Deniz Kaplumbağalarını Araştırma ve Rehabilitasyon Çalışmaları Devam Ediyor - Son Dakika
Güncel

Deniz Kaplumbağalarını Araştırma ve Rehabilitasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Deniz Kaplumbağalarını Araştırma ve Rehabilitasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deniz kaplumbağalarını araştırma kurtarma ve rehabilitasyon çalışmalarına devam ediyor.

17.09.2014 14:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deniz kaplumbağalarını araştırma kurtarma ve rehabilitasyon çalışmalarına devam ediyor.

Bakanlık bu kapsamda, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün görev ve sorumluluğundaki korunan alanlarda; nadir, nesli tehlikede, tehlikeye düşebilir bitki ve hayvan türlerinin bulundukları bölgelerdeki popülasyonların tespit edilmesi; bunlara yönelik tehditlerin belirlenmesi ve korunmalarına yönelik çalışmaların geliştirilmesi amacıyla projelere aralıksız devam ediyor.

POPÜLASYON İZLEME VE MARKALAMA ÇALIŞMALARI

Yapılan gece çalışmalarında, arazide yumurtlamaya çıkmış ergin dişiler belirleniyor, deniz kaplumbağalarının ölçümleri alınarak markalama işlemleri yapılıyor. Her gün gerçekleştirilen gündüz çalışmalarında bir önceki gece çıkmış olan kaplumbağaların yuvaları işaretlenerek GPS kayıtları alınıyor. Daha önce belirlenen yuvalar kontrol edilerek predasyon, yavru çıkışı ve kontrol amaçlı yuva açılışlarının verileri kayıt ediliyor, türün yuvalama alanlarının sayısal haritaları üretiliyor. Ayrıca, yuvalara zarar veren memeli ve diğer canlıların geceleyin izlenebilmesi için kumsala görüntü ve fotoğraf kaydı yapabilen kamera yerleştirilerek yuvalara zarar veren predatörlerin popülasyon durumu hakkında bilgi elde ediliyor.

DENİZ KAPLUMBAĞALARI ARAŞTIRMA KURTARMA REHABİLİTASYON VE BİLGİLENDİRME MERKEZİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü'nün desteklediği Pamukkale Üniversitesi Bilim Merkezi Derneği adına DEKAMER tarafından yürütülen 2014 yılı Köyceğiz- Dalyan Özel Koruma Bölgesi'nde 418 deniz kaplumbağasının yuva kaydı yapıldı. Bu yuvalardan 98'i predasyona uğradı. 341 yuvanın kontrol açılışı tamamlandı ve bunun sonucundaki verilere göre, 18571 yavru çıkışı gerçekleşti. Ayrıca, 2014 yılı içerisinde 19 yaralı deniz kaplumbağası tedavi altına alındı. Tedavi süreci boyunca 4 kaplumbağanın tedavisi olumsuz sonuçlandı. Tedavisi tamamlanan 2 kaplumbağa denize salınırken 13 deniz kaplumbağasının tedavisi sürüyor.

BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI DETAYLI BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLÜYOR

Yuvalama periyodu süresince kumsalların yoğun olduğu saatlerde, yerel halk ve kumsala gelen ziyaretçiler, yapılan çalışmalar ve deniz kaplumbağaları hakkında proje yürütücüleri tarafından el broşürleri, afişler, slayt ve filmler aracılığıyla bilgilendiriliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2014 yılı üreme sezonu yuvalama, yavru, predasyon gibi proje sonuçlarının raporlarını ekim ayı içerisinde yayınlayacak. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Deniz Kaplumbağalarını Araştırma ve Rehabilitasyon Çalışmaları Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement