Demirel'in Açtığı Tesisin Salçası Avrupa Sofralarında - Son Dakika
Yerel

Demirel'in Açtığı Tesisin Salçası Avrupa Sofralarında

Demirel\'in Açtığı Tesisin Salçası Avrupa Sofralarında

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, 1976 yılında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından açılan tesiste üretilen salçalar, Avrupa ülkelerine gönderiliyor.

24.06.2015 11:56  Güncelleme: 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, 1976 yılında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından açılan ve Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifine bağlı faaliyet gösteren tesiste üretilen salçalar, Hollanda, Almanya gibi Avrupa ülkelerine gönderiliyor.

Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, kooperatifin 7 kurucu üyesinden biri olduğunu söyledi.

YÜZDE 45'İ DEVLET DESTEĞİYLE YAPILDI

Salça tesisini kurmadan önce 1975'te Süleyman Demirel'i makamında ziyaret ettiklerini ve destek istediklerini anlatan Uğur, "Salça fabrikasını kurarken, o günün parası, büyük paraydı, 1 milyon 370 lira hibe aldık. Fabrikayı 3 milyona yapmıştık. Demek oluyor ki neredeyse yüzde 45'ini devlet desteğiyle yaptık. Tabii kredi almakta, projenin onaylanmasında, Ankara'ya gittiğimizde kendisini ziyaret ediyorduk. Kendisi talimat verip işlerimizin olmasını, takip edilmesini istiyordu" diye konuştu.

Bazı açılışlar için 1976'da Bursa'ya gelen Demirel'i Bursa-Ankara karayolunda karşıladıklarını anlatan Uğur, kooperatifin salça tesisinin kurulmasına desteklerinden dolayı Demirel'i Kulaca'ya davet ettiklerini söyledi.

Demirel'in açılış ve temel atma töreninin ardından Kulaca'ya 17 parlamenter ile geldiğini ve tesisin açılışını yaptığını belirten Uğur, şunları kaydetti:

"Merhum Demirel, fabrikamızın açılışını yaptığı gün o ilgiyi görünce, 'Ne istiyorsunuz?' diye halkımıza sordu. Köylüler dikiş kursu istedi. O zaman İnegöl'de soğuk hava deposu yoktu. Belediyenin bir tane küçük vardı. Biz de dedik ki 'İnegöl'ümüzün soğuk hava deposu ihtiyacı var.' Ona olumlu cevap verdi hatta o yılın sonunda devletin bütçesine 2,5 milyon lira Kulaca köyü ismine kredi çıktı."

EN FAZLA İHRACAT HOLLANDA'YA

Ahmet Uğur, Kulaca'nın salçası ile bir marka haline geldiğine dikkati çekti.

Yaklaşık 17 yıldır ihracat yaptıklarını anlatan Uğur, "Bu ihracatımızı son 3 yılda kendi imkanlarımızla yani kooperatifimiz direkt yapıyor. Ondan önce de aracı firmalarla yapmıştık. İhracatımız, Avrupa ülkelerinden Hollanda ağırlıklıdır. Almanya'ya da yaptık. Kısa süre İtalya'ya da verdik. Geçen sene 407 ton Hollanda'ya ihracatımız var. Bu sene de 600 ton bağlantımız var" ifadelerini kullandı.

Çiftçilere yararlı olmaya çalıştıklarını ifade eden Uğur, geçen yıl 800 bin lira olan ihracat miktarında bu sene 1 milyon lirayı aşmayı hedeflediklerini söyledi.

Uğur, kooperatif olarak geçen yıl yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda 1,5 milyon liralık salça satışı gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Demirel'in Açtığı Tesisin Salçası Avrupa Sofralarında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement