Isparta'da Demirel Külliyesine Ziyaretçi Akını - Son Dakika
Güncel

Isparta'da Demirel Külliyesine Ziyaretçi Akını

Isparta\'da Demirel Külliyesine Ziyaretçi Akını

Isparta'nın Atabey ilçesinde 9. Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel'in hayatının anlatıldığı Demokrasi ve Kalkınma Müzesini 10 ayda 56 bin kişi ziyaret etti.

17.08.2015 10:19  Güncelleme: 10:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta'nın Atabey İlçesi'nde 9'uncu Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel'in hayatının anlatıldığı Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'ni 10 ayda 56 bin kişi ziyaret etti.

Türkiye'nin siyasi geçmişinin 55 yılına damgasını vuran 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi işadamı Şevket Demirel tarafından İslamköy'de yaptırılan müze ziyaretçi akınına uğruyor. Açıldığı 26 Ekim 2014'den, Süleyman Demirel'in vefat ettiği geçen 17 Haziran'a kadar yaklaşık 33 bin ziyaretçiyi ağırlayan müze, Demirel'in vefatından sonra da Çalca Tepe'deki anıt mezarla birlikte 23 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Müzede halka iki önemli mesaj verildiğini belirten müze müdürü Osman Siviloğlu, "Süleyman Demirel 1949 yılının ortalarında devlet memuru oldu. O yıllardan itibaren yaklaşık 6 milyon obje, nesne ve materyal toplandı, korundu ve kollandı. İşte bu materyaller Türkiye'nin 1950 yılı başından bu güne nasıl geliştiğini ve nasıl değiştiğini anlatmaya çalışıyor" dedi.

NEDEN İSLAMKÖY'E YAPILDI?

Kendilerine müzenin neden İslamköy'e kurulduğu sorusunun sıkça sorulduğunu belirten Siviloğlu şu cevabı verdiklerini kaydetti:

"Eğer Türkiye Cumhuriyeti devleti demokrasiyle yönetilmiyor olsaydı, bu köyde dünyaya gelen bir kimsenin gelip başbakan ve cumhurbaşkanı olması mümkün değildi. Cumhuriyet rejimi ve demokratik sistem korunur, kollanır ve ileriye taşınırsa, Anadolu'da daha nice köylerden, nice başbakanlar ve cumhurbaşkanları çıkabilir. Müze bu nedenle İslamköy'e yapılmıştır."

Siviloğlu, bunları anlatırken de Süleyman Demirel'in 1950'den bugüne neler yaptığını bu gelişim ve değişim içerisinde ne gibi icraatlar yaptığını da anlatmaya çalıştıklarını dile getirdi.

İslamköy'de 100- 150 yaşında evlerin bulunduğuna dikkati çeken Siviloğlu, halen kullanılan bu evlerin Osmanlı dönemi köyü olduğunu, müzenin Ankara, İstanbul ya da İzmir'de olsaydı akılda kalıcı olamayacağını anlattı.

ZİYARETÇİLERİ GÜLDÜREN KARİKATÜR KÖŞESİ

Müzenin en kıymetli yerlerinden birinin Kültür ve Sanat Köşesi olduğunu belirten Osman Siviloğlu, 9'uncu Cumhurbaşkanı Demirel'e ait karikatürlerin bulunduğu alanın hoşgörü ve tolerans bölümü olduğunu kaydetti. Bu bölümün müzenin en son gezilecek bölümü olduğunu belirten Osman Siviloğlu şöyle konuştu:

"Ziyaretçiler buraya kadar gezerken yoruluyorlar. Ama bu bölüme gelip karikatürlere baktıklarında gülümseme, hatta kahkaha atabiliyorlar. O nedenle 'müzenin son bölümü hoşgörü bölümü olsun ki gülümseyerek terk etsinler' dedik. Böylece müze akılda kalabilecekti. Burada sergilenen karikatürler kitap haline getirilmiştir. Sayın cumhurbaşkanımız, bilindiği üzere çok hoşgörülü ve toleranslı bir devlet adamıydı. Hiçbir karikatürist hakkında davacı olmamıştır. Dolayısıyla müzenin en ilgi çekici bölümüdür. Ziyaretçilerimiz beğenerek ayrılıyor."

Müzenin ziyaretçi yoğunluna değinen Siviloğlu, yakında yabancı ziyaretçiler için ayrıca çalışma yapacaklarını aktardı.

GAP PROJESİNİN ORİJİNAL NÜSHALARI

Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Müdürü Osman Siviloğlu, müzenin yapım aşamasındayken ziyarete gelen 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile yaşadığı anıyı anlattı. Müzenin düzenleme aşamasındayken bir takım kitapların bulunduğunu anlatan Siviloğlu, kitapları kütüphanede sergilemek için kaldırdıklarını söyledi. Demirel'in müzeye geldiğinde kendisine kitapları sorduğunu belirten Siviloğlu, o konuşmayı şöyle anlattı:

"Sayın cumhurbaşkanımız bana 'burada bizim kitaplarımız vardı. Nerede göremiyorum' dedi. 'Kütüphaneye götürdük' dedim. 'Koş hemen o kitapları getir' dedi. Aldık getirdik gözünün önünde vitrine koyduk. Tekrar seslendi. 'Bu kitaplar burada sergilenecek. Hiç kaldırılmayacak. Çünkü bu kitaplar GAP projesinin orijinal nüshalarıdır. Bu kitaplar olmasaydı bu gördüğünüz GAP Projesi olmazdı' dedi. O günden bugüne bu kitaplar burada sergilenmektedir." - Isparta

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Isparta'da Demirel Külliyesine Ziyaretçi Akını - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı
    00:35 Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı

    Bursa İl Jandarma Komutanlığı, kentin kırsal bölgelerinde vatandaşların huzur ve güveni için uygulama gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda çeşitli suçlardan aranan 25 kişi yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, trafik denetimlerinde 72 araç sürücüsüne toplamda 233 bin lira idari ceza kesildi ve 24 araç trafikten men edildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.


Advertisement