Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Açılışına Çok Sayıda Konuk Geldi (2) - Son Dakika
Güncel

Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Açılışına Çok Sayıda Konuk Geldi (2)

Demirel'in AÇILIŞTAKİ KONUŞMASI Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in adını taşıyan Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, memleketi Isparta'nın Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de açıldı.

26.10.2014 16:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demirel'in AÇILIŞTAKİ KONUŞMASI

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in adını taşıyan Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, memleketi Isparta'nın Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de açıldı. Süleyman Demirel açılışta yaptığı konuşmada, bugünün ve geleceğin idarecilerine "Yola devam" diye seslendi, "Demokrasi sayesinde yapacaksınız. Demokrasi seyisinde eksik kalan hizmetler tamamlanır, yenileri yapılır. Bütün bu hizmetler yapılırken dikkat ettiğimiz şey demokrasi ve Türkiye'nin birliği ve beraberliğinin zedelenmemesidir" dedi.

Demirel'in 50 yıllık siyasi yolculuğunun, memleketi İslamköy'den Çankaya'ya olan serüveninin bilgi ve belgeleriyle yer aldığı Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, çok sayıda davetlinin katılımıyla açıldı. 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, törende konuşmak üzere platforma yürüyerek çıktı ve iki elini havaya kaldırarak katılımcıları selamladı. Sonrasında konuşma yapacağı yere oturan Demirel, his dolu olduğunu belirterek, "50 senelik devlet hizmetinde bu kadar güzel şanlı, bu kadar hislendirici çok vaka olmamıştır. Burada bu topluluğu, bu topluluğun bana göstermiş bulunduğu büyük muhabbeti bana bir Cumhuriyet Bayramı armağanı olarak sayıyorum" diye konuştu.

Dün trafik kazasında yaşamını yitiren Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerine de Allah'tan rahmet dileklerini ileten Demirel, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 91'inci yılının kısa bir süre sonra kutlanacağını hatırlatarak, "Bu 91 yıl zarfında Türkiye Cumhuriyeti, büyük Atatürk'ün gösterdiği yönde önemli gelişmeler sağlamıştır. 91 yıl zarfında büyük bir değişim ve dönüşüm yer almıştır. Gazi Mustafa Kemal'i saygıyla, minnet ve şükranla anıyoruz. O'na minnet ve şükran borçluyuz. Bu ebedidir ve her gün söylesek yine de fazla bir şey yapmış olmayız" dedi.

"ATATÜRK'E MİNNET BORCUNUN PEŞİNDEN GİTTİK"

50 yıl bu minnet borcunun peşinden gittiklerini belirten Süleyman Demirel, bugün 7 yıl cumhurbaşkanlığı yapmış bir isim olarak milletin karşısında olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanlığını zorla birisinin elinden almış değilim. Huzurunuzda 12 seneyi aşan başbakanlık yapmış biri olarak yer alıyorum. Başbakanlığı da kimsenin elinden almış değilim. 22 sene parti başkanlığı, 5 sene muhalefet liderliği, 10 sene yüksek memuriyet yaptım. 50 yılı geçen bir süre. 50 yıl içinde Türkiye ne kazanmış bu hususu milletimize arz etmek istedik. Bu müzeyle dikkatinize getiriyoruz" diye konuştu.

'VİCDANIM RAHATTIR'

Bugün, kendi adına devletin okullarında okuyarak yetişmiş bir Demirel olarak borcu ödediğine inandığını belirten Süleyman Demirel, "Tümüyle ödenmiş midir, onu millet yapar muhasebeyi. Bizim vicdanımız rahattır. Ömrümüzün tümünü milletin ve devletin hizmetine verdik. Ne yaptık derseniz bu ülkeyi karanlıktan kurtaralım dedik. Türkiye'nin en ücra köylerine ışık götürdük. Gaz lambası yerine elektrik lambası götürdük. Traktörle, kara kağnı ve kara öküzün kavgasını kazandık" diye konuştu.

YENİ BİR TÜRKİYE

Türkiye'nin 1950 yılından 2000 yılına değiştiğini, transforme olduğunu kaydeden Demirel, "Yeni bir Türkiye vardır orta yerde. Bu yeni Türkiye daha da ileriye gitmeli daha da çok şey kazanmalıdır" dedi.

Türkiye'nin 50 yıllık zaman zarfı içinde kendisinin de iktidarda bulunduğu hükümetler döneminde çok şeyler kazandığını aktaran Demirel, askeri darbeler yaşanmasa bu sürecin daha da ileriye taşınabileceğini söyledi. Fakat bu kesintilerden çok dikkatle çıkmayı başardıklarını kaydeden Demirel, şunları söyledi:

"Bizden sonra gelen hükümetler mümkün olduğu kadar onu halkın halletmesi yoluna gitti. Halkın sabrıyla yeniden halka hallettirdi. Bu müzenin kapısında bir sandık görürsünüz. Müzenin adı Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'dir. Neyi kastediyorsunuz demokrasiyle? Ülkenin yönetimini yapacak iktidarlar seçimle gelip seçimle gitmelidir. Kansız, kavgasız el değiştirmelidir. Milletin iradesini, halkın reyiyle gelen heyetler yapmalıdır. Halkın reyi dediğimiz olay halkın milli egemenliğidir. Milli egemenliğin üstün olmasını istiyorsak buna müdahale edilmemelidir. Birinci derecede önemsediğimiz istikrardır. Yani halkın hakimiyetinin sağlanmasıdır. Bu da sandıktır."

MÜZEDE ZİYARETÇİLERİ SANDIK KARŞILIYOR

Konuşmasına okunan ezan nedeniyle ara veren Demirel, ardından sözlerini sürdürürken seçim sandığının Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin hemen girişine yerleştirildiğini söyledi. Ondan bir adım ötede seçim meydanlarının, halk coşkusunun, meydanların herkesin istediğini söylediği mitinglerin geldiğini belirten Demirel, "O meydanların çıkardığı parlamentoları görürsünüz. Onların çıkardığı hükümetleri görürsünüz. Kurumları, kavramları, kuralları ile münhasıran bir milletin hür iradesiyle yönlendirilmesini görürsünüz" dedi.

"CANLI ÖRNEĞİ BENİM"

Türkiye Cumhuriyeti'nin daha iyi olması için herkese fırsat sunduğunu, bunun en canlı örneğinin de kendisi olduğunu belirten Demirel, şöyle konuştu:

"Bizim yaptığımız en büyük hizmet İslamköy'den bir çocuk çıkıyor, okuyabiliyor. Ben diyorum ki, 'Vatandaşım sen nerelisin?'. 'Çemişgezek'in şu köyündenim.' 'Senin köyünden, senin çocuğundan da çıkar okur ve mühendis olur. Onunla kalmaz milletvekili olur, bakan olur, başbakan olur, cumhurbaşkanı olur.' Ben bunu gösteriyorum. Bu cumhuriyet herkese eşit fırsatlar tanır. İşte Demirel'e tanımış. Bir köylü çocuğu.'Herkese fırsat tanınıyor bu fırsatları kullanın' diyoruz. Bana açık olan her şey sizin çocuklarınıza da açık. Ben bunu söylemeye geldim size. Çocuklarınız ülkeniz hizmetinde rol alsınlar. Önleri açıktır, misali benim."

"YÜZÜMÜZ AÇIK"

Süleyman Demirel, geride bıraktıkları hizmetlerle halkın önünde yüzlerinin açık olduğunu söyledi. Teyit için salona "Öyle değil midir" diye soran Demirel, aldığı büyük alkışın ardından yoksulluk, fukaralık, haksızlıkla ve zulümle mücadelenin hep defterlerinde olageldiğini söyledi.

9'uncu Cumhurbaşkanı Demirel, konuşmasının sonunda Türkiye'nin bugünkü ve gelecekteki idarecilerine seslendi. "Yola devam" diyen Demirel, Türkiye'nin kalkınmasının ancak demokrasi içinde gerçekleşirse anlamlı olacağını söyledi. Aksi takdirde bir değeri olmayacağını söyleyen Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Demokrasi sayesinde yapacaksınız. Demokrasi sayesinde eksik kalan hizmetler tamamlanır, yenileri yapılır. Bütün bu hizmetler yapılırken dikkat ettiğimiz şey demokrasi ve Türkiye'nin birliği ve beraberliğinin zedelenmemesidir. Kardeşliğin korunması, kalkınma ancak demokrasi sayesinde olabilir. Hep beraber geleceğin iyi günlerine katkıda bulunalım. Türkiye'nin önünde sıkıntılar vardır. Ama Türkiye'nin önü parlaktır. Hiçbir şekilde kötümserliğe kapılmayalım ve ülkemizin parlak geleceği için aydınlık yollarda yürümeye devam edelim."

"MÜZENİN TEK SAHİBİ MİLLETTİR"

Ev sahibi sıfatıyla törenin ilk konuşmacısı Demirel Vakfı Başkanı Şevket Demirel, protokolü tek tek selamlarken ağabeyine, "9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel" dedi, sonrasında "Pardon" diye düzelterek "Ağam" diye seslendi.

CHP ve MHP'nin genel başkan düzeyinde temsil edildiği açılışta bugün siyasi liderlerin elinde kılıç değil 'dostluk kırbacı' bulunduğunu belirten Şevket Demirel, "Bugün bu kılıçlar dostluğa dönecektir. Şunu iyi bilin ki bu bir miting değildir. Parti mitingi, kongresi yapmıyoruz. Yaptığımız Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin açılışıdır ve buna her gönüllü iştirak etmektedir. Tamamen politik amaçtan uzak olan bir toplantı" diye konuştu.

Hiçbir siyasi amacı olmayan bu açılışın ülke tarihinde belki bir ilk olacağını belirten Şevket Demirel, "Süleyman Demirel'i karşınızda gördüğünüz İslamköy'den alıp, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Çankaya'ya kadar yükselten demokrasidir" diye konuştu. Müzenin milletin malı olduğunu ve tek sahibinin de Türk milleti olduğunu kaydeden Şevket Demirel, şöyle konuştu:

"Müze 6 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 17 bin metrekare alana oturtulmuştur. Külliye olarak 1 milyon metrekaredir. Arkada gördüğünüz Çalça Tepe, 20 senede Şevket Demirel tarafından ağaçlandırılarak bir orman haline getirilmiştir. Bu tepede resmi olarak kabul edilen bir anıt mezar arazisi, Milli Emlak'tan tasdik edilip, imar planına işlenmiştir. Müze yapılırken müze alanına dahil edilen hiçbir köy evi yıkılmamış, restore edilerek muhafaza edilmiştir. 10 ev müzeye katılmıştır. Sahiplerine de yeni evler verilmiştir."

TÖRENDEN NOTLAR

Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de gerçekleşen açılışı, müze ve külliyenin karşısında açık bir alanda yapıldı. Meteorolojinin yağmur uyarısı nedeniyle açılış için alana büyük bir çadır kuruldu. Fakat çadır, töreni izlemek isteyenlere yetmedi. Yüzlerce kişi ayakta kaldı, girişlerden töreni izlemeye çalıştı.

Açılış töreni aynı zamanda dev ekrandan çadırın dışında da yayınlandı. Demirel'in çok sayıda hemşerisi töreni bu ekrandan takip etti. Açılışa gelenlere Demirel ailesi kavurmalı nohutlu pilav, helva ikram etti.

9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, daha önce açıklandığı gibi saat 12.00'de tören alanına geldi. Demirel'in korumaların desteğiyle ayakta alana girişi sırasında izdiham yaşandı. Tören izdiham nedeniyle uzun süre başlatılamadı. Kürsüden çok sayıda anons peşi sıra yapılarak, hem basın mensuplarının platformu boşaltması, vatandaşların ise koridorlardan arka sıralara doğru ilerlemesi istendi.

"SEVGİLİ EFE'M"

Açılışa CHP Muğla Milletvekili, sanatçı Tolga Çandar ise türküleriyle katıldı. Çandar, "Bu ülke için kişisel çıkarlarını düşünmeden bu ülke için çok şey yapmış kişilere Ege'de 'Efe' diyoruz. Bir dediği iki dediğini tutmayan, bir yerde başka öteki yerde başka konuşanlara 'efe' demiyoruz. Sevgili Efe'm, sizi saygıyla selamlıyorum" diye konuştu.

DEMİREL İÇİN 'JE T'AİME'

Açılışta mini bir konser veren keman sanatçısı Canan Anderson ise sahneye çıkmadan önce kendisine Süleyman Demirel'in Türkçesi 'Seni seviyorum' demek olan Fransızca Lara Fabian'ın 'Je T'aime' parçasını çok sevdiğini söylediklerini belirterek şarkıyı onun için çaldı.

Açılışta 1 Kasım'da doğum gününü kutlayacak 9'uncu Cumhurbaşkanı Demirel'e erken doğum günü kutlaması yapıldı. Törene katılan herkes alkışlayarak Süleyman Demirel'in doğum gününü kutladı.

Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin açılış töreninin kapanışı da izdihama sahne oldu. Süleyman Demirel ve kardeşi Şevket Demirel'in açılış kurdelesini platformdan birlikte keserken yoğun ilgi nedeniyle platform için 'çökme tehlikesi' uyarısı yapıldı. Platformda Ankara Kulübü ve Demokrat Parti'nin şapka hediyelerini de kabul eden Süleyman Demirel'i sahnede kutlayan ilk isim ise MHP Genel Başkanı Bahçeli oldu.

Sanatçı İbrahim Tatlıses ve Ergenekon davasının sanığı İstek Vakfı Başkanı Bedrettin Dalan törene çelenk gönderdi. 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev açılışa kutlama mesajı gönderdi.

MÜZEDE NELER VAR?

Açılışı yapılan Süleyman Demirel Demokrasi Kalkınma Müzesi, 17 bin metrekarelik alana kuruldu. Müze içinde Demirel'in devlet memurluğuna başladığı 1949 yılından bu güne toplanan 45 bin kitap, 32 bin gazete ve dergi, 126 bin fotoğraf ve Demirel'in yurtiçi ve yurtdışı gezilerinde hediye edilen eşyalar sergileniyor. Külliye içinde yer alan Müze Ev'de ise Demirel ve ailesinin 1920'den bu yana kullandığı eşyalar yer alıyor.

KİMLER KATILDI?

Açılışa TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ürdün Prensi El- Hassan Bin Talal, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı temsilcisi Ali Hasanoğlu, Romanya eski Devlet Başkanı Emil Constantinescu, Kosova eski Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu, Gagavuzya Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, CHP milletvekilleri Engin Altay, Akif Hamzaçebi, Mustafa Balbay, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, MHP Milletvekili Tuğrul Türkeş, eski başbakan yardımcısı Hüsamettin Özkan, eski bakanlar İsmet Sezgin, Hüsamettin Cindoruk, Esat Kıratlıoğlu, Cavit Çağlar, Murat Karayalçın, Hikmet Çetin, İstemihan Talay, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Gaziantep eski Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aytaç Durak, işadamları İnan Kıraç, Taylan Bilgen, Demirel döneminin enerji bakanı merhum Ersin Faralyalı'nın oğlu işadamı Serdar Faralyalı da katıldı. - Zesi

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Açılışına Çok Sayıda Konuk Geldi (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement