Depremde Enkaz Altındaki 20 Saati Kitabında Anlattı - Son Dakika
Güncel

Depremde Enkaz Altındaki 20 Saati Kitabında Anlattı

Depremde Enkaz Altındaki 20 Saati Kitabında Anlattı

Türkiye'yi yasa boğan 17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara depreminde, Eskişehir'de 32 kişinin öldüğü 14 kişinin yaralandığı yıkılan 8 katlı Tarhan Apartmanı'nda ağabeyini ve teyzesini kaybeden; kendisi de 20 saat sonra sağ olarak çıkarılan 29 yaşındaki Meral Şurabatır, enkaz altında yaşadıklarını yazdığı kitapta anlattı.

03.02.2014 13:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'yi yasa boğan 17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara depreminde, Eskişehir'de 32 kişinin öldüğü 14 kişinin yaralandığı yıkılan 8 katlı Tarhan Apartmanı'nda ağabeyini ve teyzesini kaybeden; kendisi de 20 saat sonra sağ olarak çıkarılan 29 yaşındaki Meral Şurabatır, enkaz altında yaşadıklarını yazdığı kitapta anlattı. Şurabatır, yayımladığı kitabına 'İlk Önce Yıldızları Gördüm' adını verdi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemleri biriminde işçi olarak çalışan Meral Şurabatır, Marmara Depreminin meydana geldiği gece ağabeyi Metin Şurabatır ile birlikte Yenimahalle Sivrihisar Caddesi'ndeki 8 katlı Tarhan Apartmanı'nın 4'üncü katta oturan teyzesi Bahriye Bahtiyar'ı ziyarete gittiklerini söyledi.

AĞABEYİ KENDİSİYLE YERİNİ DEĞİŞTİRMİŞ

Geceyi geçirmek için teyzesinde kaldıklarını belirten Meral Şurabatır, deprem anı ve sonrasıyla ilgili şunları anlattı:

"Ağabeyim Metin Şurabatır geceleyin teyzemin evine gelmişti. Murat Kekili'nin 'Bu akşam ölürüm beni kimse tutamaz' şarkısını söylüyordu. Hepimizin neşesi yerindeydi. Teyzem, ben ve ağabeyim aynı odada yatıyorduk. Gece yattığımızda ağabeyim kendi yeri ile benim yerimi zorla kolumdan çekiştirerek değiştirdi. Daha sonra uyurken deprem oldu. Depremde Eskişehir'de sadece tek bir bina yakıldı. O da bizim bulunduğumuz Tarhan Apartmanı'ydı. Deprem sırasında ağabeyimin göğsünün üzerine kolon devrilmiş ve o anda hayatını kaybetmiş. Benim enkaz altında olduğum yer de çok karanlık ve dardı. Başımın üstüne bir koltuk, o koltuğun üzerine de bir kolon devrilmiş. Yan tarafımda da bir çamaşır makinesi vardı. Bu makinenin üzerine de bir kolon devrilmişti. Tam olarak bahsedilen o hayat üçgeninde kalmışım. Sıkıştığım yerde hiçbir şekilde hareket edemiyordum. Göçük altında kurtarılmayı beklerken 20 saat boyunca teyzem ile sürekli konuştuk ve birbirimize destek olmaya moral vermeye çalıştık. Teyzem bana uykusunun geldiğini söyledi. Uyumaması için sürekli kendisiyle konuşmaya çalıştım ve Ebru Yaşar'ın 'Seni anan benim için doğurmuş' şarkısını bağıra bağıra tüm gücümle söyledim. Beni enkaz altında yaralı olarak çıkardılar. Teyzem de çıkartıldığında yaşıyormuş ancak ambulansta hayatını kaybetmiş. Ağabeyimin cesedi ise bizden yarım saat sonra çıkartılmış. Ben 15 yaşındayken bu olayla karşılaştım. Deprem öncesi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin voleybol takımında oynuyordum. Elimden, kolumdan ve ayaklarımdan yaralandığım için voleybol sporunu bırakmak zorunda kaldım."

'GEREKLİ TEDBİRLER ALINMIYOR'

Enkaz altında kaldığı 20 saati anlatan 140 sayfalık kitabına 'İlk Önce Yıldızları Gördüm' adını veren Meral Şurabatır, şunları söyledi:

"Beni enkaz altında çıkarttıklarında hava karanlıktı ve ilk olarak yıldızları gördüm. Yıldızları gördüğüm an 'Her şey buraya kadar, bitti', 'Kurtuldum' ve 'Yaşıyorum' dediğim andı. Bu nedenle kitabımın ismini de İlk Önce Yıldızları Gördüm adını verdim. Kitap tamamen beni ve depremi konu alıyor. 20 saat boyunca teyzem ile enkaz altında verdiğimiz yaşam mücadelesini konu alan bir kitap. Deprem konusunda insanların halen çok bilgili olduklarını düşünmüyorum. Çok yanlış yapılan hatalar var. Gerekli tedbirler alınmıyor. Deprem kaçınılmaz bir şey ama depreme karşı gerekli önlemleri almak da bizim ve devletin elinde olan bir durum. Kitabımda bir acı var, bir dram var ama sonrasında hayata tutunmanın, hayatın ne kadar güzel olduğunu da anlatmaya çalıştım. Çünkü yaşarken bir takım şeyleri unutuyoruz, ölüm gerçeğini unutuyoruz. Bazı gerçekleri insanlara hatırlatmaya çalıştım."

'MİLYONLARCA RUH PARAMPARÇA OLDU'

Meral Şurabatır'ın 'İlk Önce Yıldızları Gördüm' adlı kitabının kapağında şu sözler yer alıyor:

"45 saniyede harabeye dönen bir ülke. Enkazın altında yaşam savaşı veren genç bir kız. 17 Ağustos 1999. Eskişehir'de güzel bir yaz günü. Genç bir voleybolcu olan Meral Şurabatır o akşam sekiz katlı bir binanın dördüncü katındaki evine girdiğinde, ertesi gün nasıl bir dünyaya gözlerini açacağını en korkunç kabuslarında bile göremezdi. O gece çatırdayan şey sadece yer kabuğu olmayacaktı. Kısa bir süre içerisinde on binlerce beden, milyonlarca ruh paramparça olacaktı. Bazıları ise o gece hayatın ne kadar kıymetli olduğunu en acı şekilde öğreneceklerdi. Meral Şurabatır enkazda geçen 20 saat içerisinde hayatındaki en değerli şeylere veda edecek ve sonunda yıldızları gördüğünde yeni bir dünyaya, yepyeni bir insan olarak gözlerini açacaktı."

'YAZMAYA DEVAM'

Bekar olan Meral Şurabatır bundan sonra da yazmaya devam edeceğini söyledi. Şurabatır, aynı zamanda Ankara Başkent İletişim Bilimleri Akademisi'nde sunuculuk ve spikerlik eğitimi aldığını, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi olduğunu belirtti. - Eskişehir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Depremde Enkaz Altındaki 20 Saati Kitabında Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:43 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı
    07:37 Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde art arda 2 deprem meydana geldi
    07:31 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde art arda 2 deprem meydana geldi

    Sulusaray ilçesinde 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde art arda 2 deprem meydana geldi. Depremler Sivas ve Yozgat gibi çevre illerde de hissedildi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum tespit edilmediği belirtildi. AFAD ve diğer kurumlar sahada araştırmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:10 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı
    07:09 Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı

    Sony, Ghost of Tsushima Director's Cut için PC sistem gereksinimlerini açıkladı. Sucker Punch Productions tarafından geliştirilen açık dünya aksiyon oyunu, 16 Mayıs'ta Epic Games Store üzerinden PC için erişilebilir olacak. Oyunun düşük ayarlarda 1080p çözünürlükte 30 FPS'de çalışması mümkün olacak. Önerilen ise yüksek ayarlarda 1080p'de 60 FPS'yi hedefliyor. Ayrıca oyun en yeni grafik teknolojilerini destekleyecek ve ultra geniş monitörleri de destekleyecek. Ghost of Tsushima Director's Cut, tek oyunculu senaryoya ek olarak Iki Island genişlemesini ve Legends çok oyunculu modunu sunacak. PC ve PlayStation için çapraz oyun desteği de bulunacak. Oyunun fiyatı 1499 TL olacak.

  • İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi
    07:03 İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

    İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

  • İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı
    06:59 İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı

    İzmir Çiğli'de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Fabrikalardaki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı
    06:58 Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda çıkan yangın, ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu hızla yayıldı. Yangın, cep telefonu kameraları tarafından kaydedildi ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Yangın sırasında bir araç da zarar gördü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü ve polis ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Yangında can kaybı veya yaralanma olmazken, binada maddi hasar meydana geldi.

  • Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi
    06:56 Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu çıkan yangın, cep telefonu kameralarınca kaydedildi. Yangına itfaiye ekipleri müdahale etti ve yangın söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, iş yeri kullanılamaz hale geldi ve çevredeki bir araç da zarar gördü. Olay yerine polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekibi sevk edildi.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi
    06:47 Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi

    Tokat merkezli 2 depremin merkez üssü olan Sulusaray ile depremden etkilenen Artova ve Yeşilyurt ilçelerinde eğitime ara verildi. Tokat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerindeki okullarda eğitim ve öğretime 1 gün süreyle ara verileceği belirtildi.


Advertisement