Derleme - Dün Geceden Bu Yana Geçilen "Yemen'deki Çatışmalar ve Kararlılık Fırtınası" Operasyonuyla... - Son Dakika
Güncel

Derleme - Dün Geceden Bu Yana Geçilen "Yemen'deki Çatışmalar ve Kararlılık Fırtınası" Operasyonuyla...

Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Asiri, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve hükümetin talebi üzerine hava harekatının sona erdiğini açıkladı.

22.04.2015 18:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Asiri, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve hükümetin talebi üzerine hava harekatının sona erdiğini açıkladı.

Bundan sonra Yemen halkı için "Umuda Dönüş" operasyonunun başlayacağını aktaran Asiri, 26 Mart'tan bu yana devam eden hava harekatı kapsamında Yemen topraklarına 2 bin 415 saldırı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Operasyon tüm hedeflerine ulaştı" dedi.

Asiri, "Umuda Dönüş operasyonu, siyasi, diplomatik ve askeri çalışmalardan oluşuyor" ifadesini kullandı.

2 saat sonra bombardıman

Operasyonunun sona erdiğinin açıklanmasından yaklaşık iki saat sonra, koalisyona bağlı uçakların, başkent Sana'nın kuzeyindeki El- İstikbal askeri kampını vurduğu ileri sürüldü.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, koalisyon güçleri, operasyonun sona erdiğinin açıklanmasından yaklaşık iki saat sonra başkentin kuzeyindeki Dala Hemdan bölgesinde bulunan El-İstikbal askeri kampını vurdu.

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, "Kararlılık Fırtınası" operasyonun sona ermesinin ardından, zafere ulaşmanın kaçınılmaz olduğunu açıkladı.

Hadi, televizyon konuşmasında, "Zafere ulaşmamız kaçınılmazdır. Yakında bu krizden çıkıp Sana'ya döneceğiz ve Yemen'i bütün halkıyla yeniden inşa edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yemen açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Suudi Arabistan'ın Yemen'de Husilere ve Ali Abdullah Salih destekçilerine yönelik hava harekatını sonlandırma kararından duyduğu memnuniyeti de vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Başından beri desteklediğimiz ve siyasi çözüm sürecinin önünün açılmasına vesile olmasını temenni ettiğimiz bu harekat askeri amaçlarına ulaşmış görünüyor. Yemen'de kalıcı istikrar ancak barışçıl siyasi çözümle mümkündür. Burada da mezhebi yaklaşımların ortadan kaldırılmasını gereğini özellikle temenni ediyoruz. Duamız Husilerin ve Salih destekçilerinin bir an önce müzakere masasına oturmaları, hem kendilerine hem de Yemen halkına bedel ödettirecek tahriklerden imtina etmeleridir. Türkiye, bölgenin yeni bir kaosa sürüklenmemesi ve sorunun çözümü için şimdiye kadar tüm taraflarla yapıcı görüşmeler yapmış, gereken desteği vermiştir. Bundan sonra aynı tavrımızı sürdüreceğiz. Gerek insani yardım gerekse diğer konularda Yemenli kardeşlerimizin yanında olmaya devam ediyoruz."

Devrik lider Salih'ten diyalog çağrısı

Devrik Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih de Suudi Arabistan öncülüğündeki harekatın sonlandırılmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, bir an önce "diyalog masası"na oturulması çağrısında bulundu.

Salih, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Yemen'e yönelik saldırıları kınadığımız ve karşı çıktığımız gibi saldırının sonlandırılmasını da memnuniyetle karşılıyoruz. Sorunların çözülmesi için diyalog görüşmelerine dönülmesi gerekiyor" dedi.

Sana'da "Günlük hayata dönüş"

Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan koalisyonun, 26 Mart'ta başlattığı hava harekatını dün sonlandırmasının ardından ülkede günlük hayat normale dönmeye başladı.

Halkın sabah saatlerinde iş yerlerine gittiği gözlenirken gazete bayilerine giden başkent Sanalıların, operasyonun sona ermesiyle ilgili haberleri merakla incelediği görüldü.

İranlı yetkililerden açıklamalar

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Suudi Arabistan yönetiminin operasyonu durdurduklarını açıklamasının ardından yaptığı açıklamada, "Yemen'deki krizin askeri çözümü olmadığını daha önce söylemiştik. Ateşkesin sağlanması ile günahsız ve savunmasız insanların öldürülmesine bir son verilmesi ileriye doğru atılmış olumlu bir adımdır" değerlendirmesinde bulundu.

Bu aşamadan sonra önceliğin Yemen'e ivedilikle insani yardımların ulaştırılması olduğunu kaydeden Afham, "Bütün Yemenlileri temsil eden kapsayıcı bir hükümetin kurulması için tüm taraflar arasında diyalog sürecinin başlamasını ümit ettiklerini" belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Yemen'deki olumlu gelişmelerin ardından bu ülkeye acil insani yardım ulaştırılmalı, Yemenliler arasındaki görüşmelere başlanmalı ve geniş kapsamlı bir hükümet kurulmalıdır. Yardıma hazırız."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Derleme - Dün Geceden Bu Yana Geçilen 'Yemen'deki Çatışmalar ve Kararlılık Fırtınası' Operasyonuyla... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement