Demirtaş'tan Gündeme İlişkin Açıklamalar - Son Dakika
Politika

Demirtaş'tan Gündeme İlişkin Açıklamalar

Demirtaş\'tan Gündeme İlişkin Açıklamalar

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “PKK martta dağdan inecekse biz buna karşı değiliz. Fakat gerçekçi olmadığını biliyoruz.

20.02.2015 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "PKK martta dağdan inecekse biz buna karşı değiliz. Fakat gerçekçi olmadığını biliyoruz. Biz bunu ifade etmeye çalışıyoruz" dedi.

HDP Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş, İstanbul'da düzenlenen '2. Avrupa Sol Partisi Akdeniz Konferansı'na katıldı. Taksim Hill Otel'de düzenlenen konferansta gazetecilerin çözüm süreci, PKK'nın dağdan inmesine yönelik tartışmalar ve süreçteki müzakerelere ilişkin sorularını yanıtlayan Demirtaş, PKK'nın dağdan inmesine karşı olmadıklarını kaydederek, "Fakat biz bunun gerçekçi olmadığını biliyoruz. Biz bunu ifade etmeye çalışıyoruz. Yoksa PKK Mart ayında silahlarını bırakıp, dağdan inecekse biz buna engel falan olmayız" dedi.

"PKK MARTTA DAĞDAN İNECEKSE BUNA KARŞI DEĞİLİZ"

Demirtaş, " İmralı'da son yapılan görüşmede ortak bir açıklama yapılabileceği aslında ifade edilmişti karşılıklı olarak. Ortak açıklama önümüzdeki dönem müzakerelerinin başlaması gerektiğini, hangi maddelerin esaslı olarak konuşulması gerektiğine dair mutabakat olacaktı ve karşılıklı demokratikleşme ve özgürlüğe dair atılacak adımları da içeren, yine PKK'nın da TCK'nın da atması gereken adımları içeren karşılıklı bir çağrı niteliğinde olacaktı. Bu çağrının tartışması sürüyor. Ama çağrının yapılamamasının nedeni hükümet yanlısı çevrelerin yaptığı manipülatik yaklaşımlardır. 'Mart ayında PKK dağdan iniyor', 'silahı bıraktı bırakacak' gibi karşılığı olmayan, kamuoyunu yanıltmaya yönelen açıklamalar ve beklentiler, bu açıklamayı geciktirdi. Şunu da söyleyeyim, PKK Mart'ta dağdan inecekse biz buna karşı falan da değiliz. Fakat gerçekçi olmadığını biliyoruz. Biz bunu ifade etmeye çalışıyoruz. Yoksa PKK Mart ayında silahlarını bırakıp, dağdan inecekse biz buna engel falan olmayız. Geri çekilmede de hükümet böyle davrandığı için geri çekilme gerçekleşmedi. Sadece kamuoyuna olumlu mesaj verip, anlık oy toplama, puan toplama hamleleriyle bu ciddi süreçlere yaklaşıyor. Silah bırakmaya da böyle yaklaştığı için biz gerçekçi olmaya davet ettik. Yapılamamasının nedeni budur. Umut ediyorum ki önümüzdeki günlerde makul, gerçekçi, herkesin kabul edebileceği bir program çerçevesinde açıklama ile süreç hakkında bilgi verilmiş olur" şeklinde açıklama yaptı.

FİDAN'IN İSTİFASININ SÜRECE YANSIMASI

Eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın istifasının sürece nasıl yansıdığı şeklindeki soru üzerine Demirtaş, "Hakan Fidan'ın istifası çok süreçle, gelişmelerle bağlantılı değil. Sonuçta AKP'nin yapacağı bir değerlendirmedir. Bizim çok değerlendirmemiz doğru değil" cevabını verdi.

"GÜVENLİK PAKETİ İLE İLGİLİ DİRENİŞİMİZ DEVAM EDECEK"

Kamuoyunda tartışmalara yol açan İç Güvenlik Paketi ile ilgili soruları da yanıtlayan Selahattin Demirtaş, şunları söyledi:

"Güvenlik Paketi ile ilgili tavrımızda ne kadar haklı olduğumuz, parlamentoda AKP'nin milletvekillerinin şiddet içerikli saldırısıyla iyice anlaşılmış oldu. Zihniyetleri bu. Bu yasa çıktığında aşağı yukarı bunun benzeri, daha fazlası şeyleri yasal olarak yapma hakkına AKP kavuşmuş olacak. Biz direnişimizi sürdürüyoruz. Yasanın çıkmaması için muhalefet olarak elimizde ne imkan varsa, iç tüzüğünün bize sağladığı bütün imkanları kullanmaya devam edeceğiz. Başbakan halen çarpıtmaya, yalan söylemeye devam ediyor. Bizim molotofu, bonzaiyi serbest bırakmak istediğimizi söylüyor. Bir kez daha tekrarlıyorum, iki madde halinde getirin paketi, bonzai ve molotof. Hemen çıkaralım. Geri kalan bütün maddeleri geri çekin. Bonzai ve molotof dediğiniz madde kalsın, hemen onları çıkaralım. Samimiyseniz, bonzai ve molotofta bu kadar seviyorsanız getirin, o iki maddeyi hemen hızlı bir şekilde çıkaralım. Yok eğer samimi değilseniz halkı kandırmayı bırakın. Derdiniz başka. Sarayı korumak istiyorsunuz. Saltanatınızı korumak istiyorsunuz. Yalanlarınız, riyakarlıklarınız ortaya çıktıkça, halk tepkisi büyüyecek bunu önlemeye çalışıyorsunuz. Bu yasa budur. Katliam yasasıdır. Sokakta gençleri, çocukları katletme girişimidir. Halkı özellikle göstericilere karşı sivil, faşist bir güç halinde harekete geçirme çağrısı Başbakanın acizliğinin göstergesidir. Emrindeki polis ve jandarma gücü dahil ona kendini güvende hissetmediği duygusu vermiyor olacak ki sivil faşist çevreleri göreve davet ediyor göstericilere karşı. Antep'te bu yaşandı. Gezi direnişinde bu yaşandı. Kobani sırasında bu yaşandı. Bir kez daha bunları Başbakanın göreve çağırıyor olması acizliğinin ve ne kadar korktuğunun göstergesidir. Bir hukuk devletinde Başbakan bu şekilde konuşamaz. Halkın göstericilere müdahale hakkı yetkisi asla yoktur. Hukukta ihkak-ı hak diye bir madde vardır. Onun dışında da hiç kimse asla göstericilere sivil olarak müdahale edemez, koyamaz. Başbakan bunu düzeltmelidir. Bu faciaya yol açabilir, iç çatışmaya kadar Allah korusun gidebilir Başbakanın bu düşüncesi." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Demirtaş'tan Gündeme İlişkin Açıklamalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.


Advertisement