Demirtaş: Bize Böyle Gelecek Koltuk, İktidar Haram Olsun - Son Dakika
Güncel

Demirtaş: Bize Böyle Gelecek Koltuk, İktidar Haram Olsun

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Erciş ilçesinde düzenlenen mitingde halka seslendi.

25.03.2014 20:46  Güncelleme: 08:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Barışı ilmek ilmek örerek bugünlere geldik. Kasetle gelmedik kasetlerle gitmeyiz" dedi.

Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Erciş ilçesinde düzenlenen mitinge katılan Demirtaş, barış ve özgürlük kervanı olarak haftalardır yollarda olduklarını ve gittikleri her yerde büyük bir coşkuyla karşılandıklarını belirtti.

Vatandaşların 30 Mart seçimlerini seçim olmaktan çıkardığını, özgürlük ya da kölelik seçimi haline getirdiğini öne süren Demirtaş, alanda bulunan vatandaşların da özgürlük için oy kullanacağını söyledi.

Demirtaş, Erciş'in ve Van'ın büyük bir deprem yaşadığını, buna rağmen kente insafsızca yaklaşıldığını iddia ederek, şöyle konuştu:

"İnanın ki hükümet hükümetliğini yapsa, devlet devletliğini yapsa, insanlığın gereğini yapsalardı bir yılda kentin yaraları sarılırdı. Ama depremden para kazanmak istediler. Buraya gönderdikleri müteahhitlerden pay aldılar, rüşvet aldılar. TOKİ yaptılar halka ücretsiz dağıtmak yerine Ankara'da sattıklarından daha pahalı sattılar. Belediyecilik hizmetlerini Erciş'te anlatmak istemiyorum. Erciş'te ilk kez 30 Mart'tan sonra bir belediye olacak. Biz demokratik belediyecilik yapacağız, müteahhitlik yapmayacağız. Kenti halkla birlikte yöneteceğiz, karar alırken halk meclislerine, esnaf odalarına danışarak, onlarla karar alarak kenti yöneteceğiz. 'Türk mü, yerli mi?' ayrımı yapmayacağız. Herkesin dini inancı neyi gerektiriyorsa, onun yaşam tarzı neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. Belediyecilik hizmetlerini Kürtçe de Türkçe de, Arapça da Süryanice de yapacağız."

Türkiye'de en düşük okullaşma oranının Hakkari'de olduğunu anlatan Demirtaş, bunların hiçbirinin tesadüf olmadığını, çocukların anadilinde eğitim alamadığı için bu durumların ortaya çıktığını savundu.

Demirtaş, okula başlayan öğrencilerin ilk 5 yılda Türkçeyi öğrendiğini, bu süre içinde batıdaki öğrencilerin ise büyük bir ilerleme yaşadığını bildirerek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Eğitim alanında bu kadar eşitsizlik varken, aynı eğitimi almış gibi batıdaki öğrenciye de doğudaki öğrenciye de sınavda aynı soruları soruyorlar. Hakkari, anadilde eğitim alamadığı için sonuncu, yoksa kafası çalışmadığı için değil. Eşit olacak öyle kardeş olacağız. Eşit olmazsak kardeş olamayız. Bu şekilde ülkeye barışı getireceğiz. Kalıcı barış ancak bu şekilde olur. Kadınlarımız artık kendi kimliğiyle kentlerde, ekonomide, yönetimde olacak. Kürt kadınının kendi ayakları üstünde nasıl durduğunu dünya görecek ve hepimiz sizlerle gurur duyacağız."

30 Mart seçimlerinin, Türkiye'de yeni bir sayfanın açılmasına vesile olmasını temenni eden Demirtaş, tüm mitinglerde ve her yerde barış dilini kullandıklarını, bütün kimliklerini barış üzerine inşa ettiklerini dile getirdi.

- Berkin Elvan'ın ölümü

Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında yaralandıktan sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tavrını eleştiren Demirtaş, şunları kaydetti:

"Berkin Elvan polis tarafından öldürüldü ancak Başbakan Erdoğan, 'O anne, babaya başsağlığı diliyorum' diyemedi. Gaziantep'te Berkin'in annesini yuhalattı. Daha fazla oy alabilmek için. Batsın böyle oy da, batsın böyle iktidar da, koltuk da. Bize böyle gelecek koltuk, iktidar haram olsun. Allah bize o günü göstermesin. Anaların acısı üzerinden iktidarı bize göstermesin. Anaların mutluluğu, halkın huzuru üzerinden iktidar sahibi olacaksak baş göz üstüne. Biz kasetlerle de iktidara gelmek istemiyoruz. Kirli kaset siyaseti, belden aşağı siyaset bizim işimiz değil. Çünkü biz onurlu mücadele yürüttük. Bu meydanda gördüğünüz analar, evlatlarını elleriyle toprağa gömerken, dönüp 'başka analar ağlamasın' dediler. Barışı ilmek ilmek örerek bugünlere geldik. Kasetle gelmedik kasetlerle gitmeyiz. Başbakan gibi yolsuzlukla gelmedik ve asla onların yanında da olmayız."

Demirtaş, mitingin ardından beraberindeki Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Van milletvekilleri Özdal Üçer, Nazmi Gür, HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve belediye başkan adaylarıyla ilçeden ayrıldı.

Demirtaş: Bize Böyle Gelecek Koltuk, İktidar Haram Olsun
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Demirtaş: Bize Böyle Gelecek Koltuk, İktidar Haram Olsun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement