Derleme - Dün Geceden Bu Yana Geçilen "Yemen'deki Çatışmalar ve Kararlılık Fırtınası" Operasyonuyla... - Son Dakika
Güncel

Derleme - Dün Geceden Bu Yana Geçilen "Yemen'deki Çatışmalar ve Kararlılık Fırtınası" Operasyonuyla...

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a gönderdiği mektupta Yemen için dört maddelik plan sundu.

18.04.2015 17:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a gönderdiği mektupta Yemen için dört maddelik plan sundu.

Zarif mektubunda, koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırısının Yemen'deki durumu daha da kötüleştirdiğini belirterek, bu operasyonun uluslararası hukuka aykırı olduğunu savundu.

Saldırıların genellikle sivil yerleşim birimlerini, okul, hastane, yol ve fabrikaları hedef aldığını öne süren Zarif, saldırılar nedeniyle çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini belirtti. Yemen'deki kaostan terörist grupların fayda sağladığını ve kentleri ele geçirdiğini ifade eden Zarif, uluslararası toplumun sorunun çözümü için daha fazla inisiyatif alması gerektiğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da dün Washington'da yaptığı konuşmada Yemen'de tüm taraflarca "derhal ateşkes" ilan edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Obama-Kral Selman görüşmesi -

ABD Başkan Barack Obama, Suudi Arabistan Kralı Selman ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD ile Suudi Arabistan arasındaki güçlü dostluğu bir kez daha teyit etti ve ABD'nin Suudi Arabistan'ın güvenliğine yönelik taahhütlerinin altını çizdi.

İki lider, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nden geçen Yemen tasarısının yanı sıra BM tarafından yürütülen görüşmeler dahil, Yemen'de siyasi dönüşümün sağlanmasına yönelik çabalardaki gelecek adımları da ele aldı.

Obama ve Suudi Arabistan Kralı Selman, Yemen'de kalıcı barışı sağlamaya dönük müşterek hedeflerine, BM tarafından ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) girişiminde öngörülmüş tüm partilerle yürütülen müzakere edilmiş bir siyasi çözümle ulaşılabileceği konusunda görüş birlikteliklerini ifade etti.

Yemen'e 274 milyon dolar yardım -

Suudi Arabistan'ın, BM'nin çağrısının ardından Yemen'e 274 milyon dolar insani yardım yapacağı bildirildi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yayımlanan Kraliyet Divanı'nın açıklamasında, Riyad yönetimin Yemen halkının yanında yer aldığı vurgulanarak, "Suudi Arabistan, BM aracılığıyla Yemen'deki insani duruma destek için 274 milyon dolar yardım yapma kararı aldı" denildi.

Hava saldırıları sürüyor -

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'in Taiz kentindeki Cumhurbaşkanlığı Konutu'nu bombaladığı bildirildi.

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih destekçileri ile Husi Ensarullah hareketi militanlarının toplantı yaptığı sırada bombalanan konut tamamen yıkıldı. Salih'e destek veren askeri birliklerin konuşlandığı konutun yakınlarındaki evlerin de saldırıdan zarar gördüğü ve bölgeden dumanların yükseldiği belirtildi.

Ma'rib kentinde de Husilerin kontrolündeki "Mas" kampı operasyonların hedefindeydi. Ma'rib kentinin kuzeyinde bulunan Meczer bölgesinde Husilerin kontrolündeki Mas kampına beş hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonucu ölü ya da yaralı olup olmadığı konusunda bilgi vermeyen görgü tanıkları, bölgedeki kabileler ile Husiler arasında kampın kontrolünü ele geçirmek için iki günden beri şiddetli çatışmaların yaşandığını belirtti.

Husiler, Yemen ordusuna ait Mas eğitim kampını 2014 yılın kasım ayında ordudan mukavemet görmeden ele geçirmişti.

Güneydeki çatışmalar -

Yemen'in güneyindeki Ebyen vilayetinde, Husi Ensarullah hareketine bağlı milisler ile Halk Direniş güçleri arasında çatışma çıktığı belirtildi.

Ebyen vilayetine bağlı Zencebar kentinde Husiler ile Halk Direniş güçleri arasında ağır silahların da kullanıldığı çatışmada, her iki taraftan da ölü ve yaralılar olduğu ifade edildi. Görgü tanıkları, Husilere ait araçlarla ölü ve yaralıların taşındığını kaydetti.

Yemen'in batısındaki Hudeyde kentinde ise Husilere ait bir karargaha saldırı düzenledi. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, kimliği belirlenemeyen silahlı bir grup Hudeyde'de Husilerin karargah olarak kullandığı tarihi kaleye saldırdı. Kısa süreli çatışmanın yaşandığı olayda, ölü ve yaralı olup olmadığına ilişkin bilgi edinilemedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Derleme - Dün Geceden Bu Yana Geçilen 'Yemen'deki Çatışmalar ve Kararlılık Fırtınası' Operasyonuyla... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement