Depremin Yeri, Zamanı ve Büyüklüğü Önceden Belirlenecek - Son Dakika
Güncel

Depremin Yeri, Zamanı ve Büyüklüğü Önceden Belirlenecek

Olası Deprem Hareketleri Beylikdüzü'nde Önceden İzlenebilecek

15.11.2014 09:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir ve çok sayıda akademisyenin katıldığı istasyonun açılış töreninde konuşan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Deprem hareketlerini belirleyebilen bir kurumun hizmette olması çok önemli. Depremin akıllı haritasını Beylikdüzü'ne yerleştireceğiz" diye konuştu. Açılış sonrası ise Beylikdüzü Kültür Merkezi'nde deprem konulu bir panel gerçekleşti.

Beylikdüzü'nün jeolojik değişimlerini araştırmak amacıyla ilçede Deprem İzleme İstasyonu kuruldu. Beylikdüzü Belediyesi, Doğa Hareketleri Araştırma Derneği, İstanbul Kalkınma Ajansı ve daha birçok kuruluşun işbirliği ile düzenlenen Dr. Aysel Özgezer Deprem Öncü Hareketleri İzleme İstasyonu'nun açılışı Marmara Mahallesi 214. Sokak'ta gerçekleşti. Açılışa İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Jeofizik Mühendisi Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, akademisyenler, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri katıldı.

"Yeri ve Zamanını Belirleyeceğiz"

Jeofizik Mühendisi Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, kurulan bu merkez ile önceden depremin yerini, zamanı ve şiddetini belirlemek projenin temel nedeni olduğunu belirterek,
Kuzey Marmara Fay Hattı'nın Beylikdüzü açısından nasıl jeolojik hareketlerde bulunduğunu araştırabileceklerini, 100 metre derine inilerek, içerisine sismik araştırma yapan bir tesisat kurulduğunu söyledi. Gündoğdu, "Bu sistem sayesinde Kuzey Marmara Fay Hattı'nın hareketleri gözlemlenebilecek" dedi.

"Akıllı Haritalar Yerleştireceğiz"

Kurulan merkezin hayati önem taşıdığını ifade ederek başladığı konuşmasında Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İstanbul'un deprem gerçeğini biliyoruz. Hem Düzce hem Gölcük depremlerini Beylikdüzü'nde yaşamış biri olarak, depremin önceden belirlenebilmesinin çok mühim olduğunu görüyorum. Eğer bilinseydi büyük önlemler alınır ve acı kayıplar olmazdı. Burada kurulan istasyon ile depremin akıllı haritasını Beylikdüzü'ne yerleştireceğiz. Değerli ölçüm cihazını buraya kazandırdıkları için derneğe teşekkür ediyoruz. Belediyelerin bu işin dışında kalması mümkün değil. İlçeler arası ortak masalalar kurarak, bölgesel tedbirler almak zorundayız" diye konuştu. İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir ise "Depreme ne kadar hazırlıklı olursak o derecede az zarar görürüz. Gereken teknik önlemleri almalıyız. Bu istasyonun kurulmasında emeği geçen tüm değerli hocalarımıza, kurumlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Panelde Deprem Gerçeğine Vurgu

Ardından Beylikdüzü Kültür Merkezi Tiyatro Salonu'nda "Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu" isimli bir panel gerçekleşti. İstanbul Kültür Üniversitesi'nden Prof. Dr. Turgut UZEL, İstanbul Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Burak Berk Üstündağ ve Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Uğur Kaynak, Doğa Hareketleri Araştırma Derneği'nden Özden Işık ve Fuat Agalday deprem gerçeği ve alınacak önlemler hakkında konuştu. Nilüfer Belediyesi Acil Afet Müdürlüğü ise Deprem İzleme İstasyonu'nun bölgede ilk olarak 2007'de hayata geçtiğini belirterek, deprem tehlikesini %100 tahmin etmeye çalıştıklarını belirtti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Depremin Yeri, Zamanı ve Büyüklüğü Önceden Belirlenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement