Demir'den 19 yıldır Haber Yok - Son Dakika
Güncel

Demir'den 19 yıldır Haber Yok

Demir\'den 19 yıldır Haber Yok

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 288'incisi gerçekleştirildi.

16.08.2014 14:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 287'incisi Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi.

Eyleme İHD üye ve yöneticilerinin yanı sıra, MEYA-DER, Diyar TUHAD-DER, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, SES, Belediye-İş Sendikası, kayıp yakınları ile insan hakları aktivistleri katıldı. Eylemde bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, eylemlerinin 288. haftaya ulaştığını hatırlatarak, çabalarına rağmen yetkililerin kayıpların bulunması ve faillerinin yargı önüne çıkarılması konusunda hiçbir girişimde bulunmadığını ifade etti.

BİLİCİ: İKTİDARLAR, HÜKÜMETLER, BAŞBAKANLAR BU KAYIPLARIN BULUNMASINI İSTEMEDİLER

Herhangi bir girişimde bulunmanın aksine, Türkiye Cumhuriyetini hükümetinin yargı ve uluslararası kurum ve kuruluşlara yönelik engelleyici bir tutuma sahip olduğunu ve bu nedenle bu güne kadar hiç kaybın akıbetine ulaşılamadığını belirterek sözlerini sürdüren Bilici, "Bu şunu gösteriyor. Tüm siyasal iktidarlar, hükümetler, başbakanlar bu kayıpların bulunmasını istemediler. Çünkü bunlar devlet eliyle gerçekleşti. Devletin bir politikasının sonucu gerçekleştiği ve devletin bu kayıpların nereye gömülü olduğunu bildiklerinden dolaya istemediler" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A ÇAĞRI

Bulundukları eylem alanından yeniden çağrıda bulunduklarını belirten Bilici, yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kayıplar ile ilgili sorunu gündemine almasını istedi. Bilici"Eğer siz Kürt'lerin de Cumhurbaşkanı olacaksanız, eğer siz bu analarında (kayıp anneleri) olacaksanız, geçmişte Kürdistan coğrafyasında yaşanan bütün katliamların, insanlığa karşı işlenen suçların, devlet eliyle gözaltında ve işkence ile katledilen insanların faillerini ortaya çıkarıp yargılamanız lazım. Bu suçların faillerinin bulunması konusunda, artık birinci dereceden sorumlu sizsiniz" diye konuştu.

ANNELERİN ÇIĞLIKLARINI DUYUN

"Bütün toplumu kucaklayacaksanız yeni bir sayfa açmanız lazım" diyerek konuşmasını sürdüren Bilici "Bu sayfa annelerin çığlık seslerini duymanızla başlamalıdır. Yoksa ne bizler, ne anneler, ne kayıp yakınları, bu coğrafyada devletin hışmına uğrayan, baskısına uğrayan, kirli yüzünü gören hiç kimse sizleri affetmeyecek, bu tutumunuzu kabul etmeyecektir. Tabi bu da Türkiye'ye, bu coğrafyaya onurlu bir barışın gelemeyeceğinin göstergesi olacaktır" diye belirtti.

EZİDİLERE YÖNELİK İNSANLIK SUÇU İŞLENDİ

Ortadoğu ve Federal Kürdistan Bölgesinde, Kürt halkına yönelik devam IŞİD çetelerinin saldırıları ve ardından yaşanan büyük Êzidî göçüne değinen Bilici, yaşanan Êzidî katliamına ve göçlere tüm bölgesel ve uluslararası kuruluşların duyarsız kaldığına dikkat çekti. Bilici, "Daha dün yüzlerce Êzidî Kürt vatandaşı katledildi bütün Dünyanın gözü önünde. Bir insanlık suçu işlendi. Bu insanlık suçuna bölgesel güçler ve uluslararası güçlerde ortaktır. Niye? Çünkü sessiz kaldılar. Müdahale etmediler. Bu IŞİD barbarlarına karşı gelmediler" diye konuştu.

Daha sonra her hafta olduğu gibi bir kayıp hikayesini alanda bulunanlarla paylaşan Bilici, 1995 yılında Mardin'in Kızıltepe ilçesinden Adana'ya gitmek üzere seyahat sırasında kaybolan ve kendisinden bir daha haber alınamayan 22 yaşındaki Abdurrahim Demir, 19 yıldır akıbetinin hala meçhul olduğunu belirtti. Etkinlik kayıplar için yapılan 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Demir'den 19 yıldır Haber Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement