Demirtaş: "Bizi koruyacak bir arada tutacak şey teklik değil birliktir'' - - Son Dakika
Politika

Demirtaş: "Bizi koruyacak bir arada tutacak şey teklik değil birliktir'' -

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bizi koruyacak bir arada tutacak şey teklik değil birliktir.

24.07.2014 22:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bizi koruyacak bir arada tutacak şey teklik değil birliktir. O nedenle yeni yaşam çağrımız birliğe dairdir, birlik olmaya dairdir. Ve bizler bu cumhurbaşkanlığı seçimi ile artık yeni yaşama biraz daha fazla yaklaşmış, yakınlaşmış olacağız" dedi.

Demirtaş, cumhurbaşkanlığı seçimi çalışmaları kapsamında, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde düzenlediği mitingde, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yürekten yüreğe yeni yaşamı inşa ederek nasıl bir halklar bahçesi ve zenginliklerin var olduğunu ortaya çıkaracaklarını söyledi.

Seçimin kendileri için en büyük kazanç olacağını ifade eden Demirtaş, "Bırakalım birileri koltuk sevdasıyla, Çankaya hasretiyle yanıp tutuşsun. Biz halklar olarak el ele verelim. Bizim yüreğimiz sadece birbirimiz için atsın, koltuk için değil, makam mevki için değil" diye konuştu.

Türkiye'de, kardeşlik ve eşitliğin sağlanmasının kendisi için Cumhurbaşkanı olmaktan daha kıymetli olduğunu dile getiren Demirtaş, "Eğer yeni bir yaşam inşa edilecekse ve o yeni yaşam için Kürdü, Türkü, Alevisi, Sünnisi, Arabı, Çerkezi, Pomağı, Boşnağı, Yezidisi ve Süryanisinde kardeşçe eşitçe yaşayabileceği inancı var olacaksa ve bizler bu seçim vesilesiyle Türkiye'nin her yerinde bu güçlü mesajı var edeceksek, bu bizim için bin Çankaya koltuğundan daha kıymetlidir" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için 20 milletvekili imzasının gerektiği kuralını eleştiren Demirtaş, şöyle konuştu:

"Ülkemizde 20 milletvekili imzası olmadan Cumhurbuşkanı adayı gösterilemiyor. Ben inanıyorum ki, bizim dışımızda da, bu üç aday dışında da, halkın kendi imzalarıyla, 100 bin, 200 bin, 300 imzayla da aday gösterme şansı olsaydı çok sayıda aday çıkacaktı. Bu halk adına, demokrasi adına bir kazanım olurdu. Çünkü aday sayısı ne kadar çok olursa halkın kendi düşüncesini yansıtma imkanı o kadar güçlü olur. Bunların kafasında, özellikle AK Parti zihniyeti kafasında demokrasi adına tek bir zerre kadar anlayış olmadığı için getirip aday gösterme hakkını ve tekelini sadece 20 milletvekiline tanıdılar. Biz bu sisteme bu anlayışa karşıyız dedik. İşçiler, emekçiler kadınlar kendi adaylarını çıkarmak isterlerse kimse buna hayır diyemez. O nedenle biz adaylık tartışması yürütürken mevcut 2 aday Türkiye toplumunun aydınlık yüzünü, demokratik geleceğini, barışını, kardeşliğini ve en önemlisi ezilen sömürülen sınıflarını, işçisini köylüsünü temsil edemez dedik. Ve bizim çizgimiz halktan değişimden yana bir çizgi. Kalıcı gerçek bir demokrasi korkusuzca savunulacak bir çizgiyi aday yapmak istedik o nedenle biz halkın karşısına çıktık. Gerçek bir halk temsilcisi olarak toplumumuzun huzuruna çıktık."

- "Kadının olmadığı bir demokrasi olmaz"

Demirtaş, toplumun yarısının kadın olduğunu ancak kadınların devlet yönetiminde, kamu yönetiminde, belediyelerde, parlamentoda ve bakanlıklarda söz hakkı olmadığını savunarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kadının ismi var ama cismi yoktur. Biz bu anlayışı da artık kırmak zorundayız. Kadın özgürlük anlayışını, kadının kimliğini sadece anadan, eşten, bacıdan ibaret sayamayız. Kadın eşit yurttaş, eşit birey olarak yaşamın her alanında olduğu müddetçe bizler özgür oluruz. Kadının olmadığı bir demokrasi olmaz. Onun adı kölelik rejiminden başka bir şey olmaz. Bizler en çok da bu cumhurbaşkanlığı seçimi esnasında bir kez daha kadın özgürlüğünün büyümesinin, öne çıkmasını istiyoruz. Kadının ezilen, sömürülen kimliğinin, yok sayılan cinsiyetinin görünür olmasını istiyoruz."

Bir ülke kardeşçe barış içerisinde yaşayacaksa, bunun kadınların elleriyle olacağına işaret eden Demirtaş, "Savaşı hep erkekler çıkardılar. Bütün tarih boyunca erkekler savaşların altına kanla imza attılar. Ama barışı siz kurabilirsiniz, barış anaları kurabilir, emekçi işçi kadınlar kurabilir. Bu ülkenin başı dik özgür kadınları kurabilir. Barış sizin ellerinizde yükselecektir ve Türkiye'nin yarısı sizsiniz. Cumhurbaşkanını siz belirleyeceksiniz. Sizler doğru tercihlerde bulunursanız ülkenin geleceği için öncülük yapmış olacaksınız" ifadelerini kullandı.

- "Yeni liderler değil, halk iradesi lazım"

Cumhurbaşkanlığı seçimini halk iradesinin kazanması gerektiğine dikkati çeken Demirtaş, şöyle devam etti:

"Bir cumhurbaşkanı eğer ki halktan yana olsaydı, o yasaların hepsinin veto edilmesi lazımdı. Taşeron işçi yasasının, veto edilmesi lazımdı. Sendikasız güvencesiz ve güvenliksiz çalıştırmayı ön gören yasalar veto edilmeliydi. İşte Çankaya'da halk iradesi, halk temsilcisi olsaydı, Başbakan parmağını sallayarak halkı tehdit edemezdi. Başbakan parmağını sallayarak halka hakaret edemezdi. Bunları bir kez daha düşünün. Orada, Çankaya'da halk lazım, halk iradesi lazım. Bize yeni liderler değil, halk iradesi lazım."

Yeni bir yaşam teklifi, yeni bir yaşam çağrısı için yollara çıktıklarını anlatan Demirtaş, şunları aktardı:

" Hakkari'den getirdiğim selamı, Çorlu'da emekçilere teslim etmek, emanet etmek için yollardayız. Ardahan'dan aldığım mesajı, Antalya'da emekçiye, ezilene teslim etmek için yollardayım. Artık ülkenin bütün ezilenleri, bütün ötekileştirilmişleri olarak yani Kürdüyle, yani Türküyle, yani ezilenleri, kadını, Alevisi, Sünnisi ile bu toprakların yaşayan bütün kültürleri, kimlikleriyle, tek olalım demiyorum. Birden çok dilimiz var, birden çok kimliğimiz var. Bir olalım diyorum bir. Bir yürekte atan sevda olalım."

- "Bizi koruyacak bir arada tutacak şey teklik değil birliktir"

Demirtaş, yeni yaşam mesajı Türkiye'de destek buldukça tüm sorunları çözebileceklerini iddia ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kürt kendi ana diliyle yaşasın, kendi ana diliyle varlığını korusun, Alevi cem evine mi gidecek? Kendi inancıdır, istediği yerde ibadet etsin. Sünni başının mı kapatacak? Camiye mi gidecek? Bu kimseyi ilgilendirmez, kimse müdahale etmesin. Laik yaşam, sosyal yaşam müdahaleye uğramasın. Bu herkesin hakkıdır, kimse karışamaz. Ama, eğer bütün ezilenlere, bütün bu baskıcı otoriter sisteme karşı direneceksek önce birbirimizi anlayalım. Önce yüreğimizi birbirimize açalım. Önce ön yargılarımızı kıralım. Önce birbirimize karşı nefret dilini bırakalım. Önce birbirimize karşı bizi kinlendirmeye karşı kardeşlik diliyle konuşalım. Göreceksiniz o zaman sorunlarımız ortadan kalkacak."

Yeni yaşamın çoğulcu olmasını, çok kültürlü olmasını istediklerini dile getiren Demirtaş, şunları kaydetti:

"Tekçilik bizim kültürümüzde yoktur. İnsanlığın doğasında tekçilik yoktur. Tekçilik ne Allah'ın gönderdiği bir kitapta vardır, ne solun, sosyalizmin kitabında vardır. Yeryüzündeki faşizm ve ırkçılık dışındaki hiçbir kitapta tekçilik yazmaz. Tek ırk olmaz, tak dil olmaz, tek mezhep olmaz, birlik olur. Çoğulculukla, çok kültürlülükle birlik olur. Bizde eksik olan birliktir. Bizi koruyacak bir arada tutacak şey teklik değil birliktir. O nedenle yeni yaşam çağrımız birliğe dairdir, birlik olmaya dairdir. Ve bizle bu cumhurbaşkanlığı seçimi ile artık yeni yaşama biraz daha fazla yaklaşmış, yakınlaşmış olacağız."

-Çorlu

Demirtaş: "Bizi koruyacak bir arada tutacak şey teklik değil birliktir\'\' -
Kaynak: AA

Son Dakika Politika Demirtaş: 'Bizi koruyacak bir arada tutacak şey teklik değil birliktir'' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da mitinglere katılacak
    01:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da mitinglere katılacak

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultanbeyli ve Sancaktepe'de düzenlenecek mitinglerde halka hitap edecek. Ayrıca, İstanbul Kongre Merkezi'ndeki Gençlik Aşkıyla Yeniden İstanbul Programı'na da katılacak.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.

  • Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım
    01:13 Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, sandık güvenliğine dikkati çekerek "Onlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'Kazandık, aramızda kalsın öndeyiz, kazanıyoruz.

  • Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı
    00:38 Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesine ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve heyetini havalimanında karşıladı. İtalyan lideri uçağının önünde bekleyen Lübnan Başbakanı, Meloni yerine yanlışlıkla başka birini öptü. Gülümseten anlar kameralara yansıdı.


Advertisement