Demokratik Kongo'daki Seçim Süreci - Son Dakika
Güncel

Demokratik Kongo'daki Seçim Süreci

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) hükümet ile muhalefetin diyalog görüşmelerine gelecek ay başlayacağı belirtildi.

29.08.2016 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) hükümet ile muhalefetin diyalog görüşmelerine gelecek ay başlayacağı belirtildi.

Afrika Birliğinin arabuluculukla görevlendirdiği eski Togo Başbakanı Edem Kodjo, DKC'nin başkenti Kinşasa'da 23 Ağustos'tan beri yürütülen diyalog sürecine hazırlık toplantılarının kapanış törenine katıldı.

Burada konuşan Kodjo, muhalefetten bazı isimlerin ve hükümet yetkililerinin katıldığı hazırlık toplantılarında, iki hafta sürmesi planlanan diyalog süreci için yol haritası hazırladıklarını belirtti.

"Seçimlerin düzenlenmesini sağlayacak diyalog süreci 1 Eylül'de başlayacak" diyen Kodjo, tüm tarafların sürece dahil olması için çalışmaların sürdürüleceğini vurguladı.

Muhalefetten Yenilikçi Demokratlar Akımı Partisi (CDER) Genel Başkanı Jean Lucien Bussa da sürece katılacaklarını ifade ederek devlet başkanı seçiminin, anayasanın öngördüğü tarihte yapılması gerektiğine işaret etti.

Ana muhalefetteki Demokrasi ve Sosyal İlerleme için Birlik Partisi (UDPS) ve muhalif 7 siyasi partiyi tek çatı altında toplayan G7 grubu ise sürece katılmama konusunda kararlı olduklarını duyurdu.

Tartışmalı seçim süreci

DKC'lilerin bu yıl içinde yerel, genel seçim ve devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak kasım ayında yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi gündemde.

Devlet Başkanı Joseph Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla kasım ayında ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden iktidara gelebilmek için bunu istediğini iddia ederek sürece katılmayacağını duyurmuştu. Muhalefet ayrıca sürece katılmak için siyasi tutukluların serbest bırakılmasını şart koşuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Demokratik Kongo'daki Seçim Süreci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement