Derleme - Dün Geceden Bu Yana Geçilen "Yemen'deki Çatışmalar ve Kararlılık Fırtınası" Operasyonuyla... - Son Dakika
Güncel

Derleme - Dün Geceden Bu Yana Geçilen "Yemen'deki Çatışmalar ve Kararlılık Fırtınası" Operasyonuyla...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt ziyareti öncesinde Kuveyt Haber Ajansı'na (KUNA) verdiği röportajda, ziyaretinin özellikle Yemen, Filistin ve Suriye gibi bölge ülkelerinde yaşanan krizlerin çözümü konusunda görüş alışverişinde bulunmak için iyi bir fırsat olacağını dile getirerek, şunları söyledi: "Yemen'de istikrarın tesisi büyük önem arz ediyor.

27.04.2015 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt ziyareti öncesinde Kuveyt Haber Ajansı'na (KUNA) verdiği röportajda, ziyaretinin özellikle Yemen, Filistin ve Suriye gibi bölge ülkelerinde yaşanan krizlerin çözümü konusunda görüş alışverişinde bulunmak için iyi bir fırsat olacağını dile getirerek, şunları söyledi:

"Yemen'de istikrarın tesisi büyük önem arz ediyor. Türkiye olarak Kuveyt'in de aralarında bulunduğu Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine destek veriyoruz. Askeri operasyonların ağırlıkta olduğu ilk aşamanın tamamlanmasından sonra siyasi temelli olacak ikinci aşamanın başarılı olması çok önemli."

Husi Ensarullah hareketinin operasyonlarına son vermesi ve siyasi sürecin tarafı olması gerektiğine işaret eden Erdoğan, Türkiye ve uluslararası camianın bu beklenti içinde olduğunu kaydetti.

-Yemen hükümeti Husilerle şartlı diyaloğa hazır

Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, Yemen hükümetinin Husi Ensarullah hareketiyle şartlı diyaloğa hazır olduğunu söyledi.

Yasin, Londra ziyareti kapsamında İngiltere'nin resmi yayın kurumu BBC'ye yaptığı açıklamada, "Yemen hükümeti, Husilerle şartlı diyaloğa hazır" dedi.

Diyalog görüşmelerinin ön şartını, "Husilerin ağır silahlarını bırakması ve siyasi bir oluşum olarak davranması" olarak açıklayan Yasin, ayrıca diyalog görüşmelerine "Suçlu" olarak tanımladığı devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve Husi lider Abdulmelik el-Husi'nin katılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

-Yemen'deki mülteciler çatışmalardan kaçıyor

Yemen'deki çatışmalardan kaçan bin 200 Somalili, Somali'nin Bosaso Limanı'na ulaştı.

Yemen'den kaçarak gemiyle ülkelerine gelen Somalililer, limanda Bosaso Valisi Hasan Abdullah Hasan ile insani yardım kuruluşlarının temsilcileri ve yakınları tarafından karşılandı.

Bosaso Valisi Hasan, karşılama sırasında düzenlediği basın toplantısında, "Limana bugün, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan bin 200 Somalili sığınmacı geldi. Bu sayı, Yemen'de savaş başladığından bu yana Bosaso Limanı'nın karşıladığı en yüksek sayı" dedi.

-Husiler Sana'da yeniden yığınak yapıyor

Yemen'de Husi Ensarullah hareketinin 26 Mart'tan bu yana ilk defa, başkent Sana'ya askeri yığınak yaptığı bildirildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Husiler, Suudi Arabistan öncülüğünde "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun başladığı 26 Mart'tan bu yana ilk defa, başkentin bazı caddelerinde kontrol noktaları oluşturdu ve zırhlı araçları konuşlandırdı.

Kent sakinleri, kontrol noktalarında küçük yaştaki milislerin bulunduğuna işaret ederek, Taiz ve güneydeki diğer illerde olduğu gibi başkentte de çatışma yaşanmasından endişe duyduklarını dile getirdi.

-Çatışmalar sürüyor

Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi destekleyen Halk Direnişi güçleri ile Ensarullah hareketi (Husiler) arasında yaşanan çatışmalarda 11 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Halk Direnişi güçleri, Ed-Dali şehrinin El-Vebeh bölgesinde Husilere ait noktalara saldırı düzenledi.

Saldırı ve ardından yaşanan çatışmalarda Husilerden 6 militan hayatını yitirdi.

-Hava bombardımanı sürüyor

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, ülkenin güneyindeki Şebve vilayetinde Husi Ensarullah hareketine ait askeri karargahlara yönelik hava saldırıları düzenlediği bildirildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, koalisyona ait uçaklar, Şebve vilayetine bağlı Usaylan ilçesinde bulunan Hayd bin Akil dağındaki Husi mevzilerini vurdu.

Birkaç günden bu yana dağda konuşlanmış durumdaki tank ve zırhlı araçların vurulduğu saldırıların ardından bölgeden dumanların yükseldiği görüldü.

Taiz'e 6 hava saldırısı, Hudeyde'de 11 yaralı

Öte yandan koalisyon uçaklarının, dün akşam, ülkenin orta kesiminde bulunan Taiz'de Husilere ve eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçlere ait hedeflere yönelik 6 hava saldırısı gerçekleştirdiği bildirildi.

El-Hudeyde ilinde Husilere yönelik düzenlenen hava saldırısında ise 15 militanın yaralandığı belirtildi.

Güvenlik kaynakları ve görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Ensarullah Hareketi ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı ordu birliklerine Hudeyde'nin Bacil semtinde Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon tarafından düzenlenen hava saldırılarında 15 kişi yaralandı. Hava saldırıları sonucu Husi güçlerinin bulunduğu karargah ve içindeki silah deposunun tahrip edildiği, militanların ise kaçtığı kaydedildi.

Bunun yanı sıra Yemen'in Suudi Arabistan sınırındaki Cazan ilinin, bu ülke tarafından top ateşine tutulduğu ifade edildi. Top saldırısı düzenlenen bölgelerin 3 günden beri helikopterlerle tarandığı kaydedildi. Söz konusu bölgelerin Husilerin konuşlandığı mevziler olduğu ve zaman zaman sınır bölgesinde Suudi Arabistan tarafıyla çatışmaya girdikleri belirtildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Derleme - Dün Geceden Bu Yana Geçilen 'Yemen'deki Çatışmalar ve Kararlılık Fırtınası' Operasyonuyla... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement