Depremden Sonra Hayat Var mı ?" Çalıştayı - Son Dakika
Yerel

Depremden Sonra Hayat Var mı ?" Çalıştayı

Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi ve İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından 23-26 Nisan'da Sakarya'nın Taraklı ilçesinde "Depremden Sonra Hayat Var Mı?" Çalıştayı düzenlenecek.

17.04.2015 10:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi ve İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından 23-26 Nisan'da Sakarya'nın Taraklı ilçesinde "Depremden Sonra Hayat Var Mı?" Çalıştayı düzenlenecek.

Taraklı Belediyesi'nde gerçekleştirilen toplantıya, Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Arsal Arısal, Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkan Yrd. Mehmet Kozcağız, Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Didem Erten Bilgiç ile Taraklı Kent Konseyi Başkanı Naim Nalbant katıldı

Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Arısal, yaptığı konuşmada, Kocaeli Deprem Sempozyumu kapsamında düzenlenen öğrenci çalıştayında, farklı kültür ve eğitimlerden gelen mimarlık bölümü öğrencilerinin bir araya gelmesini amaçladıklarını belirtti.

"Soru odaklı yola çıkış sebebimiz ise depremden sonra tasarlanacak olan ögeleri, bir takım söylemlerle kısıtlamamak, sadece belli başlı yaşamsal ihtiyaçlar üzerinden hareket etme baskısını yaratmamaktır" diyen Arısal, şunları söyledi:

"Afet sonrası için geliştirilen her düşünce ve tasarım üretilmesi, çalıştayın esas amacıdır. Deprem sonrasında, canlı olan her şeye yönelik yeni düşünce ve buna bağlı tasarımların üretilmesidir. Deprem, Türkiye gibi yerleşim alanları hızlı ve kontrol dışı büyüyen ülkeler için maddi ve manevi pek çok kayba neden olabilecek güçte bir doğa olayıdır. Tanımında her ne kadar 'doğa olayı' tamlaması geçse de hiçbir zaman 'doğal' kabul edilememiştir. Özellikle ülkemizde hazırlıksız yakalanılan ve sonrasında karışıklık yaşanması olası bu doğa olayı sonrası için güncellenen eylem planlarının olması çok önemlidir. Bu eylem planlarının önemli bir ayağı da deprem sonrası doğacak yaşamsal ihtiyaçlar için mekanların tasarımıdır. Bu gereklilikten hareketle, geleneksel yapı stoğu zenginliği, doğal ve beşeri özelliklerinin özgünlüğü sebebi ile çalışma alanı olarak seçilen Taraklı ilçesinde öğrenci çalıştayı düzenlenecektir."

Arısal, Taraklı bölgesi üzerinden hareketle gerçekleştirilecek olan atölye çalışmasının, üç ana bölümden oluşacağını bildirerek, "Bölgeyi inceleme, gerekli görülen mekanlarla ilgili rölövelerin alınmasıyla, analiz çalışmalarının yapılması ve yapılan analiz çalışmaları doğrultusunda, sebep-sonuç ilişkisinin irdelendiği ve bu irdelemeden ortaya çıkacak düşüncelerin grup içerisinde tartışılarak, somut veri  üretimlere dönüştürülmesi ve ortaya çıkan ürünlerin sunumlara dönüştürülmesidir" şeklinde konuştu

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Depremden Sonra Hayat Var mı ?' Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement