Demirtaş: Hırsızlık Bunlara Helal Gibi Geliyor (2) - Son Dakika
Güncel

Demirtaş: Hırsızlık Bunlara Helal Gibi Geliyor (2)

Demirtaş: Hırsızlık Bunlara Helal Gibi Geliyor (2)

Demirtaş: GEZİ OLAYLARINDA ÖLDÜRÜLEN ÇOCUKLARIN ALEVİ OLMASI TESADÜF MÜ? BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, BDP Grup Başkanvekili İdiris Baluken, BDP eski milletvekili Akın Birdal, Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney sanatçı ve Ferhat Tunç ile birlikte, partisinin Tunceli'de düzenlediği mitinge katıldı.

27.03.2014 19:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demirtaş: GEZİ OLAYLARINDA ÖLDÜRÜLEN ÇOCUKLARIN ALEVİ OLMASI TESADÜF MÜ?

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, BDP Grup Başkanvekili İdiris Baluken, BDP eski milletvekili Akın Birdal, Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney sanatçı ve Ferhat Tunç ile birlikte, partisinin Tunceli'de düzenlediği mitinge katıldı. Seyit Rıza Meydanı'nda toplanan yaklaşık 17 bin kişiye konuşan Demirtaş, " Dersim'in bu neşesi bu kararlı iradesi, bizi her zaman heyecanlandırıyor, biz her Dersim'e geldiğimizde, şarj olup gidiyoruz, moral alıp gidiyoruz" dedi.

Selahattin Demirtaş'ın seçim otobüsünden inerek konuşma yapacağı platforma gelmek istediği sırada, yoğun ilgiden dolayı büyük bir izdiham yaşandı. İlgi nedeniyle sahneye zor ulaşan Demirtaş, "En son Dersim'e geldiğimde aday arkadaşlarımızı sizlere emanet etmiştik. Munzur Baba'ya, Düzgün Baba'ya, Hızır Baba'ya emanet etmiştik. Bugün görüyorum ki, sahip çıkılmış, görünen o ki bizi mahçup edecek kadar, ziyadesiyle sahip çıkılmış ve bugün bu meydan seçim sonucunu net olarak ortaya koymuş. Biz de sizin bu sahiplenmenizi ve sizi mahçup etmeyeceğiz ve Dersimliler'in layık olduğu yönetim şeklini ve hizmetleri Dersim'e getireceğiz. Bu seçimler öyle sıradan bir yerel seçim değil. Belki verdiğiniz oylar ile başkanları seçeceksiniz, ama sandığa attığınız her oyun başka anlamları da var. Bunun için burada düzen partilerine gerekli dersi vereceksiniz attığınız oylarla. Bunun için Dersimlilerin en doğru kararı vereceğini ben çok iyi biliyorum. Verdiğiniz her oy Dersim'in kültürüne, geleneğine denk bir mesaj içermelidir. Vereceğiniz her oy, Dersim'i, Dersimliyi yok saymış, yani yüz yıl ve hatta bin yıl geriye gidersek, bu kültürü yani Kızılbaş Aleviliği, Dersim inancını, Dersim coğrafyasını ortadan kaldırmış olanlara bir mesaj içerir attığınız her oy" dedi.

DERSİM'İ İNSANSIZLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

1980 yılında Tunceli'nin nüfusunun 188 bin olduğunu hatırlatan Selahattin Demirtaş, bu nüfusun bugünlerde yarısının Tunceli dışında yaşadığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Bugün nüfus yüzde 50 azaldı, şimdi barajlar yapıyorlar, yada yapmak istiyorlar. Tarihi, inanç yerlerinizi ve mezarlarınızı su altında bırakmak istiyorlar. Munzur'u su altında bırakmak istiyorlar. Tarımı tamamen öldürecekler. Sadace 2008'den 2012 yıla kadar dört yıl içinde Dersim bölgesinde ekelebilir arazinin dörtte biri gitti, yani tarımı da öldürdüler. Yapmak istedikleri Dersim insansızlaşsın, Dersimli Dersim'i terk etsin. 'Bu şekilde Dersimle baş ederiz' diyorlar. Bu kafa hangi kafa, 1937-38 kafası. Aynı mantık bugün sadece bizi öldürüp uçurumlardan atmıyorlarsa, mağaralarda bizi zehirlemiyorlarsa, inan ki güçleri yetmediği içindir. Yoksa niyetleri olmadığından değil, güçleri yetmediği içindir. Biz Dersim'in bu ruhunu Dersimli'ye dayatılan bu zulmü, ancak birlikte direnirsek, omuz omuza verirsek kazanırız derim ve devrimci güç birliği adayları desteklenirse, halkın kendi yönetimi gelirse, bu zihniyet buralarda istediğini yapamaz."

BAŞBAKAN BUNU DUYDUĞU ZAMAN TÜYLERİ DİKEN DİKEN OLUYOR

Başbakan Erdoğan'ın padişahlığa alışmakla itham eden Demirtaş, "Eski devlet ve belediye yönetme düzenini değiştireceğiz. Birileri bundan korkuyor, ama artık karar alma mekanizmalarında halkın olduğu bir mekanizmayı kuracağız. Herkesin söz sahibi olduğu bir yönetim getireceğiz. Başbakan bunu duyduğu zaman, tüyleri diken diken oluyor, tek adamlığa, padişahlığa o kadar alışmış ki, demokrasi denildiğinde, en fazla kulakları dikleşen odur; 'Bunlar ne diyorlar' diye. Çünkü demokrasi rahatsız ediyor, kaşıntı başlatıyor onda. Alışmış tek adamlığa ille bütün kararları 'ben vereceğim' diyor. Zaten ülkenin bu nedende olmasının nedeni de bu. Şimdi bütün ülkeyi 77 milyon insanı tek başına yönetiyorsun, bu kadar kapasiten olsa, aklın buna yetse yanmayacağız. Başarılı olursun belki, fakat ne aklın buna yetiyor, ne de kapasiten buna yetiyor. Tek başına karar aldıkça işleri batırıyorsun. Arada bir Bilal'a danışıyorsun, oda senden beter. 12 yıldır Dersim başta olmak üzere bu coğrafyayı açlığa ve perişanlığa mahkum ettiler" dedi.

BELA OKUDU

Tunceli'nin, Türkiye'de ihracaat yapmayan tek il olduğunu, devletin bu durumu hiç dert etmediğini anlatan Demirtaş, şunları söyledi: "2011'den bugüne kadar olan rakamların hepsine baktık, yani yurt dışına mal satamamış bir tek kent var, burası Dersim. Devlet bu durumu hiç dert etmemiş. Bu Başbakan bunu birkez olsun dert etmemiş. Demez mi yav, 'Bu dersim'de neden ihracat olmuyor, burada insanlar çalışmıyor mu? Tembel mi?' Hayır çalışıyorlar, gayet çalışkan ve zeki bir halk var Dersim'de. Nedeni ne bu durumun? Ben söyleyeyim; bariz bir şekilde ayrımcılık yapılıyor. Bariz bir kin, öfke, Dersim'i bitirme projesi, başka bir şey değil. Buranın eğitim düzeyi, bilinç düzeyi hariç, diğer rakamların tamamı Türkiye ortalamasının altında. 93 yıl boyunca Dersim'e kamu yatırımı yapılsa, bir Yavuz Sultan Selim Köprüsü ediyor. Allah belanızı versin, bir de ismini Yavuz Sultan Selim koydunuz. Bilal'in bir günde evden çıkarmaya çalıştığı paralar, ki hepsini çıkardı mı? Bilemiyoruz. Belki bir kısmı içerdedir hala, Dersim'in 37 yıllık kamu yatırımlarına eşdeğer. Rakamlar ortada, bunları ben kafamdan uydurmuyorum. Rakamlara bakarak söylüyorum. Bütün bunlar yaşanırken Dersimliler'i savunan BDP ve HDP milletvekilleri oldu TBMM'de."

DERSİM HALKI GÜLEN VE ERDOĞAN'A KAÇ OY VERECEK GÖRECEĞİZ

Tunceli'de iki gücün seçime girdiğini, birinin kendileri, diğerinin ise cemaat ve Recep Tayyip Erdoğan olduğunu savunan Demirtaş, "Burada iki güç seçime giriyor. Biri bizler, diğeri öbürleri. Fettullah Gülen ve Tayyip Erdoğan yani. Dersim halkı Gülen'e ve Erdoğan'a kaç oy verecek göreceğiz? Burada bunlara bir oy dahi sandıktan çıkmamalı. Cemaat ki bir çok suça bulaşmış, 11 yıl AKP ile işbirliği yaparak, bu halka elinden gelen her türlü zulmü uygulamış bir yapıyla, bugün sosyal demokratım diyenler uzlaşabilir mi? Nerede anlaştınız? Hangi ilkede anlaştınız, hangi hukukta anlaştınız? Anlamak zor. Dolayısı ile Dersim halkı unutmasın, burada biz ve bir de öbürleri; Fetullah Gülen ve Recep Tayip Erdoğan. Takdir Dersimlileri'ndir, Dersimliler sandıkta bunlara gerekli cevabı verecektir" dedi.

ÜSTÜ ÖRTÜLÜ ALEVİ KATLİAMI

Gezi olayları sırasında ölenlerin tamamının Alevi olmasının tesadüf olmadığını söyleyen Demirtaş konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "30 Mart'ın Gezi direnişinden Amed'e, Lice direnişine kadar o ruhu savunmanın, o gün katledilen evlatların hesabını sorma günüdür. Berkin Elvan'ı katledenlerden hesap sormanın yolu, onların katillerini burada sıfırlamaktır. Dersim'den AKP 'ye tek bir oy bile gitmemeli. Dersimli şunu iyi biliyor, şunun farkında; Başbakan diyordu ya, 'yüzü kapalıydı, çocuk olduğunu polis nereden bilecek.' Senin polisin yüzü kapalı çocuk olduğunu anlamıyor, ama o kalabalık içinde Alevi çocukları tek tek tanıyor, tek tek vuruyor Alevi çocukları. Onu nasıl beceriyorlar peki? Bunlar da mı tesadüf? Bu üstü örtülü bir Alevi katliamıdır. Yani bize hakıyla anlatmasınlar. Bu bilinçli bir şekilde Alevi gençlerine, Alevi çocuklarına yönelmedir. Bunun adı tesadüf olamaz. Yüzü kapalıymış seçemedik, her birini önceden tespit edip alanlarda, sokaklarda peşine düşüp, çocuklarımızı infaz ediyorlar. Dersimli bu zihniyete burada oy veremez."

CHP, HER YIL BİR SORUNU ÇÖZSEYDİ DERSİM, PARİS OLURDU

Konuşmasının son bölümünde CHP'yi eleştiren Demirtaş, "91 yıllık bir parti olan CHP, var olduğundan beri Dersim'in sorunları var. CHP, Dersim'den ne istiyor? Dersim'in neyini çözdünüz? 91 yılda, her yıl bir sorunu çözseydiniz, Dersim Paris olurdu. İşsizliği bitirirdiniz. CHP'nin Dersim'e yapacağı en büyük iyilik, Dersim'i Dersimliler'e bırakmasıdır. CHP, Dersim'in sorununu yaratandır. AKP, onun yeşillenmiş halidir. CHP, eğer Dersim'e hizmet yapmak isteseydi, 91 yıl içinde bir şey yapardı. 91 yıldır hizmet etmeyen bundan sonra mı yapacak? Dersimliler, sandıkta CHP'ye de hesabını verecek" diye konuştu. - Demirtaş

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Demirtaş: Hırsızlık Bunlara Helal Gibi Geliyor (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement