Denizlerde Av Yasağının Başlaması - Son Dakika
Güncel

Denizlerde Av Yasağının Başlaması

Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Karakaş: "Balıkçılık sezonları bir ay geriye geldi.

15.04.2014 09:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, trol ve gırgır ağlaryla avlanan balıkçılara genel av yasağının başlamasına ilişkin, suyun erken ısınması nedeniyle balıkların erken yumurtladığını belirterek, küçük tekneler için av sezonunun eylülden ağustosa alınması konusunda düzenleme yapılacağına inandığını söyledi.

Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün gece 00.00 itibarıyla büyük gırgır tekneleri için av yasağının başladığını kaydederek, yeni sezonun başlangıcına kadar teknelerin bakıma alınacağını anlattı.

Küçük tekne sahiplerinin mayısa kadar avlanmaya devam edebileceğine dikkati çeken Karakaş, "İstavrit, lüfer ve deniz salyangozu avcılığı serbest. Bu avcılığı 'D' ruhsatlı balıkçılarımız sürdürebilecek. 'D ruhsatı' demek, küçük çaplı balıkçılık faaliyetleri anlamına geliyor" ifadesini kullandı.

"Balıkçılarımız sezondan umduğunu bulamadı"

Geride bıraktıkları sezonu değerlendiren Karakaş, kötü av dönemi geçirdiklerini dile getirdi.

Her yeni sezonun öncekini aratır hale geldiğine işaret eden Karakaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Balıkçılarımız sezondan umduğunu bulamadı. Karadeniz'de balık her yıl azalıyor. Bunun sebebinin küresel ısınma olduğunu düşünüyoruz. Balıkçılık sezonları bir ay geriye geldi.

Eylülde başlayan sezon, ağustos başına geldi. Su erken ısınıyor ve balıklar erken yavruluyor artık. Bilim adamlarının bu konu hakkında araştırma yaptıklarını duyuyoruz. Konu hakkında mutlaka ilerleyen yıllarda düzenleme geleceğine inanıyorum. Bundan 20 yıl önce palamut Karadeniz'e gelirdi ve eylülde avlamaya başlardık. Kasımın sonuna kadar palamut sezonu sürerdi. Şimdi ise küresel ısınmadan ötürü palamut erken yavruluyor ve temmuzun ortasında avlanmaya hazır hale geliyor. Karadeniz'de artık eylülün ortasında palamut bulmanız imkansız hale geliyor. Erken yumurta yapıp erken terk ediyor."

Karakaş, küresel ısınma nedeniyle av sezonunun geç açılmasının balıkçıları mağdur ettiğini savunarak, küçük balıkçılık faaliyetlerinin başlangıcının öne alınması önerisinde bulundu. - Düzce

Denizlerde Av Yasağının Başlaması
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Denizlerde Av Yasağının Başlaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement