Deniz Dalgalarından Enerji Üretti - Son Dakika
Güncel

Deniz Dalgalarından Enerji Üretti

Deniz Dalgalarından Enerji Üretti

Adana’nın Yumurtalık ilçesinde yaşayan Osman Yılmaz, denize kurduğu küçük portatif platformla 350 watt gücünde elektrik enerjisi elde etti.

05.09.2014 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'nın Yumurtalık ilçesinde yaşayan Osman Yılmaz, denize kurduğu küçük portatif platformla 350 watt gücünde elektrik enerjisi elde etti.

Kayseri Endüstri Meslek Lisesi'nde öğretmenlik yapan Osman Yılmaz, geçen yıl Adana'nın Yumurtalık ilçesine geldi. Kendi kafasında tasarladığı aygıtla deniz dalgalarıyla elektrik üretmek için çalışmalar yaptı. Başarısız olunca pes etmedi. Bu yıl tekrar Yumurtalık ilçesine gelerek kıyıdan 20 metre açıkta 1,5 metre derinliğe portatif platformu yerleştiren Yılmaz, aygıtın çalışmasıyla ilgili teknik bilgileri şöyle sıraladı:

"Bugüne kadar yapılan çalışmalarda yüzde 15 üzerine çıkılmamıştı. Bu da başarı sayılmıyordu. Pistonla çalışan makinede 4 adet büyük plastik dubalar bulunuyor. Bu şamandıralara 50 litre su ekliyorum sarsıntıyı azamiye indirebilmek için. Ben burada 4 pistonu da çalıştırırsam ve 30 santim dalga kaldırma gücü hareketinde 900 watt elektrik elde ederek yüzde 100 başarı sağlamış olacaktım. Ama ben 2 pistonu çalıştırarak 350-400 watt elektrik ürettim. Yani bugüne kadar yapılan çalışmaların en başarılısı diyebilirim. Bütün bu yaptıklarım test çalışmalarından ibaret. Devlet destek sağlarsa tüm termik santralleri haritadan silerim."

Temiz ve yenilenebilir enerji amacında olduğunu belirten Yılmaz, "Yerküremizin 4'te 3'ü denizlerle kaplı olduğuna göre biyoçeşitlilik bakımından su küre ileride insanlarımızın elektrik ihtiyaçlarını karşılayacak potansiyele sahiptir. Ülkemizde hidro santraller, termik santraller, nükleer enerji, petrol türevi yakıtlarının kullanımı ile jeneratörlerden elde edilen enerji, rüzgar ve güneşten elde edilen foto voltaik enerjilerin toplamı yılda 120 milyar kw. saattır. Çeşitli kaynakların verilerine göre Türkiye'nin yıllık dalga enerji potansiyelinin 140 kw saat olduğu öngörülüyor" dedi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Deniz Dalgalarından Enerji Üretti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement