Der Spiegel: Erdoğan Seçilirse Türkiye Dönüşü Olmayan Yola Girecek - Son Dakika
Güncel

Der Spiegel: Erdoğan Seçilirse Türkiye Dönüşü Olmayan Yola Girecek

Almanya’nın önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel, bu haftaki kapak konusunu Türkiye’deki cumhurbaşkanı seçimine ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ayırdı.

03.08.2014 19:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya’nın önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel, bu haftaki kapak konusunu Türkiye’deki cumhurbaşkanı seçimine ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ayırdı. Dosya Türkçe ve Almanca olarak verilirken Erdoğan’ın seçilmesi halinde Türkiye’nin geri dönüşü olmayan bir yola gireceği ve Erdoğan’ın ‘Yeni Padişah’ olacağı yorumlarına yer verildi.

Almanya’nın önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel, bu haftaki sayısını önümüzdeki pazar yapılacak cumhurbaşkanı seçimleri nedeniyle Türkiye’ye ayırdı. Bir hafta boyunca Almanya’da kiosklarda ve gazete bayilerinde halkın göreceği yerlere konulacak derginin kapak dosyası “Erdoğan devleti. Türkiye özgür kalacak mı?" başlığı ile verildi.

Derginin içinde ise “Yeni Padişah“ başlığı kullanıldı. Der Spiegel kapak dosyasını tıpkı bir sene önce İstanbul’da Gezi olayları sırasında yaptığı gibi Türkçe ve Almanca olarak iki dilde verirken, bunu Almanya’daki Türklerin Almanca bilmediklerini düşündüklerinden değil, Almanya’daki en büyük göçmen grubuna ve Türkiye’deki okurlarına bir jest olarak düşündüklerini kaydetti.

Dergi haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın demokratik reformlarla yola çıktığını, ancak eski dönemin seçkinleri ve Gezi Parkı direnişçileri ile mücadelesinde hükümdara dönüştüğünü vurguluyor ve “Şimdi kendisini Cumhurbaşkanı seçtirme niyetinde. Despot mu olacak bu sefer de?" diye soruyor. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi halinde aşırı keyfiliğini defalarca sınırlamış olan Anayasa Mahkemesi’nin üyelerini de kendisi atayacağı için bu mahkemenin gelecekte düzeltici güç olma özelliğini kaybedeceği uyarısına yer veriyor.

İstanbullu hukuk profesörü Bertan Tokuzlu’nu ağzından 10 Ağustos cumhurbaşkanı seçimini “Türkiye’nin yakın tarihindeki en önemli seçim“ görüşüne yer veriyor.

ERDOĞAN SEÇİLİRSE DÖNÜŞÜ MÜMKÜN OLMAYAN YOLA GİRİLECEK

Dergi Erdoğan’ın seçilmesi halinde geri dönüşün mümkün olmayacağını ve Türkiye’nin tek adam devleti haline geleceği uyarısının altını çiziyor. Haberde ayrıca “Kendisine itiraz edilmesine tahammülü yok. Gezi direnişiyle birlikte de nihai olarak otoriter bir hükümdara dönüştü. Ve bu hükümdar her şeyi denetlemek istiyor, insanların özel hayatlarına varıncaya kadar." deniyor. Yazıda Erdoğan’ın sadece yurttaşları değil kendi partisini de sıkı denetim altına aldığı kaydediliyor.

Dergi devamla şu ifadeleri kullanıyor: “Her bir milletvekilini, her bir valiyi kendisi belirliyor. Bütün yol arkadaşları yollarını ayırıyor ondan. Ekonomi Bakanı Ali Babacan istifasının işaretlerini verdi, milletvekilleri protesto ederek partiyi terk etti. İşinin ehli danışmanlarının yerini sadık evet efendimciler aldı." Yazıda ayrıca Tayyip Erdoğan’ın kişilik yapısı kavgacı şeklinde veriliyor. İstanbul’un Kasımpaşa semtinde bir mahallelinin Erdoğan’ı “Tayyip kavgadan hiç kaçmazdı“ şeklindeki tarifi veriliyor. Erdoğan’ın işletme okuduğu ve sucuk fabrikasında muhasebecilik de yaptığı kaydedilirken, eski parti arkadaşlarından Abdüllatif Şener’in ağzından ise şöyle anlatılıyor: “Erdoğan, AKP kurucuları arasında tartışmalı bir isimdi. Siyasi bir tasarısı yoktu, düpedüz taşralıydı."

AKP olarak askeri kızdırmamak için laik bir üslup kullandıklarını da ifade eden Abdüllatif Şener, AKP kadrosunun inancını şöyle özetliyor: “Ama dini inançlarımızdan vazgeçmedik. Yalnız, toplumu değiştirmenin zaman alacağını kavradık."

Yazıda ayrıca Erdoğan için, “Erdoğan mükemmel bir popülist, kitleleri peşinden sürükleyebilen bir insanlı koyun kavalcısı. Ama hedeflerine diplomatik yollardan ulaşma konusunda tecrübesiz." değerlendirmesine yer veriliyor.

Der Spiegel ayrıca Almanya’daki Türklerin içinden de Erdoğan’ı destekleyen ve karşı çıkanların portresini çiziyor. Türklerin Türkiye seçimlerine bu kadar ilgi göstermesi konusunda ise bu durumu yerli halkın Almanların Türklere halen Türkiyeli muamelesi yapmasına bağlayan görüşe yer veriliyor.

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel Der Spiegel: Erdoğan Seçilirse Türkiye Dönüşü Olmayan Yola Girecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:41 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,3750 liradan, euro ise 34,9800 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,3750 liradan, euro ise 34,9800 liradan alınıp satılıyor. Önceki kapanışta dolar 32,31 liradan, euro ise 34,91 liradan satılmıştı.

  • Ankara-Tatvan turistik tren seferi için istişare toplantısı düzenlendi
    09:39 Ankara-Tatvan turistik tren seferi için istişare toplantısı düzenlendi

    17 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Ankara-Tatvan turistik tren seferi ile ilgili Bitlis'in Tatvan ilçesinde istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıda, turistik seferlerin bölgenin tanıtımına katkıları ele alındı ve hazırlıklar masaya yatırıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü ve TATSO Başkanı da seferlerin son durumu ve hazırlıklar hakkında bilgi verdi. Toplantıda yapılan istişarelerle birlikte organizasyon sona erdi.

  • AGD Kayseri Şubesi Gazze İftarı Düzenledi
    09:38 AGD Kayseri Şubesi Gazze İftarı Düzenledi

    Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Kayseri Şubesi tarafından 'Gazze İftarı' düzenlendi. Programda hurma, çorba ve ekmek ile iftar yapıldı. AGD Kayseri Şube Başkanı Yusuf Şahin ve Saadet Partisi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mahmut Arıkan da konuşma yaptı.

  • Samsun'da Mahalli İdareler Seçimleri İçin 4 Bin 634 Personel Görevlendirildi
    09:36 Samsun'da Mahalli İdareler Seçimleri İçin 4 Bin 634 Personel Görevlendirildi

    Samsun Valisi Orhan Tavlı, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde 3 bin 118'i emniyet, bin 442'si jandarma ve 74'ü sahil güvenlik personeli olmak üzere toplam 4 bin 634 personelin görevlendirildiğini açıkladı. Seçim Güvenliği Toplantısı'nda seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü.

  • Trabzonspor Süper Lig'de Fair-play Sıralamasında İlk Sırada
    09:36 Trabzonspor Süper Lig'de Fair-play Sıralamasında İlk Sırada

    Trendyol Süper Lig'de geride kalan 30. haftada en centilmen takım Trabzonspor oldu. Trabzonspor, 1 kırmızı kart ve 45 sarı kartla ligin en az kart gören takımı oldu. Ayrıca, Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı da geçtiğimiz ay en centilmen teknik direktör olarak seçilmişti.

  • Çanakkale'de jandarmadan sahte alkol operasyonu
    09:35 Çanakkale'de jandarmadan sahte alkol operasyonu

    Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Çanakkale'nin Yenice ilçesinde bir evde yapılan operasyonda 450 litre sahte şarap, ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu ele geçirdi. Gözaltına alınan şüpheli ise serbest bırakıldı.

  • Düzce'ye Uyuşturucu Getiren 3 Şahıs Yakalandı
    09:33 Düzce'ye Uyuşturucu Getiren 3 Şahıs Yakalandı

    Düzce İl Emniyet Müdürlüğü narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından yapılan çalışmada, Düzce'ye uyuşturucu getiren 3 şahıs yakalandı. Şahısların üzerinde ve araçlarında yapılan aramada bin 582 adet sentetik ecza ve 13 gram metamfetamin ele geçirildi. Şüpheliler, uyuşturucu madde ticareti yapmak suçundan adli makamlara sevk edilecek.

  • Manisa'da Mahalli İdareler Genel Seçimleri İçin Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    09:31 Manisa'da Mahalli İdareler Genel Seçimleri İçin Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Manisa Valisi Enver Ünlü başkanlığında 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin huzurlu ve güvenli bir ortamda gerçekleşmesi amacıyla toplantı düzenlendi. Seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü. Toplantıya ilgili kurumların yetkilileri katıldı.

  • Bitlis Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    09:31 Bitlis Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Bitlis'in Hizan ilçesinde, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için İlçe Seçim Güvenliği Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, seçimlerin güvenli ve huzur içinde geçmesi için alınacak tedbirler ve yapılacak çalışmalar ele alındı.

  • Eskişehir'de toz taşınımı nedeniyle yağmurla çamur yağdı
    09:31 Eskişehir'de toz taşınımı nedeniyle yağmurla çamur yağdı

    Eskişehir'de toz taşınımı nedeniyle sabaha karşı yağmurla bir süre çamurlu yağış etkili oldu. Bu durum park halindeki araçların kaporta ve camları ile binaların pencerelerinin hafif çamurla kaplanmasına neden oldu.

  • VİOP'ta BIST 30 endeksine dayalı kontrat yükselişle başladı
    09:31 VİOP'ta BIST 30 endeksine dayalı kontrat yükselişle başladı

    Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yüzde 0,1 artışla 10.114,75 puandan başladı. Analistler, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve kişisel tüketim harcamaları verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini belirtti.


Advertisement