Denizli'den Kısa Kısa - Son Dakika
Yerel

Denizli'den Kısa Kısa

AK Parti Denizli İl Başkanı Örki'den bakırcı esnafına ziyaret.

11.12.2014 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Denizli İl Başkanı Avni Örki, Bayramyeri'nde bakırcı esnafını ziyaret etti.

Örki, Denizli Bayramyeri'nde 800 yıllık tarihi Kaleiçi'nde Bakırcılar Caddesi olarak bilinen ve şu an sadece iki esnafın mesleğini sürdürdüğü çarşıda bakırcılarla görüştü.

Ceket ve kravatını çıkararak ateşin başına geçen Örki, kalaylama işlemi yaptı. Ustalarla bir süre sohbet eden Örki, çocukluk yıllarında Kaleiçi'nde çok zaman geçirdiğini belirterek, bakırcılık mesleğinin günümüzde giderek önemini kaybetmesinin çeşitli nedenleri olduğunu ifade etti.

Örki, teknolojik gelişmeler sonucunda bakırın kapların ikamesi olarak kullanılan sanayi ürünlerinin bu ürünü geri planda bıraktığını savunarak,  "Birçok işlem artık otomasyona dahil olmuştur. Otomasyonla birlikte el sanatlarından bakır işleme ile ilgili olan bakırcılık gibi mesleklere olan gereksinim giderek azalmaktadır. Ancak bu tarz mesleklerin gelecek kuşaklara aktarılması adına yaşatılması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Kaleiçi'nde bakırcılık yapan 65 yaşındaki Ali İhsan Orhan da 13 yaşından bu yana burada bakırcılık yaptığını söyledi.

Çarşıda bir dönem bakırcılardan gelen çekiç seslerinin yankılandığını dile getiren Orhan, şunları kaydetti:

"Artık günümüzde o kadar az kaldık ki, arkadan gelen çıraklar olmadığı için mesleğimiz unutulma aşamasına geldi. Ben iki oğlum ile bu mesleği ayakta tutmaya çalışıyorum. Eskiden bakır kaplar çok tercih edilirdi. Şimdi teflon, alüminyum, çelik ve seramik gibi birçok seçenek çıktı. Bakır pahalı olduğu için insanlarımız ucuz olan diğer ürünlere yöneliyor. Oysa ki diğer ürünlerin birçoğu kanser yapıyor. Bakırın sağlığımıza hiçbir zararı yok" şeklinde konuştu.

- Pamukkale'de her mahalleye MOBESE

Pamukkale Belediyesi, ilçede Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) olmayan mahallelere güvenlik kamerası yerleştirmeye başladı. Belediye görevlileri Pamukkale Mahallesi ile Karahayıt Mahallesi'ne MOBESE sistemi kurdu.

Çalışmaları yerinde inceleyen Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, seçim çalışmaları sırasında mahalle sakinlerine verdikleri sözü tutup mahallelere MOBESE sistemi kurduklarını belirtti.

Gürlesin, belediyesi sınırları içerisindeki 68 mahallenin MOBESE kameraları ile daha güvenli hale geleceğini ifade anlatarak, şöyle devam etti:

"Şu anda Karahayıt Mahallesi'ne MOBESE sistemi kurmaya başladık. Mahallemizin farklı noktalarına 17 kamera yerleştireceğiz. Tüm mahallelerimizin güvenliğini kontrol altına almak istiyoruz. Hedefimiz 5 yıl içerisinde 68 mahallemizin tamamına MOBESE sistemi yerleştirmektir." - Denizli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Denizli'den Kısa Kısa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement