Yüz Binlerce Ton Patates Depoda Kaldı, Üretici Panikte - Son Dakika
Ekonomi

Yüz Binlerce Ton Patates Depoda Kaldı, Üretici Panikte

Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Niğde'de, 600 bin ton patatesin depolarda bekletildiği bildirildi.

26.02.2016 14:03  Güncelleme: 15:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl bölgede 1 milyon 200 bin ton civarında patates üretildiğini, üretim fazlalığına bağlı olarak fiyatların düştüğünü belirtti.

Geçen yıl üreticiden 1 liraya çıkan patatesin 3-5 lira gibi yüksek fiyatlarla satıldığını hatırlatan Kenar, "Bu yıl pazarda 1,5 - 2 liraya alıcı bulan patates, depoda 40 kuruş civarında satılıyor. Yani maliyetin altında satıldığını görüyoruz. Geçen yıl çiftçi çok fazla rakama satamadı ama pazarda fiyat çok yükselmişti. Bu yıl da yine patatesi şu anda çiftçi maliyetin altında sattığı halde pazarda fiyatların düştüğünü görmüyoruz" dedi.

"TELAŞA KAPILIP HATA YAPMAYIN"

Çiftçilerin zararına satış yaparak mağdur olduğunu savunan Kenar, üreticilere telaşa kapılarak maliyetlerinin altında patates satmamaları çağrısında bulundu.

Patates ekme zamanının yaklaştığına işaret eden Kenar, şöyle konuştu:

"Mart ayı çiftçilerimizin patates ekmesi için hazırlık yapma ayı. Ellerindeki patatesleri de bu zamana kadar bırakmasının sebebi, ekim sezonuna hazırlık içindir. Ellerindeki patatesi satıp gübre ve tohum almak istiyorlar. Depolarda şu an 300 bin ton civarında patates var. 100 bin ton patates tohumluk için bırakılacak. Kalan 200 bin ton patates ise tüccarları bekliyor. Çiftçilerimiz bahar dönemi olduğu için havaların ısınmasıyla telaşa kapıldılar. Çiftçilerimizin telaşa kapılmadan maliyetlerinin altında patateslerini satmalarını istemiyoruz."

Geçen sezon yüksek fiyatıyla gündeme gelen patates, bu yıl ihtiyaç fazlası üretim nedeniyle depolarda kaldı.

KİLOSU 35 KURUŞTAN ALICI BEKLİYOR

Geçen yıl kilogram fiyatı 5 liraya kadar yükselen patates, Kapadokya bölgesindeki depolarda toptan ortalama 35 kuruştan alıcı bekliyor.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nevşehir ve Niğde'de bu sezon 1 milyon 200 bin ton civarında patates üretimi gerçekleştirildiğini, 500 bin tondan fazla patatesin hala depolarda olduğunu bildirdi.

Bir önceki yıl hasat sonrası satış fiyatlarının yüksek olması nedeniyle çiftçilerin bu ürüne rağbet gösterdiğini kaydeden Altınışık, "Geçen yıl fiyat yüksek olunca bu yıl için bir çok çiftçi tarlasına patates ekti bu kez de ihtiyaç fazlası oluştu. Bugünlerde depodan kilogramı 35 kuruştan satılıyor.

"ÇİTFÇİ ZORDA"

Çiftçiler borcunu ödemek için mecburen düşük fiyatla da olsa satıyor" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca soruna çözüm bulunması amacıyla görüşmeler yapıldığını belirten Altınışık, patatesin depolarda kalmasında Rusya ve Orta Doğu ülkelerine ihracatın azalmasının da etkili olduğuna işaret etti.

"ACİLEN SATILMASI LAZIM"

Altınışık, şöyle konuştu:

"Yeniden ekim zamanı geliyor, mevcut ürünlerin elden çıkarılması, satışların yapılması gerekiyor. Devletin çözüm bulacağına inanıyoruz. Milletvekillerimiz aracılığıyla görüşmelerimiz sürüyor, devletimizin çiftçinin elinde kalan patatesle ilgili çözüm üreteceğini ümit ediyoruz. Çiftçi zor durumda kaldı, borcunu ödemekte güçlük çekiyor. 500 bin ton patates depoda kaldı, depolardaki patates çürümeye başlarsa zarar çok daha artacaktır. Çiftçiye mazot ve gübre desteği bu ay ödenecek, bu ödeme üreticiye şimdilik can suyu olur diye düşünüyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yüz Binlerce Ton Patates Depoda Kaldı, Üretici Panikte - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • Hakan: 1 ay önce 4 tlden satarken yeterince kazanmıştırsınız o zaman ben patatese bakıp yutkunuyordum şimdi siz paraya bakıp yutkunun.... 25 1 Yanıtla
  • muğlalı: akepe bitirdin vatandaşı 12 14 Yanıtla
  • halis: 1kg patatez 4lira yiyorduk o zaman deseydiniz parlidir cunnku işinize gelmiyordu iyi olmuş garibanlar yesin 18 1 Yanıtla
  • sipagetti mehmet: Sizi gidi vurguncular.vatandaş önlemini aldı .aklınız sıra kışın ortasında piyasaya surup 10 katına satacaksınız demi . 12 0 Yanıtla
  • kürşat : satsalardi depo yapmasalardi millete 2 tl ye patates yedirdin iz hiç üzülmeyin stokculuk haram.zaten 12 0 Yanıtla
  • dik dur: patatesin fiyatı atacak diye beklerler uyanıklar. eee alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste... 6 0 Yanıtla
  • capoiera: Dilerim hepsi elinizde kalir gecen yil yaptiginizi unutmadik rabbimin adaleti 1 0 Yanıtla
  • doğrucu: bir paket sigara en ucuz 7 - 8 tl bir şişe bira 6 tl olmuş bir kilo patates 40 kuruş ayrıca aracılar oldugu için pazarda patates 1,5 tl çok mu yani hem üretici patates 10 senede bir patates para edecekde sevinecek ölme eşeğim yaz gelir olaya iki taraflı bakmak lazım. 0 0 Yanıtla
  • emrah: Üreticilerde sahibinden patates diye internet ortaminda satsin malini marketci halden gidip iki liraya alacagina sahibinden elli kurusa alsin bizede 75 kurusa satsin uretici ugrasmiyayim verim gitsin istiyor basina boyle dertler aciliyor 0 0 Yanıtla
  • süleyman: Okullara cips diye dağıtın,karatay faydalarını anlatsın,herkes haftada 2 kilo tuketsin densin ,falan filan 0 0 Yanıtla
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement