Denizbank Genel Müdürü Ateş: (2) - Son Dakika
Güncel

Denizbank Genel Müdürü Ateş: (2)

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, kimlik bilgilerinin sızdırılması olayının büyük bir talihsizlik ve güvenlik açısından bir tehdit unsuru olduğunu belirterek, "Ancak günümüz dünyasında buna önlem alınması imkansız değildir.

12.04.2016 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, kimlik bilgilerinin sızdırılması olayının büyük bir talihsizlik ve güvenlik açısından bir tehdit unsuru olduğunu belirterek, "Ancak günümüz dünyasında buna önlem alınması imkansız değildir. Bu konuda bir takım çözümleri düşünüyor ve bir kısmını hayata geçiriyoruz. Yeni kimliklerin devreye girmesi de işimizi biraz daha kolaylaştırır" dedi.

Ateş, İtalya'da düzenlenen Kadınlar DenizBank CEV Şampiyonlar Ligi Dörtlü Final organizasyonunda basın mensuplarının bankacılık sektörü ve Türkiye ekonomisine ilişkin soruları yanıtladı.

"(Kimlik verilerinin sızdırılması) Müşterilerin banka hesapları güvende mi?" sorusu üzerine Ateş, "Bu olay büyük bir talihsizlik ve güvenlik açısından bir tehdit unsurudur. Ancak günümüz dünyasında buna önlem alınması imkansız değildir. Bu konuda bir takım çözümleri düşünüyor ve bir kısmını hayata geçiriyoruz. Yeni kimliklerin devreye girmesi de işimizi biraz daha kolaylaştırır. Kimlik bilgilerinin sızdırılması öncesinde de kriminal bazı olaylar yaşanmıştı. Kendilerini kamu personeli ya da güvenlik personeli diye tanıtıp dolandırıcılık yapanlara karşı toplumumuzu bilinçlendirmek gerekiyor. Ellerine geçirecekleri bilgilerle insanları ikna etmeleri daha kolay olabilir" değerlendirmesini yaptı.

Ateş, dolardırıcıların bazı bankaların çağrı merkezi numaraları üzerinden insanları arayarak, kendilerini banka personeli gibi tanıtabildiğini ve kredi kartı bilgilerini öğrenmeye çalıştıklarını anlattı.

Denizcilik ve turizm sektörlerindeki kredilerin yapılandırılmasının sektöre etkisinin nasıl olacağına ilişkin soruya da Ateş, "Turizm bu yıl zor bir yıl geçirecek. Önümüzdeki sene de zor olabilir. Toplam bankacılık sektörünün 17 milyar dolarlık turizm kredisi bulunuyor. Bu yıl için turizm sektörü bankalara 2,5 milyar dolar anapara ve 800 milyon dolar faiz ödemesi yapacak. Ayrıca 800 milyon dolarlık bir işletme sermayesi ihtiyacı daha var. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) karşılık ayrılmasına ilişkin düzenlemesi önemli. Bu sadece Turizm Bakanlığı sertifikalı olan yerler için değil aynı zamanda belediye sertifikalı turizm tesisleri için de geçerli. Bu doğru bir karar. Gerekli ama yeterli değil." diye cevap verdi.

Hakan Ateş, turizmde ne Mısır'ın ne İtalya'nın ne de İspanya'nın Türkiye'nin rakibi olmayacağını söyledi. Bu yıl kıyı şeridinde olmayan ve ağırlıklı Rus turistleri ağırlayan otellerin faaliyete geçmemesinin, faaliyete geçmesinden daha iyi olabileceğini ifade eden Ateş, hatta bu durumda olan otellerin yüzde 15-20'sinin kapatılmasının sabit maliyetleri düşürebileceğini dile getirdi.

"Sberbank, DenizBank'ın başarılarından memnun"

Hakan Ateş asgari ücret artışının, kredi talebine olumlu yansıdığını belirterek özellikle alt ve orta gelirdeki müşterilerin kredi geri ödemesine pozitif katkı sağladığını vurguladı.

Son dönemde iflas ertelemelerin sektöre yansımasına ilişkin soruya Ateş, iflas ertelemenin bankacılık sektörünü doğrudan etkilediği gibi tüm ticaret erbabını da etkilediğini ifade etti.

"Örneğin, şirketin merkezi İstanbul'un göbeğinde, gidip Merzifon'dan iflas erteleme kararı alıyor" diyen Ateş, bu tarz durumların engellenmesi ve ihtisas mahkemeleri tarafından incelenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

"Bütün banka sahibi hissedarlar karsızlıktan yakınıyor. Sizin hissedarınız da bundan yakınıyor olmalı. İki ülke arasındaki durum ortada. Demiyor mu bankayı satalım?" sorusu üzerine Hakan Ateş, şöyle cevap verdi:

"Sberbank Üst Yöneticisi (CEO) Herman Gref, DenizBank'ın hem finansal sonuçları hem de teknolojik başarılarından çok memnun. Bunu sürekli bize iletiyor. Bana intikal eden bir şey yok. Kaldı ki, satma niyetlerinin olmadığını düşünüyorum. Hissiyatım şu ki; iki ülke arasındaki ilişki durumu konusunda ne Türk ve ne de Rus halkları gönülleri itibarıyla memnun. Bunu gözlem olarak söyleyebilirim."

"Futbol takımları finansal açıdan daha iyi yönetilebilir"

"DenizBank'ın Türk sporuna hem sponsorluk hem de finansman desteği anlamında katkısı nedir? Futbol kulüplerimiz neden finansal fair play konusunda başarılı değil?" sorusu üzerine Ateş, " Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un yanı sıra diğer Anadolu takımlarına finansman desteği sağlıyoruz. 1 milyar liranın üzerinde kredimiz var. Hiçbir takıma forma reklamı vermiyoruz. Stad yapımlarında finansman veriyoruz. Örneğin Beşiktaş'ın yeni stadının yapımı için kredi verdik. Ayrıca stadın deniz tarafındaki tribününe 5 yıllık sponsor olduk. Bütün Türk sporunu destekliyoruz." diye cevap verdi.

İstanbul'un 3 büyük takımının her yıl yaklaşık 150 milyon dolarlık girdisi olduğununu söyleyen Ateş, şöyle devam etti:

"Bir finansçı olarak düşünün; her yıl kasasına 150 milyon dolar giren herhangi bir şirket var? Bence finansal açıdan çok daha iyi olmaları lazım. FIFA ve UEFA ile borçlara ilişkin bir sıkıntının olması bana abesle iştigal geliyor. Kulüpler finansal açıdan daha iyi yönetilebilir. İstanbul'daki statların yıllık geliri 40-50 milyon dolar. O kadar da yayın geliri var. Ayrıca 20-25 milyon civarında sponsorluk gelirleri bulunuyor. Bir de forma satışlarını eklerseniz toplam gelirleri 120-130 milyon doların altına düşmez. Böyle bir gelir varken zarar edilmesi nasıl olabiliyor? Şöyle ki; bütçenizi aşan yatırımlar yaparak olur. Örneğin Avrupa'da 400 bin-500 bin avroya oynayan oyuncular bize 4-5 katına transfer oluyor. Piyasayı biz yükseltiyoruz. Neden bu kadar büyük paralar veriliyor, anlayamıyorum."

Ateş, DenizBank'ın spor kulüplerine sağladığı 430 milyon dolarlık kredi hacmi ile sektör lideri konumunda bulunduğu bilgisini verdi.

Spor kulüplerinin kullandıkları banka finansmanının yüzde 70-75'inin DenizBank tarafından verildiğini söyleyen Ateş, futbola kendileri dışında pek ilgi gösteren banka bulunmadığını ifade etti.

Ateş, DenizBank'ın 15 yıldır spor kulüpleri finansmanı yaptığını ayrıca yalnızca kredi değil, sermaye piyasası işlemlerinin tamamına yakının da Deniz Yatırım tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

"Kamu bankaları futbol takımlarını finanse edecek şeklinde haberler var. Bilginiz var mı?" şeklindeki soruya da Ateş, "Bana intikal eden böyle bir şey olmadı" diye cevap verdi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Denizbank Genel Müdürü Ateş: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement