Demirtaş: Kürtler de Türkler de Vatanı İçin Ölür - Son Dakika
Güncel

Demirtaş: Kürtler de Türkler de Vatanı İçin Ölür

Demirtaş: Kürtler de Türkler de Vatanı İçin Ölür

Demirtaş: Kürtler de Türkler de vatanı için ölür (1) "AKP iktidarı ve başkanlık için sarayın geleceği ve saltanatı için hiç kimse ölmek zorunda değil" "Ölüm, gözyaşı acılar ortamında sağlıklı bir anayasa tartışması yürütmenin de imkanı yoktur" "Hepimizin ortak vatanı tehdit altında olursa her birimiz canımızı ortaya koyalım" "Hükümet çözüme, diyaloğa kapalı rejim değişikliğini anayasal güvenceye almak için uğraşmakta" "Ben asla teröristle görüşmem, asla şununla, bununla görüşmeme teranesini bırakın yıllarca görüştünüz" "Eleştirdiğimizde kahraman askerimizi, polisimiz eleştirdiler diye HDP'yi suçlayan bir dil kullanıyor AKP" "Başkanlık olmazsa kaos, felaket olur.

01.02.2016 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demirtaş: Kürtler de Türkler de vatanı için ölür (1)

"AKP iktidarı ve başkanlık için sarayın geleceği ve saltanatı için hiç kimse ölmek zorunda değil"

"Ölüm, gözyaşı acılar ortamında sağlıklı bir anayasa tartışması yürütmenin de imkanı yoktur"

"Hepimizin ortak vatanı tehdit altında olursa her birimiz canımızı ortaya koyalım"

"Hükümet çözüme, diyaloğa kapalı rejim değişikliğini anayasal güvenceye almak için uğraşmakta"

"Ben asla teröristle görüşmem, asla şununla, bununla görüşmeme teranesini bırakın yıllarca görüştünüz"

"Eleştirdiğimizde kahraman askerimizi, polisimiz eleştirdiler diye HDP'yi suçlayan bir dil kullanıyor AKP"

"Başkanlık olmazsa kaos, felaket olur. Bunu her gün ölümler pahasına ülkeye yaşatıyorlar"

HDP Eş genel Başkanı Selahattin Demirtaş gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Güneydoğudaki operasyonlara değinen Demirtaş, "Türk toplumu eminim şunu hissediyor; ülkem tehdit altında, vatanım bölünmek üzere dolayısıyla şehit vermek gerekirse de şehit veririz diye düşünenler vardır. Bunu çok anlayabiliyoruz. Biz de bu ülkenin evlatları, yurttaşlarıyız. Tabi ki ülkemiz tehdit altında efendim düşman saldırısı altında olsa hep birlikte savunalım" dedi.

HDP Eş genel Başkanı Selahattin Demirtaş basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Güneydoğu'daki operasyonlar, başkanlık sitemi ve yeni anayasaya değinen Demirtaş, şu ifadeleri kullandı: "Bunlar çok vahim durumlar. Ülkede çatışma, savaşma yaşanması kaçınılmaz olmuş olabilir. Siyasetçiler bunu durduramamış olabilir. Fakat evrensel hukukun, ülkenin iç hukukunun yasalarının bu kadar aleni bir şekilde devlet tarafından ihlal edilmesi devletin bu kadara yasa dışına çıkması, AKP hükümetinin talimatları ile devlet görevlilerinin kanun dışı bir pozisyona aleni bir şekilde çıkıyor olması çok vahim bir durum.

Başbakan herhalde bunu inkar edemez. Terörle mücadele adı altında 90'lı yıllardan çok daha açık bir kanun dışılık gerçekleşiyor. Uluslararası hiçbir hukukta yeri olmayan uygulamalar gerçekleştiriliyor.

ELEŞTİRDİĞİMİZDE KAHRAMAN ASKERİMİZİ, POLİSİMİZ ELEŞTİRDİLER DİYE HDP'Yİ SUÇLAYAN DİL KULLANIYOR AKP

Cizre'de, Sur'da diğer ilçelerde tam olarak elde edilmek istenen zafer nedir bunu da bilmiyoruz. Bu tam bir hezimettir. Siyasi hezimettir. Sorumlusu AKP hükümeti. Tüm bunların ortaya çıkması AKP hükümetinin yanlış politikalarıdır. Bu durumu eleştirdiğimizde kahraman askerimizi, polisimiz eleştirdiler diye HDP'yi suçlayan bir dil kullanıyor AKP. Sorumlu olarak iktidarı, hükümeti görüyoruz. Polis asker siyasetten emir aldığı için bunlar oluyor. Siyasi sorumluları eleştiriyoruz.

BAŞKANLIK OLMAZSA KAOS, FELAKET OLUR. BUNU HER GÜN ÖLÜMLER PAHASINA ÜLKEYE YAŞATIYORLAR

Ortada tam bir siyasi basiretsizlik var. Ülke kaosa sürüklenme noktasına getirilmiştir. Hükümet bunların hesabını vermemek için parlamentoyu işlevsiz kıldı. kapattılar Parlamento'yu. Türkiye2de artık Türkiye Büyük Millet Meclisi diye bir kurum yoktur. ya kapalı, ya da AKP grubu tarafından işlevsiz hale getirilmiştir. Bununla şu denmek isteniyor bakın Parlamento işlevsiz demek ki Başkanlıka geçmemiz lazım. Başkanlık olmazsa kaos, felaket olur. Bunu her gün ölümler pahasına ülkeye yaşatıyorlar.

KAMU DÜZENİNİ TESİS ETMEK BİR GÖRÜŞMEYE, DİYALOĞA BAKAR

Kamu güvenliği sağlanmadan çözüm olmaz diyorlar. Kamu düzenini tesis etmek bir görüşmeye, diyaloğa bakar. Bir günde çözülebilir. Neden bunu denemek yerine askeri, polisiye operasyonlar yapıyorsunuz. Bunu eleştiriyoruz. Yoksa biz insanlar, sokaklarda barikat kazsın, hendek oluştursun elinde silah ile dolaşsın demiyoruz . bu bir dorun ise diyalog, müzakere ile çözmek mümkünken neden bunu yapmıyoruz.

ASLA TERÖRİSTLE GÖRÜŞMEM, ASLA ŞUNUNLA, GÖRÜŞMEM TERANESİNİ BIRAKIN YILLARCA GÖRÜŞTÜNÜZ

Ben asla teröristle görüşmem, asla şununla, bununla görüşmeme teranesini bırakın yıllarca görüştünüz. Görüşme olduğu dönemde netice de alınıyordu. Ölümler de yoktu. Türkiye halklarının, askeri polis anne, babasının bunu sormaya hakkı vardır.

KÜRTLER DE TÜRKLER DE VATANI İÇİN ÖLÜR

Türk toplumu eminim şunu hissediyor; ülkem tehdit altında, vatanım bölünmek üzere dolayısıyla şehit vermek gerekirse de şehit veririz diye düşünenler vardır. Bunu çok anlayabiliyoruz. Biz de bu ülkenin evlatları, yurttaşlarıyız. Tabi ki ülkemiz tehdit altında efendim düşman saldırısı altında olsa hep birlikte savunalım. Biz böyle bir durum yok. Kürt sorunu, iç sorunu, demokratikleşme sorunu müzakere ile çözülebilecek bir konu iken hükümet ısrarla savaşı dayatıyor ve ölümler bu yüzden ortaya çıkıyor diyoruz. İnsanlar vatanı için elbette ölürler. Kürtler de Türkler de vatanı için ölür. Hepimizin ortak vatanı tehdit altında olursa her birimiz canımızı ortaya koyalım.

AKP İKTİDARI VE BAŞKANLIK İÇİN SARAYIN GELECEĞİ VE SALTANATI İÇİN HİÇ KİMSE ÖLMEK ZORUNDA DEĞİL

Ama AKP iktidarı ve başkanlık için sarayın geleceği ve saltanatı için hiç kimse ölmek zorunda değil. Kusura bakmasınlar biz canımızı vermeyiz. Böyle bir şey için kimse canını vermez. Mevcut durum budur.

