Denizli'ye Manganez Yatırımından Vazgeçilmemiş - Son Dakika
Güncel

Denizli'ye Manganez Yatırımından Vazgeçilmemiş

Denizli\'ye Manganez Yatırımından Vazgeçilmemiş

Denizli Çardak'ta Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesine GMY Madencilik Limited Şirketi, manganez madeni işleme fabrikası yatırımından vazgeçilmediğini açıkladı.

31.07.2014 10:24  Güncelleme: 10:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizli'de Çardak İlçesi'ndeki Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ne GMY Madencilik Limited Şirketi'nin yapacağı manganez madeni işleme fabrikası yatırımından vazgeçilmediği açıklandı. GMY Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, "130 milyon dolarlık yatırımı ötelemiştik, vazgeçmedik. Yeni bir planlama yaptık ve iki fabrika birden yaparak 300 milyon dolarlık yatırım yapacağız, 1500 kişinin üzerinde insanımızı istihdam edeceğiz" dedi.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, hantal bürokratik yapı nedeniyle yatırımcının Çardak Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ne yatırım yapmaktan vazgeçtiğini açıklamıştı. Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci de, firmaya tahsis edilen 257 bin 551 metrekarelik parsel üzerine yapılacak fabrikanın ekonomide önemli bir açığı kapatacağı ve manganez ürününde ülkeyi dışa bağımlılıktan kurtaracağı, ancak maalesef yatırımın iptal edildiğini duyurmuştu.

GMY Madencilik Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, yatırımdan vazgeçmelerinin söz konusu olmadığını, 130 milyon dolar olarak planladıkları yatırımı 300 milyon dolar olarak belirlediklerini söyledi. Güçlü şu bilgileriu verdi:

"Geçtiğimiz Aralık ve Ocak ayındaki siyasi gelişmeler, kurlardaki artış nedeniyle yatırımı öteledik. Denizli Sanayi Odası, yatırım için arsa tahsis ettiğini, bizim ise vazgeçtiğimizi açıkladı. Biz arsa bedeli olarak 2 milyon 836 bin dolar ödeme yapacağız. Hiç kimse bize, yatırım yapın diye bedelsiz arsa tahsis etmedi. Yeni bir planlama yaptık ve bir değil, iki fabrika birden yaparak 300 milyon dolarlık yatırım yapacağız, yaklaşık 1500 kişiyi istihdam edeceğiz."

'BU ÜLKEYE YATIRIM YAPMAK, KURTULUŞ SAVAŞIYLA EŞDEĞER'

GMY Madencilik Limited Şirketi bünyesindeki şirketlerinin Denizli'nin Tavas ve Kale ilçeleri ile Malatya, Sivas, Tokat, Muğla ve Burdur'daki ocaklarda metal ve kurşun madeni üzerine faaliyet gösterdiğini, Türkiye'nin en büyük manganez üreticisi olduklarını söyleyen Mustafa Güçlü şöyle devam etti:

"Bürokratik zorluklar yaşadık, yaşıyoruz ama pes etmedik. Bu ülkeye yatırım yapmak, Kurtuluş Savaşı ile eşdeğerdir. Çardak'da aynı parsel üzerine manganez işleme tesisi ile calsine, sinter ve manyezit çamuru üretecek bir başka tesis daha yapacağız. İki yatırımın maliyeti 300 milyon dolardır. Şu anda 5 ülkeye işlenmemiş manganez ihraç ediyoruz. İşlenmemiş manganezin tonu 200 dolar. İşlenmiş manganezin tonu ise 1380 dolar seviyesinde. İki fabrikanın temelini önümüzdeki aylarda atacağız. Fabrikalar bittiğinde Türkiye, manganez ithalatından kurtulacak." - Denizli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Denizli'ye Manganez Yatırımından Vazgeçilmemiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement