Demirtaş'ın Cumhurbaşkanlığı Seçim Kampanyası - Son Dakika
Güncel

Demirtaş'ın Cumhurbaşkanlığı Seçim Kampanyası

Demirtaş\'ın Cumhurbaşkanlığı Seçim Kampanyası

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş: (4) "Eğer kediler trafoya girer de hileler yapılır seçilemez, ikinci tura kalamazsak, asla hiçbir aday lehine çekilmeyeceğiz.

15.07.2014 15:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Eğer kediler trafoya girer de hileler yapılır seçilemez, ikinci tura kalamazsak, asla hiçbir aday lehine çekilmeyeceğiz. O süre zarfında da bu ilkelerimizi savunmaya devam edeceğiz. Çünkü biz, koltuk sevdasıyla, hasretiyle bu yarışa girmedik" dedi.

Demirtaş, Şişli Kent Kültür Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, cumhurbaşkanlığı seçiminde izleyeceği yol haritası ve kampanya boyunca sürdüreceği çalışmaları anlattı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 ilde miting yapacağı, Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun da miting yapmayacağına ilişkin sorusu üzerine Demirtaş, "Adayların nasıl kampanya yürütecekleri kendi bilecekleri bir iş. Herkes kendi stratejisini kendisi oluşturur. Miting yapar ya da başka bir şey, halka mesajını arzu ettiği yoldan ulaştırır. Ona benim diyeceğim bir şey olmaz" dedi.

Demirtaş, "Paralel devlet yapılanmasına yönelik ne düşünüyorsunuz?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

" Türkiye'de bir derin devlet olgusu, bir derin yönetim olgusu varola geldi. Bir paralel yapı olarak da adlandırılabilir ama AKP'nin buna paralel demesi abesle iştigaldir. Çünkü evrenin herhangi bir yerinde kesişen iki çizgiye paralel denmez. Bıraksınlar biz 'paralel' diyelim her ikisine ama AKP 'paralel' diyemez. Hukuk dışına çıkmış, iktidar içerisinde, devlet içerisinde, hükümet içerisinde odaklanmış, suç işlemiş kim olursa olsun, bir cemaat mensubu olur veya bir parti mensubu olur ya da bürokrat olur, kesinlikle hesap sorulması lazım. Burada şu hassasiyete dikkat edilmesi lazım. Bir kişi sırf cemaat sempatizanı, gönüllüsüdür diye suçlanamaz, suç işleyip işlemediğine bakılacak. Sadece bir cemaatin sempatizanı olmak, bir kişinin suçlu olduğu anlamına gelmez. Dinler ve inançlar kendilerini cemaat aracılığıyla var ederler.  Eğer 'devlet, din alanına müdahale etmesin' diyorsak, cemaatlerin din alanındaki faaliyetlerine, elbette ki özgürlüklerine saygı duyacağız. Cemaati tek başına bir suç olarak tanımlamak, herhangi bir cemaat için söylüyorum, bu da hukuk dışılık olur bu da hukuku siyasetin emrine sokmak olur. Elbette ki geçmiş dönemde yapılan KCK operasyonları sırasında AKP ve cemaat birlikte iktidarı yönetiyorlardı. O günlerde henüz öküz ölmemiş, ortaklık bozulmamıştı, o faaliyetleri birlikte yürütüyorlardı."

"İddialı bir programınız var. Cumhurbaşkanı seçildiğinizde sizinle aynı çizgiden olmayan hükümetle planlarınızı nasıl gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Demirtaş, bu kadar çok şeyin değişmesinin ve aynı zamanda yetkilerinin de kısıtlanmasının istenebileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Evet, işin sırrı tam bu noktadadır. Tek bir kişi çıkıp 'Ben bütün bunları yapacağım, size demokrasi getireceğim' diyorsa asıl konu oradadır. Bugün başımıza gelmiş felaketin altında yatan anlayış da budur. Ben sizi kurtarmak üzere yetkilendirilmiş, görevlendirilmiş kurtarıcı değilim. Ben, sizlerin mesajını ve birbirimize ulaştırmak istediğimiz birlikte yaşam, birlikte mücadele, kardeşlik mesajını taşımakla görevli hissediyorum kendimi ve seçilirsem, bütün bu değişiklikleri hep birlikte yerelden başlayarak yapma üzerine bir yeni yaşam sistemi vaadediyoruz. Yoksa 'Cumhurbaşkanı seçildiğimin ertesi günü bunlar hayata geçecek' demiyorum. Bu, bir mücadele, süreç işidir. Bütün bunları cumhurbaşkanı yapsın diye önermiyoruz, yeni yaşamı birlikte inşa edeceğiz ama cumhurbaşkanlığı seçimi bunun için en önemli fırsattır. Oradan başlayarak bizler sistemi yeniden inşa edebiliriz, merkezin yetkilerini azaltarak, katılımcı, demokratik, denetime açık parlamenter sistemi ve yerinden yönetim modelini güçlendirerek zaten bunları yapabiliriz. Bir tek kişinin bunları yaptığı sisteme demokrasi denmiyor zaten. Şu anda olduğu gibi Türkiye'de demokrasi işlemediği gibi."

Selahattin Demirtaş, ilk turda seçilememesi halinde, ikinci turda nasıl bir tutum belirleyeceğine ilişkin bir soru üzerine, diğer iki adaya da bu sorunun yöneltilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Çünkü gerçekten de bu sorunun muhatabı onlar olacak. Göreceksiniz ikinci tur için onlardan biri ya beni desteklemek zorunda kalacak ya da boykot edecek. Ben tavrımı net olarak ifade ettim. Bana güvenen, destek veren, 'Bu ilkeleri bizim adımıza savun, bu ilkeleri temsil et' diyen hiçkimse, 'İkinci turda da şunu destekle' diye bana oy vermiyor, tam tersine 'Sonuna kadar bu ilkeleri savun' diye oy veriyor. Eğer kediler trafoya girer de hileler yapılır seçilemez, ikinci tura kalamazsak, asla hiçbir aday lehine çekilmeyeceğiz. O süre zarfında da bu ilkelerimizi savunmaya devam edeceğiz. Çünkü biz, koltuk sevdasıyla, hasretiyle bu yarışa girmedik. Biz bu ilkelerin tohumlarını ülkenin dört bir tarafına toprağa, ekmek demiyorum, toprağa bırakmak bizler açısından en önemlisi. Kazanan zaten biz olur anlamına gelir. Üstüne bir de koltuk kazanırsak ona da yok demeyeceğiz."

"Seçilirseniz Başbakan Erdoğan'la iyi çalışabilecek misiniz?" sorusuna Demirtaş, "Kazanırsam, ben cumhurbaşkanı, Sayın Recep Tayyip Erdoğan başbakan olursa, Allah ona yardım etsin. Demokrasiye, çoğulculuğa, farklı seslere alışacak. Öyle toplantılarda 'Kalk gidiyoruz" diyemeyecek" yanıtını verdi.

-"Başka enstrümanlar da çalabiliyorum"

"Bağlamadan başka bir şey çalmıyor" sloganına yönelik bir soru üzerine de Demirtaş, "Gerçekten başka enstrümanlar da çalabiliyorum, sadece bağlama değil ama halkın umutlarını çalmıyorum, halkın parasını çalmıyorum, halkın geleceğini çalmıyorum" diye konuştu.

Demirtaş, "Katalogtaki bir fotoğraf yanılmıyorsam Sezgin Tanrıkulu'nun oğluna ait bir mekanda çekilmiş. Bir mekan desteği mi var?" sorusu üzerine de buranın farklı bir mekan olduğunu ifade ederek, "Çay parasını nerede veriyorsan oturabiliyorsun" dedi.

Cumhurbaşkanlığı adaylığını bir televizyon kanalında açıklamadığını, "Parti Meclisi onay verir, adaylığımı kararlaştırırsa, adayım" dediğini aktaran Demirtaş, "Bu açıklamayı yapana kadar tam 1 ay boyunca çok sayıda toplantı yapılmıştı zaten. Eğer ben 'Aday adayıyım demeseydim, başka adaylar çıkmaya hazırdı' gibi durum söz konusu değil. Başka isimler gerçekten heves etseydi biz de desteklemeye hazırdık" diye konuştu.

Demirtaş, kendise oy verenlerin, ikinci turda başka bir adaya destek vermek için oy vermediğini, ilkelere oy verdiğini dile getirerek, "İki aday da bu ilkelerin kenarından bile geçmiyor. İki aday da bu ilkeleri hiçbir şekilde savunabilecek bir çizgiyi temsil etmiyor. Bu nedenle biz, bize güvenenleri şu iki seçenek arasında çaresiz bırakmamak için zaten aday olduk. İkinci turda iddalı olup bizler halkımızın önündeki seçeneği korumak istiyoruz. Yoksa Tayyip Beye karşı herhangi bir adayı desteklemek gibi bir ilke olamaz. Bunun adı ilke değildir. 'Tayyip olmasın, kim olursa olsun' sloganını ben ilkesel olarak da demokratik olarak da yanlış buluyorum. Biz, her ikisinin de bu ülkede halkların cumhurbaşkanı olabilecek çizgiyi temsil etmediğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Ben programa aldım onu zaten"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un dünya liderlerine iklim değişikliği konusunda çağrı yaptığı ve bunun cumhurbaşkanlığı seçimlerinden 1 ay sonraya denk geldiğine ilişkin soru üzerine Demirtaş, "Ben programa aldım onu zaten. Eğer bahsettiğiniz toplantıya Türkiye'den halkların cumhurbaşkanı gidebilirse, herhalde bütün bu anlattıklarımızı orada bütün dünyadan gelen ülke liderleri arasında en cesurca savunabilecek Türkiye'den giden cumhurbaşkanı olur. Ümit ederim orada Türkiye'yi temsil eden cumhurbaşkanı biz oluruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, temsil ettiği ilkelerin, barış sürecinin şifrelerini fısıldadığını dile getirerek, bugün anlatmaya çalıştığı herşeyin, barış sürecinin içeriğine dair olduğunu kaydetti. Bu ilkelerin "Çankaya"ya taşınmasının, barış sürecinin stratejik olarak kalıcı hale gelmesinin adımı olduğunu söyleyen Demirtaş, diğer adayların bu ilkeleri temsil etmediğini savundu.

Taahütlerinin, kişisel taahütleri olmadığını vurgulayan Demirtaş, "Demirtaş'ın Çankaya'da koltuğa oturması tek başına bütün bu ilkelerin kazanıldığı veya kaybedildiği anlamına gelmez. Bunları hep birlikte savunmamız gerekli. Bu salonda bulunan başörtülü anneler de Alevi kadınlar da LGBTİ bireyler de Hristiyanlar da Sünniler de... Eğer her birimiz bu ilkeleri birlikte bu noktada savunuyorsak, Karadeniz, Trakya, Ege, Akdeniz, İç Anadolu'da, doğuda bu ilkeleri savunacak milyonlarca insan çıkacaksa kimse geleceğe dair kaygı duymasın. Kim seçilirse seçilsin ya önünde bu ilkeleri uygulama fırsatı bulacak ya da ensesinde bu ilkelerin basıncını bulacak. Her halükarda demokratik bir halk muhalefetinin görünürlüğü artacak" diye konuştu.

- "Mütevazı bir adayım, yüzde 50 artı 1 alayım yeter diyorum"

Demirtaş, oy tahminine ilişkin bir soruya, "Mütevazı bir adayım, yüzde 50 artı 1 alayım yeter diyorum" yanıtını verdi.

Salonda herhangi bir bayrak bulunmadığına yönelik soru üzerine, bir grup, Çerkez bayrağı çıkardı ve "Çerkezler Selahattin Demirtaş'ı destekliyor" yazılı döviz açtı.

Demirtaş da şöyle konuştu:

"Bayrak siyaseti Türkiye'de bizim ucuz bir şekilde yapacağımız bir siyaset değil. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bayrağı hepimizi temsil eder. Elbette ki cumhurbaşkanı olursam, olmasam da Türkiye Cumhuriyeti bayrağını layık olduğu şekilde, bütün toplumu temsil edeceği konumunu korumak isterim, yanlış eksik algıları düzeltmek için uğraşırım. Bu bayrak birçok suçu ve günahı örtmek için de kullanıldı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bayrağına en büyük hakaretler o zaman yapıldı. Biz, bütün bayraklara, bütün ulusların, devletlerin renklerine saygı duyduk, saygı duyulmasını istedik. Asıl hakareti yapanlar, milliyetçi, vatan sevdalısı, bayrak sevdalısı olarak ilan edildiler, bu ülkede insanlık onurunu koruyanlar ve dolayısıyla devletin de onun vatandaşlarının da onurunu korumaya çalışanlar, bölücü, vatan haini olarak ilan edildiler. Bunun da düzeltilmesi, ben cumhurbaşkanı olduktan sonra çok daha kolay olacak. Bayrak bizden değil onlardan dolayı tehdit altındadır."

"Erdoğan'ın rejim değiştirme niyetine siz nasıl bakıyorsunuz?" sorusuna Demirtaş, "Tam da bu anlayışa katılmadığım için, 'Rejimi biz değiştirelim' dediğim için adayız, yoksa rejim değişmesin diye değil" yanıtını verdi.

Selahattin Demirtaş, vicdani redde ilişkin bir soru üzerine de cumhurbaşkanı olarak vicdani red hakkının elde edilmesini savunacağını ve zorunlu askerliğin kaldırılması gerektiğini savundu.

Toplantıdan notlar

Şişli Kent Kültür Merkezi'nin bulunduğu pasajın içine ve toplantının yapıldığı salonda, Demirtaş'ın fotoğrafları ve kampanyda kullanılan, "Bir cumhurbaşkanı düşünün, bağlamadan başka bir şey çalmıyor, ayrımcılık yapmıyor, birleştiriyor, barıştırıyor, herkese demokrat" yazılı afişler asıldı.

Salonun girişinde üzerine 14 dilde "Merhaba" yazılı afiş ile salonun iki tarafına, Türkçe ve Kürtçe "Demokratik değişim barışçı Türkiye, Demirtaş" sloganının bulunduğu dövizler asıldı.

Toplantı başlamadan önce salonda, Türkçe, Kürtçe ve Lazca'nın da aralarında bulunduğu farklı dillerde şarkılar çalındı.

Toplantıya, aralarında HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, HDP milletvekilleri Levent Tüzel, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ile uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, annesi Gülsüm Elvan, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) Başkanı Mehmet Şimşek, eski milletvekili Ufuk Uras'ın da bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Demirtaş salona alkışlar eşliğinde eşi Başak Demirtaş ile girdi. Ön bölümde oturanlarla tokalaşan Demirtaş, Gülsüm Elvan ve Rakel Dink ile sohbet etti.

Toplantıda, yazarlar Yaşar Kemal ve Adalet Ağaoğlu'nun mesajları da okundu.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Demirtaş'ın Cumhurbaşkanlığı Seçim Kampanyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kastamonu'da Durdurulan Araçta 555 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi
    11:54 Kastamonu'da Durdurulan Araçta 555 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi

    Kastamonu'da polis ekipleri tarafından durdurulan bir araçta yapılan aramada, torpido bölümüne zulalanmış halde 555 adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Olayla ilgili 2 kişi gözaltına alındı.

  • Çanakkale'de Alabora Olan Bottaki Göçmenleri Arama Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor
    11:54 Çanakkale'de Alabora Olan Bottaki Göçmenleri Arama Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor

    Çanakkale'nin Eceabat ilçesi açıklarında 15 Mart'ta alabora olan botta kayıp düzensiz göçmenleri arama kurtarma çalışmaları 5'inci günde de devam ediyor. Şu ana kadar 4 göçmen sağ kurtarılırken, 22 göçmenin cansız bedenine ulaşıldı. Çalışmalara Sahil Güvenlik, AFAD, Jandarma, Polis, Sağlık ve Liman Başkanlığı ekipleri katılıyor.

  • Eskişehir'de İl Emniyet Müdürlüğü Tarafından Aranan 92 Kişi Yakalandı
    11:53 Eskişehir'de İl Emniyet Müdürlüğü Tarafından Aranan 92 Kişi Yakalandı

    Eskişehir'de İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda, aranan şahıslara yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda toplamda 92 kişi yakalandı. Yakalanan şahıslar arasında uyuşturucu madde suçundan 4, dolandırıcılık suçundan 9, hırsızlık suçundan 18, yağma suçundan 2 ve çeşitli suçlardan 59 kişi bulunmaktadır. Yakalananların 36'sı hükümlü, 56'sı ise ifadeye yönelik aranmaktadır.

  • Zeytinburnu'ndaki İş Merkezinde Yangın Çıktı
    11:51 Zeytinburnu'ndaki İş Merkezinde Yangın Çıktı

    İstanbul Zeytinburnu'nda bulunan 12 katlı bir iş merkezinde çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale ediyor. Maltepe Mahallesi'ndeki bir iş merkezinin 5'inci katında çıkan yangın nedeniyle olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri yangını söndürme çalışmalarına devam ediyor.

  • Çiftçiler 'patates diyarı'nda ekim mesaisinde
    11:51 Çiftçiler 'patates diyarı'nda ekim mesaisinde

    Bolu'da patates ekimi başladı. Geçtiğimiz yıllarda patates ekmeyi bırakarak dane mısıra yönelen çiftçiler, bu yıl tekrar patates ekmeye başladı. Üreticiler yeni sezondan umutlu olsa da tohum maliyetleri ve satış fiyatları konusunda belirsizlik yaşıyor.

  • Sivas'ta Yem Karma Makinesine Saçlarını Kaptıran Genç Kız, Başarılı Operasyonla Saçlarına Kavuştu
    11:50 Sivas'ta Yem Karma Makinesine Saçlarını Kaptıran Genç Kız, Başarılı Operasyonla Saçlarına Kavuştu

    Sivas'ta yaşayan 15 yaşındaki Dilara Durmuş, hayvancılıkla uğraşırken yem karma makinesine saçlarını kaptırması sonucu derisi kopmuştu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen 8 saatlik başarılı operasyonla Dilara, saçlarına kavuştu. Prof. Dr. Mehmet Dadacı ve ekibi, mikrocerrahi yöntemlerle kopan saçlı deriyi dikti. Durmuş, 1 aylık tedavisinin ardından taburcu edildi. Operasyon olmasaydı, hayatı boyunca peruk takmak zorunda kalacaktı.

  • AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık, şehit aileleriyle bir araya geldi
    11:49 AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık, şehit aileleriyle bir araya geldi

    AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla Adana Şehit Aileleri Malulleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'ni ziyaret etti. Dernek Başkanı Emine Kunt ve ailelerle görüşen Karamık, talepleri dinledi. Kunt, ziyaretten memnuniyet duyduklarını belirterek Karamık'a teşekkür etti.

  • Diyarbakır'da Sualtı Arama Kurtarma Timi, Eğitimlerini Aksatmıyor
    11:49 Diyarbakır'da Sualtı Arama Kurtarma Timi, Eğitimlerini Aksatmıyor

    Diyarbakır'da İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde kurulan Sualtı Arama Kurtarma (SAK) timi, yazın boğulma vakalarının arttığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde görev yapmak için eğitimlerini aksatmıyor. Tim, iç sular, barajlar, göller ve akarsularda kaybolan ve yardım isteyenlerin yanı sıra sel, su baskınları gibi afetlerde de görev alıyor. Su altı ve su üstündeki suç delillerinin aranması ve bulunmasında da önemli rol oynayan tim, yaz kış eğitimlerini sürdürerek 24 saat göreve hazır bekliyor.

  • Yalova'da Tersane Kazası: Operatör Hayatını Kaybetti
    11:49 Yalova'da Tersane Kazası: Operatör Hayatını Kaybetti

    Yalova'nın Altınova ilçesinde bir tersanede kule vincinin devrilmesi sonucu kabinde sıkışan operatör hayatını kaybetti. Şiddetli rüzgar nedeniyle meydana gelen kaza sonucunda operatörün cansız bedenine ulaşıldı.


Advertisement