KÜRT HALKI BÖLÜNME İÇİN DEĞİL, BU ÜLKE SINIRLARINDA ÖZGÜRCE YAŞAMAK İÇİN BİR TALEPTE BULUNUYOR

Kürt halkı bölünme için değil, bu ülke sınırlarında özgürce yaşamak için bir talepte bulunuyor. Özyönetim de, özerklik de budur. Bölünme değil, birleşme, bütünleşme, eşitleşme bunun üzerinden bir demokratikleşme talebidir. Şimdi buy tartışmayı yasaklayıp her gün büyük ölümler, savaş çatışı altında ülkeyi anayasa tartışmaları ve başkanlığa mecbur bırakacak bir pozisyonda tutuyorlar.

ÖLÜM, GÖZYAŞI ACILAR ORTAMINDA SAĞLIKLI BİR ANAYASA TARTIŞMASI YÜRÜTMENİN DE İMKANI YOKTUR

Biz diyoruz ki sağlıklı bir tartışma ortamı olsun millet başkanlık istiyor mu istemiyor mu görürsünüz. Ama bu ölüm, gözyaşı acılar ortamında sağlıklı bir anayasa tartışması yürütmenin de imkanı yoktur. Perşembe günü komisyon toplanacak, biz öyle anayasa yapılabilecek koşul falan görmüyoruz. Neden yapılamayacağını komisyonda tek teke anlatacağız. HDP'nin teklifi nedir komisyonda paylaşacağız. HDP'nin çözüm önerilerini net bir şekilde görecekler.

HÜKÜMET ÇÖZÜME, DİYALOĞA KAPALI REJİM DEĞİŞİKLİĞİNİ ANAYASAL GÜVENCEYE ALMAK İÇİN UĞRAŞMAKTA

Hükümet çözüme, diyaloğa kapalıdır. Hükümet şu anda tek bir kişinin bu ülkede bir rejim değişikliğini anayasal güvenceye almak için uğraşmaktadır. Ülkeyi kurtarmaya çalıştığı falan yok. 14 yıl önceden, ekonomi, demokrasi?.her şey daha kötüdür."

DHA ANKARA- Demirtaş: Kürtler de Türkler de vatanı için ölür (2)

"Başbakan hayal dünyasında yaşıyor oraları cehenneme çevirdiniz ne Toledo'su"

"Davutoğlu başta olmak üzere bütün kabine üyeleri günü gelecek içeride veya dışarıda yargılanacaklar"

"Parlamento grubumuzun açlık grevini dönüşümlü bir şekilde durum netleşinceye kadar sürdürmesini önerdik"

"YAPTIĞMIZ ÇAĞRILAR HÜKÜMET TARAFINDAN İHANETLE, BÖLÜCÜLÜKLE, TERÖR UZANTISI OLMAKLA SUÇLANIYOR"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bütün bunları durdurmak için muhalefetin bizim yaptığmız çağrılar hükümet tarafından ihanetle, bölücülükle, terör uzantısı olmakla suçlanıyor. Bunların hepsi çarpıtma, yalandır. Hükümetin bu savaş politikasını örtmek içindir. HDP olarak bunalar asla boyun eğmeyeceğimizi defalarca söyledik. Savaş politikasına boyun eğmeyeceğiz. Barışçıl çözümden yanayız. Diyalog, müzakereden yanayız. Yeni anayasa ancak böyle bir ortamda yapılabilir" diye konuştu.

DAVUTOĞLU BAŞTA OLMAK ÜZERE BÜTÜN KABİNE ÜYELERİ GÜNÜ GELECEK İÇERİDE VEYA DIŞARIDA YARGILANACAKLAR

Demirtaş, "Bütün bu insani dramların da günü gelecek iktidar yargı karşında hesabını verecek. Dosyaları tutuluyor. Ses kayıtları da bizde. Sivil insanlara dönük alenen bir suç işleniyor katliam yapılıyor. Davutoğlu başta olmak üzere bütün kabine üyeleri günü gelecek içeride veya dışarıda yargılanacaklar hukuki süreci de biz takip etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"BAŞBAKAN HAYAL DÜNYASINDA YAŞIYOR ORALARI CEHENNEME ÇEVİRDİNİZ NE TOLEDO'SU"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Sur'u öyle inşa edeceğiz ki aynen Toledo gibi mimarisi olacak" şeklindeki açıklamalarını değerlendirmesi istenen Demirtaş şu ifadeleri kullandı: "Başbakan hayal dünyasında yaşıyor. Hayal dünyasında. Yani ülkeyi getirdikleri felaketi görmemekte ısrar ediyorlar. Masaya dönüş yok ne demek ya. Masanın, görüşmenin Türkiye'ye ne zararı oldu? Şu tahribat masadayken oluşmamıştı. Masaya dönüldüğü zaman ölümler durmuş oluyor. Bundan rahatsız mı başbakan. Masaya asla dönüş olmaz derken savaşta ısrar edeceğiz demektir. Bunun sorumlusu neden biz oluyoruz. Savaşı başlatan siz, masaya dönmeyen siz. Masa, müzakere erdemli ve onurlu bir iştir. Biz buna ihanete davet etmiyoruz. Başbakan hayal görüyor. Sur, Cizre'de yaşanan durumun giderek büyüdüğünün farkında değil. Neredeyse 6 aydır devam eden operasyonlar var. Sur'da, Cizre'de Genelkurmay'a tank sokun oraları vurun ne kadar yıkabiliyorsanız da yıkın. Arkanızda duracağız diyen kendisidir. Oraları cehenneme çevirdiniz ne Toledo'su. Hiçbir şey de çözülmüş falan değil. Başbakan yanlış hesap yaptı. Bu işi savaşla, operasyonla çözeceğine inandı. Durum daha da kötü oldu. Siyasi hezimet var ortada. Olan bu kadar insanın canına oluyor" açıklamasında bulundu.

"GRUBUMUZUN AÇLIK GREVİNİ DÖNÜŞÜMLÜ BİR ŞEKİLDE DURUM NETLEŞİNCEYE KADAR SÜRDÜRMESİNİ ÖNERDİK"

HDP'li vekillerin açlık grevine ilişkin Demirtaş, "HDP'li vekiller kendi iradeleri ile açlık grevine girdi. Parlamento grubumuzun açlık grevini dönüşümlü bir şekilde durum netleşinceye kadar sürdürmesini önerdik. Başka arkadaşlarımız devralabilirler. Bitmeyecek" dedi.

DHA ANKARA- Demirtaş: Kürtler de Türkler de vatanı için ölür (3)

"Çatışanlar HDP'nin birimleri falan değil biz kimseye hendek kazın, barikat kurun demedik"

"İlk 4 madde tartışmaya açılsın derken cumhuriyetin şekli, başkenti, dili değişsin demiyoruz"

"Sayın Öcalan'ı dışlayan, yokmuş gibi yürütülen bir çözüm sürecinden sonuç alınmaz"

"Cizre'deki yaralılardan 48 saatten fazladır haber alınamıyor"

"Biz hükümeti ilahları sustur derken PKK'ya çalıştır demiyoruz"

"Milli birliğimiz ancak başkanlık ile mümkün deyip herkesi başkanlığa mecbur etmeye çalışıyorlar"

"CİZRE'DEKİ YARALILARDAN 48 SAATTEN FAZLADIR HABER ALINAMIYOR"

Cizre'deki yaralılara ilişkin Demirtaş, "Neredeyse 10 gündür Cizre'de bir evin bodrumunda yaralı ve siviller var. onların çıkarılması için maalesef şu ana kadar sonuç alınamadı. 48 saatten fazladır kendilerinden haber alınamıyor" dedi.

"SES KAYDINI AYNI ANDA BAŞBAKAN YARDIMCISI SAYIN NUMAN KURTULMUŞ DİNLİYORDU"

Cizre'deki yaralılara ilişkin bir soru üzerine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş şu ifadeleri kullandı: "Biz hükümeti ilahları sustur derken PKK'ya çalıştır demiyoruz. Ortada büyük bir yalan var. Hani gidilemiyordu yaralarına olduğu binanın yanına kadınlar da gitti. Onları göz altına alan polisler de gitti. Onlar yaşamını yitirtsin. Sorumlusu da HDP olsun denilmek isteniyor. Almak isteyen 10 dakikada gider alırlardı. Tam evden çıkacakken operasyon başladı. Ses kayıtları var. Ses kaydını aynı anda Başbakan Yardımcısı sayın Numan Kurtulmuş dinliyordu.

MİLLİ BİRLİĞİMİZ ANCAK BAŞKANLIK İLE MÜMKÜN DEYİP HERKESİ BAŞKANLIĞA MECBUR ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Siyasi diyalog kanallarını tıkayan AKP anlayışı şiddet zeminini hazırlamış oluyor. Bunu bilerek yapıyorlar siyasi rant devşiriyorlar. Durum böyleyken başkanlığı garanti gibi görüyorlar. Ülke güvenlik tehdidi altında şehit cenazeleri geliyor. Milli birliğimiz ancak başkanlık ile mümkün deyip herkesi başkanlığa mecbur etmeye çalışıyorlar.

ÇATIŞANLAR HDP'NİN BİRİMLERİ FALAN DEĞİL BİZ KİMSEYE HENDEK KAZIN, BARİKAT KURUN DEMEDİK

Orada çatışanlar HDP'nin birimleri falan değil. Şu anda da çağrı yapıyoruz. Bu iş siyasi zeminde diyalog ile çözülür. Biz kimseye hendek kazın, barikat kurun demedik. Kimse bizden ordunun, polisin AKP'nin yapamadığını HDP yapsın diye de kimse beklemesin. Çağrı yaptığımızda bu iş çözülecekse kimse kusura bakmasın. Durum bunu aşmış durumda. Küçük bir vaka değil. Hükümet bunun üstünü örtmeye çalışıyor. Hükümet bunu HDP'ye mi ödetmeye çalışıyor."

"BAŞBAKAN ŞU İLÇEYİ TEMİZLEDİK DİYOR DURUM ÖYLE DEĞİL YAYGINLAŞAN BİR ÇATIŞMA, OPERASYON AĞI VAR"

Demirtaş, "Başbakan çıktı şu ilçeyi temizledik ? durum öyle değil. Daha da yaygınlaşan bir çatışma, operasyon ağı var. Başbakan kandırmasın kimseyi. Gerçek ne ise, çıksın topluma anlatsın. Çatışma, savaş büyüdü, yayıldı" dedi.

"İLK 4 MADDE TARTIŞMAYA AÇILSIN DERKEN CUMHURİYETİN ŞEKLİ, BAŞKENTİ, DİLİ DEĞİŞSİN DEMİYORUZ"

Yeni anayasa çalışmalarının şeffaf olması gerektiğine vurgu yapan Demirtaş, "Bütün maddeler tartışmaya açık olmalı. İlk 4 madde tartışmaya açılsın derken biz cumhuriyetin şekli değişsin, başkenti değişsin. Dili değişsin demiyoruz. Fakat kutsal metin gibi yaklaşılmasını kabul etmiyoruz.

Haşa Kuran-ı Kerim hükmünde bir metin ile karşı karşıyaymış gibi bir durumu doğru görmüyoruz. Değişmesin dediğiniz maddeler darbeci Kenan Evren ve cuntası tarafından yapılmış. Allah'ın kitabına bu kadar saygınız yok. Darbecinin kitabına 4 elle sarılmışlar. Şu madde, bu madde tartışılmaz. Bizce ülkenin birliği tartışılmayabilir. Sınırları, cumhuriyeti, başkenti tartışmayalım. Fakat ilk 4 madde kutsaldır diye kimse bize gelmesin. Biz illa tartışıp değiştirelim de demiyoruz. Bir kutsal metin muamelesi yapılırsa biz oradan özgürlükçü, sivil anayasa çıkmayacağını düşünürüz" ifadelerini kullandı.

"SAYIN ÖCALAN'I DIŞLAYAN, YOKMUŞ GİBİ YÜRÜTÜLEN BİR ÇÖZÜM SÜRECİNDEN SONUÇ ALINMAZ"

Demirtaş, "PKK'ya silah bırak çağrımızın hiçbir anlamı, karşılığı yok. Hükümet adım atmadığı sürece mesafe kat edemiyoruz. Biz kimseye çatışın ölün, öldürün demiyoruz. Sayın Öcalan'ı dışlayan, yokmuş gibi yürütülen bir çözüm sürecinden sonuç alınmaz. Hükümet bunu bizden daha iyi biliyor" dedi.

(GÖRÜNTÜ TAKİP EDİLİYOR)

Haber: Hakime TORUN/ ANKARA (DHA)

(Tür: Ankara)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Demirtaş: Kürtler de Türkler de Vatanı İçin Ölür - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement