödüllendirildi.

Yarışmada anaç manda kategorisinde 1. Hasan Sertkaya, 2. Zeki Koparan, 3. Harun Şenkal olurken; malak manda kategorisinde 1. İdris Toprak, 2. Alaattin Yılmaz, 3. Harun Şenkal oldu.

Yarışmacılara verilen plaketlerin ardından, katılımcılara manda eti kavurması ve Bafra pirinci ikramları yapıldı. Yapılan ikramların ardından festival, yerel sanatçıların konserleri ile devam etti. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Deltaya Manda Salınım Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement