Denizli) Referandumun Oy Torbaları Hükümlü Kadınlardan - Son Dakika
Genel

Denizli) Referandumun Oy Torbaları Hükümlü Kadınlardan

(DENİZLİ) Referandumun oy torbaları hükümlü kadınlardan 350 bin adet seçim torbası ile 450 bin mühür YSK'ya teslim edildi 157 Kadın hükümlü üretim ve ihracata katkı sağlıyor Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper: ' Cezaevinden 70 bin dolarlık ihracat yapıldı'DENİZLİ (İHA) - Yüksek...

23.02.2017 10:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(DENİZLİ) Referandumun oy torbaları hükümlü kadınlardan

350 bin adet seçim torbası ile 450 bin mühür YSK'ya teslim edildi

157 Kadın hükümlü üretim ve ihracata katkı sağlıyor

Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper:

' Cezaevinden 70 bin dolarlık ihracat yapıldı'

DENİZLİ (İHA) - Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 2017 yılı için ihtiyaç duyduğu 350 bin adet seçim torbası ile 450 bin adet mühür torbası, Türkiye'nin ilk müstakil kadın cezaevi olan Bozkurk Kadın Açık Cezaevinde bulunan mahkumlar tarafından dikilerek 9 Şubat 2017'de YSK'ya teslim edildi. Cezaevindeki hükümlü kadınlar 2005 yılından buyana YSK'nın tüm seçim torbası ihtiyacını karşılıyor. Cezaevinde seçim torbalarıyla birlikte resmi ve özel kuruluşlar için de tekstil, dokuma ve unlu gıda mamulleri üretimi yapılıyor. Cezaevi adeta bir fabrika gibi çalışıyor. Cezaevinde bulunan 157 kadın hükümlü tarafından 2016 yılında, Sağlık Bakanlığına bağlı Somali Mogadişu Eğitim ve Araştırma Hastanesin için 35 binin üzerinden hasta yatağı kılıfı dikilerek, 70 bin dolarlık ilk ihracatını da gerçekleştirdi.

Tek kız çocuk eğitim evi olan Bozkurt Kadın Açık Cezaevinde, meslek sahibi olmayan hükümlüler, cezaların infazı sırasında yeteneklerine uygun iş yurdu atölyelerinde çalıştırılarak, hükümlülere ceza bitiminde Cumhuriyet Başsavcılığı onaylı, 'Meslek Sahibi Katılım Belgesi' veriliyor.

Kadın hükümlüler, cezaevi içerisinde bulunan tekstil, dokuma ve unlu mamuller gıda atölyesi ile kantin, kuaför ve çay ocağı iş kollarında faaliyet gösteren atölyelerde sigortalı olarak çalışıyor. Hükümlü kadınlar, tekstil atölyesinde nevresim takımı, bordürlü el havlusu, mutfak havlusu, pike, bornoz gibi ürünlerin dikimini yaparken, dokuma atölyesinde el dokuma şal, fular, peştamal, perde, unlu mamulleri ve gıda atölyesinde ise, simit, poğaça, açma, kurabiye, kuru pasta üretimi gerçekleştiriliyor.

Meslek kazandırma ve üretim faaliyetlerinin yanından talebe göre açılan dil kurslarıyla da hükümlülere büyük bir avantaj sağlayan Bozkurt Kadın Açık Cezaevi, sosyal ve kültürel faaliyetler ile kütüphane çalışmaları kapsamında çalışmalar yaparak,, 1. ve 2. kademe okuma yazma kursu, ingilizce kursu, Kur'an-ı Kerim Kerim kursu, bilgisayar kursu, web tasarım kursu, pasta kursu gibi eğitim kursları bulunuyor. Anne olan veya anne adayı olan kadın hükümlülere ise, 0-6 yaş okul öncesi çocuk eğitim gibi kursları da içinde barındırıyor.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, cezaevinde halen 456 kadın hükümlünün olduğunu, bunların 26 tanesinin çocuğunun bulunduğunu ifade etti. Hükümlü mevcudu en yüksek kadın açık cezaevi olduğunu belirten Başsavcı Alper, buranın Türkiye'deki tek kız çocuk eğitim evi olma özelliğini taşıdığını kaydetti.

Halk eğitim merkezinde uygun görülen tüm kursların verildiğini belirten Alper, hükümlülerin cezaevine alınmasının ardından yeteneklerine göre iş kollarına göre sınıflandırıldığını ifade etti. Alper, "28 hükümlü açık öğretim ortaokulu, 34 hükümlü Açık Öğretim Lisesi ve 13 hükümlü de Açık Öğretim Fakültesine devam etmektedir. Ceza infaz kurumumuzda ikincil işkollarında faaliyette bulunulmakla birlikte ev tekstili, unlu mamüller temel uzmanlık işkollarımızdır. Uzman eğiticiler tarafından stajyer olarak eğitime alınmaktadırlar" dedi.

"Hükümlüler meslek sahibi olarak çıkıyor"

Cezaevinde birçok kursun verildiğini de hatırlatan Alper, ancak temel uzmanlık alanının tekstil iş kolu ile unlu mamullerinin olduğunu kaydetti. Verilen eğitim kurslarının ardından hükümlülerin iş kabiliyetlerine göre, çırak, kalfa ve usta olarak üretime katıldığını belirten Alper, bunlara günlük 10-11 ve 13 lira ücret verildiğini, bu süre içerisinde sigortalarının da yatırıldığını kaydetti.

"70 bin dolar ilk ihracat yapıldı"

Ceza evi olarak 2016 yılında ilk defa ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Başsavcı Alper, "Ev tekstilinin bütün alt kollarında üretim yapılmaktadır. Bugüne kadar diğer cezaevleri, Cumhuriyet Başsavcılıkları, öğretmenevleri, hastaneler, sahil güvenlik komutanlığının tekstil ihtiyaçları cezaevimizce karşılanmıştır. Hatta 2016 yılında bir ilk başarılarak ihracat yapılmış, Sağlık Bakanlığımızın Mogadişu Somali Eğitim ve Araştırma Hastanesinin çarşaf, nevresim, yastık kılıfı, terlik ve yatak alezi ihtiyacı hükümlülerin üretimi ile temin edilmiştir" diye konuştu.

"2005'ten beri seçim torbaları burada üretiliyor"

2005 yılından beri Yüksek Seçim Kurulunun talepleri doğrultusunda burada seçim torbalarının hükümlülerin eliyle dikildiğini aktaran Alper, "Ceza infaz kurumumuz atölyelerinde 350 bin seçim torbası ile 450 bin mühür torbası üretimi tamamlanmış ve 9 Şubat tarihi itibariyle Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na teslim edilmiştir. 2017 yılı için daha fazla hükümlüyü meslek sahibi yapma, daha fazla üretim ve ihracat gerçekleştirebilmeye yönelik planlarımızı yapmış durumdayız" şeklinde konuştu.

Denizli) Referandumun Oy Torbaları Hükümlü Kadınlardan
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Denizli) Referandumun Oy Torbaları Hükümlü Kadınlardan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement